Bstrijden houtrot Houtzwam

Klustaz

  • #1
HOUTROT (ZWAM?)

Ik heb een boot gemaakt van hout en epoxyhars, Nu 20 jaar later heb ik ontdekt dat er in een ruimte bij de achterspiegel een zwam zat die eruitzag als een soort koraal, de achterspiegel, die aan beide kanten met epoxy is behandeld klinkt voor een deel nu hol en is verend als je er op drukt. wat hieraan te doen? kan ik misschien de ruimte opvullen met dun vloeibare epoxy of moet ik de hele spiegel vernieuwen? Wie kent overigens de soort? en is die heel hardnekkig? Hij is wit en ong. 10x8 cm Koraalachtig.
en groeide uit een boorgaatje in het hout.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Vervangen is de enige zinnige optie. Wellicht moet je de rest van het hout behandelen zodat de zwam daar niet terugkomt.
 

Klustaz

  • #3
Gaat dat verrotten door zwam erg snel? of kan ik een paar maanden wachten ? of valt dan de boot uit elkaar. de zichtbare zwam verwijderen scheelt dat in de rottingstijd? en moet je oppassen voor besmetting door de lucht of via handen i.v.m. ander hout in boot of huis? Wat te doen met verwijderd hout?
Ik ben erg geschrokken dit word een megaklus!

De zwam lijkt echt op koraal!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Enkel de zwam verwijderen, heeft niet veel zin.
De wortels of sporen van de zwam zullen ver zitten.

De houten plaat van de spiegen, zal gedeeltelijk weggerot zijn.
Dus het is wel belangrijk, dat je die vervangt.
Dat is op zich niet zo heel ingrijpend, maar wel heel belangrijk.

Zo ben ik zelf een jaar of 20 geleden mijn 75 PK buitenboordmoter kwijtgeraakt op de waal, toen de spiegel waar de motor aanhing afbrak die bij nader onderzoek ook rot was tussen de polyester.
Nou en die vind je dus niet meer terug die motor, en dat is een duur geintje.
Maar het was ook nog eens een gevaarlijke situatie, als je stuurloos rond dobbert, tussen de grote duwboten en vrachtschepen, want die kunnen niet even snel opzij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu