Zwam in kozijn

Klussenmaar

  • #1
Ik heb een huis gekocht waarvan ik wist dat er in het kozijn zwam zat. Echter, die zwam is wel wat meer gaan opeten dan alleen het kozijn en zit inmiddels ook in de onderdorpel. Op zich hoeft dat weer geen probleem te zijn, dan wordt er gewoon meer vervangen.

Echter, wanneer ik zoek op huiszwam kom ik alleen maar sites tegen met professionele bedrijven die allemaal zeggen dat het verwijderen van een huiszwam alleen maar professioneel kan gebeuren - nergens dat je als klusser dat zelf op kan lossen.

Evengoed ben ik eigenwijs en denk ik: dat moet ook zelf op te lossen zijn. Maar hoe? Wat voor een middelen zijn er voorhanden?

Mijn aanpak: eerst alle rotte delen verwijderen en een stuk in het "goede" hout weghalen ook. Daarna alles (denk ik zo) impregneren.

Iemand ideeën?
 

Pigion

  • #2
Je geeft niet aan hoe groot het kozijn is, want voor een kozijn van "normale" afmetingen, zou ik bij aantasting van stijl en dorpel, zou ik het kozijn in zijn geheel vervangen. Is het wel een groot kozijn, dan alle aantasting royaal weghalen door freezen en steken. Vervolgens opvullen met epoxy vulmiddel, eventueel houten invullen. Je ontkomt meestal niet aan epoxy vanwege de onregelmatige vorm. EN ALLE ZWAM MOET WEG!!!
Ik ken geen impregneermiddelen, die zwam bestrijden. Voor het aanbrengen van epoxy, kan je epoxy-impregneer teopassen voor de hechting. Het hout moet echt goed droog zijn, liefst 12%.
Pigion.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
De aangetaste stukken hout verwijderen.
Tevens nog ca 10-15cm verwijderen.
Dan nieuwe stukken hout monteren, indien je de uiteinden tot waar je het hout hebt weggehaald netjes doorzaagt, sluit het nieuwe stuk er weer prima tegen aan.
In de naden een goede bruisende lijm verwerken.
Zijden van het hout die uit het zicht zijn of de muur raken voorzien van menie
Dan kun je eventueel nog kleine naden afwerken met epoxy
 

Fiesiekus

  • #4
@klussenmaar; kijk even in je PB.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je hoort nog al eens dat zwam dieper zit dan men verwacht, en ook dat het weer terugkomt (soms na jaren). En dat dus terwijl er een bedrijf aan de gang is geweest. Ik denk dus dat het niet te doen is als je er geen ervaring mee hebt. Ik zou geen huis kopen waarvan de eigenaar "geprobeerd" heeft zelf het op te lossen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je het zelf doet
kan je het beste dat kozijn er helemaal uit halen incl. de spouwlatten


Vervolgens moet je zorgen dat de sporen van de zwam dood gaan
met een of ander voor deze sporen giftig middel.
(profs stoken het hout ook vaak warm wat uiterradt een betere metode is dan gif)

De sporen zitten ook in het metselwerk als de zwam al lang zijn gang gaat

Daarna de oorzaak van de zwamvorming wegnemen en een nieuw kozijn plaatsen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu