Zware muurtegels over tegels

Peedebee

  • #1
De tegels die we in de badkamer willen zijn 60x30 en wegen 25 kg per m² (zo'n 4 kg per tegel). Nou willen we die over de bestaande tegels lijmen. Uiteraard maken we die vetvrij, we controleren of ze goed vastzitten, worden opgeruwd met een slijptol etc., maar ik vraag me af of het wel mogelijk is: we hebben 25 m² nodig, dus er komt 625 kg tegel + nog de lijm aan de muren te hangen. De fundering is van beton/cement, dus dat zal wel lukken.

Maar is dit niet een beetje teveel van het goede? Houdt die lijm het wel? Of de onderliggende lijm van de originele tegel? Komt de zaak niet naar beneden zakken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is natuurlijk onmogelijk via een forum te beoordelen, of de onderliggende tegels voldoende vast zitten.

Al maak je nog zo'n goede lijmhechting op de tegels, als de onderlaag niet goed genoeg vast zit ben je de pineut. En dat merk je waarschijnlijk pas na een tijdje, als het een en ander er af gaat komen.

Zelf zou ik voor zoiets (de tegels en de lijm zijn vast niet gratis...) geen risico nemen en de oude tegellaag eraf slaan. Temeer daar 'opruwen' zo eenvoudig niet is, zeker niet bij geglazuurde tegels. Is voor gewoon tegelen over tegels ook helemaal niet nodig, daar is ontvetten voldoende.

Hoe goed je een dergelijke zware tegellaag aan tegels kunt vastplakken kan ik niet beoordelen.
 

Peedebee

  • #3
Dank Klusidee kees, ik begrijp je voorbehoud. Wat mij eigenlijk angst inboezemt is het gewicht zelf: 625 kilo aan een muur. Ook al zouden er geen tegels onderzitten (die zitten goed vast, ik moet ze er echt afbikken, heb stukje geprobeerd), ik ben een beetje onder de indruk van het gewicht dat die lijm moet houden, maakt niet uit welke ondergrond.

Ik heb verder geinformeerd en de lijmfabrikant verzekert me dat het gewicht door goede lijm gedragen kan worden.

We wagen het er maar op. Wie niet lijmt, wie niet doucht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu