Zwarte flap in spouw

Bob de bouwer.

 • #1
Beste klussers,

Ik ben momenteel bezig met het aanleggen van elektrawerk t.b.v. een buitendeel van een airconditioning.
Om het leidingwerk zo min mogelijk zichtbaar te hebben én om de airconditioning op een specifieke elektragroep aan te sluiten wil ik graag een kabel trekken vanuit de garage, via de spouw, om vervolgens boven het garagedak uit te komen.
Ter verduidelijking heb ik een foto toegevoegd van de huidige situatie.

Voordat ik hieraan begon was ik er vanuit gegaan dat de zwarte flap (op de foto zichtbaar) niet helemaal door zou lopen tot in de spouw. Nu kom ik erachter dat dit dus wel het geval is en dit voorkomt momenteel dat ik de gewenste (xmvk) kabel kan trekken.
Ik ben een klusamateur en heb weinig kennis op bouwkundig gebied, daarom zou ik graag jullie hulp willen vragen!

Mijn vragen zijn als volgt:
 1. Stel dat ik ruimte-technisch, door het verwijderen van meer muurstenen, een gat zou kunnen maken in de zwarte flap in de spouw. Zou dat problematisch zijn omdat het in de spouw bijvoorbeeld een isolerende functie heeft?

 2. Welk materiaal zou ik eventueel kunnen verwachten direct onder de zwarte flap? Vanuit de garage kan ik met behulp van een zaklamp zien dat er *voor het deel van de uitbouw* een groene plaat zichtbaar is. Volgens mij is dat hetzelfde materiaal als gebruikt bij het garagedak (vochtwerend hout). Is dat ook waarschijnlijk voor het niet-uitbouw deel van de garage?

 3. Loopt de zwarte flap helemaal (deels onzichtbaar) rondom de woning of houdt deze bij de voorzijde van de garage ongeveer op?

Ik hoor heel graag als er iemand is die hier meer over kan vertellen!
Ook hoor ik graag als ik mijn vraag in de verkeerde categorie heb gesteld of onduidelijk heb geformuleerd. Dit is namelijk mijn eerste post :)

Gr. Bob

situatietekening.jpg IMG_20230526_163511.jpg IMG_20230518_151535.jpg IMG_20230526_155740.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Die 'zwarte flap' is de DPC folie en heeft een belangrijke vochtkerende functie. Doorboren is geen goed idee... Zoek een plek welke 10-15 cm hoger in de gevel zit om het gat te boren.
   

  Bob de bouwer.

  • #3
  Bedankt voor je (snelle) reactie, Walker. Goed om te weten wat voor materiaal het is.
  Ik weet niet zeker of ik jouw advies echter goed begrijp. Ik heb wat extra foto's toegevoegd.
  In de bijgevoegde foto van deze reactie laat ik zien dat ik reeds een gat heb gemaakt in de gevel en dat ik (na het verwijderen van extra stenen hieronder) mogelijk een gat naar beneden wil maken in het DPC folie in de spouw.
  Waar bedoel jij dat ik als alternatief een gat naar beneden (garage) zou kunnen maken?

  IMG_20230526_1557402.jpg
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #4
  die folie niet doorboren anders is er kans dat er water/vocht door de muur naar beneden trekt en in uw garage/woning en isolatie komt
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu