Zwembad volstorten

Pieter84

  • #1
Ik heb een huis gekocht met een rond zwembad in de achtertuin. Ergens in de jaren 70 is deze ingegraven, het betreft een model met kunstof wanden met zeil daarover en schuim isolatie, makkelijk te verwijderen dus.
Omdat hij jaren heeft leeg gestaan is hij totaal verweerd en zijn de wanden ingestort. hij is zo'n 1.80m diep en 6 meter doorsnede.

Nu wil ik deze volstorten en het bij het grasveld trekken. mijn vraag is wat kan ik hiervoor het beste gebruiken. ik woon op een kleigrond(Groningen) kan ik het volstorten met puin met daar overheen een laag tuingrond, of kan ik beter ophoogzand gebruiken? Alvast bedankt voor de tips.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
het beste is om min of meer de zelfde grond te gebruiken als de rest van je tuin.
en dit per laag aan te brengen en te verdichten.
maar als je de tijd hebt kun je er ook een kop op storten en het rustig laten inklinken.

Het storten van puin is een milieudelict maar buiten dat moet je dat ook niet willen je komt het altijd weer tegen.
 
  • Like
Waarderingen: Pieter84

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Puin zou ik inderdaad ook niet doen. Naast de redenen die Boertje al noemde, heb je er ook last van indien je er gras gaat zaaien. Bij wat droger weer krijg je dan cirkels in je gras, omdat het vocht minder goed omhoog kan.

Je kunt op de bekende tweedehands-websites kijken of er in je omgeving mensen zijn die van grond af willen. Het is vaak relatief duur om het naar de stort te brengen.

drought.PNG
 
  • Like
Waarderingen: Pieter84

Pieter84

  • #4
Bedankt voor jullie antwoorden. Ik was me er niet van bewust dat gebroken puin storten als onderlaag een milieudelict was (dat had namelijk een paar kruiwagens grond of zand gescheeld). Ik ga eens kijken waar ik in de buurt zo'n 50 kuub kleigrond kan krijgen en het rustig laten bezinken.
 

Henk E

  • #5
Vraag anders een loonwerker bij je in de buurt.
 

Janusk

  • #6
Als je 1,80 opvult zonder het laags gewijs te verdichten moet je wel even geduld hebben voordat het in geklonken is vooral met klei, denk aan 2 jaar.

Een juiste werkwijze zou zijn.
- huidige zwembad verwijderen
- laag grond doorbreken dat wil zeggen met een graafmachine de toplaag los breken +/- 20 a 30cm diep. Dit om een storende laag te voorkomen.
- grond aanvullen en aanstampen of aanrupsen met de kraan per 30cm.
- in de bovenste toplaag (15 a 20cm) paar bakken scherp zand doorspitten.
- maandje wachten en met droog weer licht los spitten en inzaaien of dicht leggen met graszoden.

Dit is een ideale situatie. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar die tip van die loonwerker is een goeie. Die kan naast het aanvoeren het ook gelijk verwerken met een kraan b.v.

succes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu