Zonnescherm hangt te laag

Foske

 • #1
Ik heb een zonnescherm waar ik al een tijdje mee loop te stoeien. Alle afstellingen kloppen nu, allen het scherm sluit erg laag op de bak. Iemand een idee hoe ik dat hoger krijg? Ik wil de kier tussen de lijst en de bovenbak kleiner krijgen.

IMG_20220523_154823.jpg IMG_20220523_154827.jpg IMG_20220523_154840.jpg IMG_20220523_154850.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Volledig uitrollen en dusdanig weer oprollen dat het doek aan de bovenzijde bij het oprollen aan de bovenzijde van de buis komt. Je zal zien dat het beter gesloten komt.
   

  Foske

  • #3
  Bedankt voor je snelle antwoord @Wgb. Dat leek mij ook een goede oplossing, maar helaas de motor trek de lijst niet ver genoeg naar binnen, de laatste 10-20 cm wil niet meer, de motor is daar niet sterk genoeg voor. Ik heb even gekeken hoe dat uit zou komen maar dan zou de lijst achter de voorkant van de rol moeten uit komen. Dat gaat natuurlijk niet. Als het morgen iets minder waait ga ik nog een verder proberen. Het lijkt of de armen versleten zijn, de voorste kop van de arm hangt een paar cm lager dan de bevestigingskant. Voor zover je dat op de foto krijgt is het te zien op de deerde foto.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #4
  Als je hem het laatste stukje met de hand helpt lukt het dan wel?
  Stop hij er dan ook mee misschien het stoppen beter instellen op je motor?
  Soms rolt hij ook schuin op en is de ene kant wel goed maar de andere kant niet, dat is dan soms op te lossen door de bevestiging van de arm heel iets te verschuiven op de voorste balk of de hoogte instelling aan een kant iets te verstellen.
   

  BertPleizier

  • #5
  Ik zeg ook dat het doek verkeerd om opgerold wordt. Het doek moet aan de bovenkant van / op de rol lopen.

  Daarmee trekt het doek de voorlijst iets op en aan bij het sluiten. In de huidige situatie trekt het doek de voorlijst juist omlaag en daarmee komen de armen klem te zitten, blokkeert de boel en stopt de motor (gelukkig maar want die trekt anders alles aan gort).

  De uitstekende lip aan de bovenkast zorgt voor een strakke en rechte oprol en afrol van de doek en dient in gesloten toestand tevens als druiplip om de cassette droog te houden.
   

  Foske

  • #6
  Hallo @BertPleizier , ik heb het nog maar een keer geprobeerd maar de rol kan echt niet andersom worden opgerold, ook niet als je de lijst een handje helpt. Nu is hij weer in de onderlangs-stand, daarbij wordt de lijst overigens niet naar beneden getrokken. Je hebt wel gelijk mbt de constructie met de uitstekende lip, die werkt nu ook wel. Ik had alleen het idee dat de kier nogal ruim was.
   

  BertPleizier

  • #7
  Waarom kan de rol niet andersom opgerold worden? Het doek loopt dan tegen de lip aan. Dat is bij mijn 2 nieuwe uitvalschermen ook zo.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Bij een handbediend is het poep eenvoudig. Als het doek op de juiste manier wordt opgerold sluit de balk en wordt het doek regendicht afgesloten.
  Als het elektrisch bediend is zal je verder moeten graven.

  2022-05-30 Opgerold zoals het hoort (1).JPG 2022-05-30 Eerst uitgedraaid en verkeerd om opgerold (2).JPG 2022-05-30 Verkeerd om opgerold (4).JPG
   

  Foske

  • #9
  Als ik het doek via boven oprol dan is dar erzwaar voor de motor, met name op het einde, dan komt er blijkbaar ergens veel spanning op te staan wat resulteert in een motor die stopt maar dat nog niet wil. Dan staat het scherm nog zo'n 10 cm open. Zoals het nu is is het doek wel beschermd tegen regen maar door de kier niet meer als het hard waait. Maar ik denk idd nog steeds dat jullie (@BertPleizier en @Wgb) nog steeds gelijk hebben dat het zou moeten kunnen. Ik denk dat er drie dingen fout kunnen zijn: De motor is te zwak, de afstelling is fout of de armen zijn versleten)
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Wat mij opvalt is dat de buren heel veel kracht nodig hebben om een handbediend scherm te sluiten.
  Zelf spuit ik voorzichtig wat olie op alle scharnier punten. Spuit ook wat olie in het wormwiel.
  Kijk om je heen en bij heel wat schermen zie je roest op de bewuste punten.
   

  BertPleizier

  • #11
  Dat de motor stopt kan ook komen doordat de motor “denkt” dat het bovenste eindpunt al bereikt is. En dat kan weer komen doordat het doek verkeerd om rolt.

  Mijn nieuwe schermen met Somfy Sunea motoren hebben geen vast eindpunt boven meer. De motor stopt pas met ophalen als er weerstand (cassettescherm gesloten) is. Daardoor krijg je bij doekrek nooit een doekspleet. Bij een vast eindpunt boven heb je die wel als het doek oprekt.
   
  Laatst bewerkt:

  Foske

  • #12
  @BertPleizier, @Wgb en @Gerrit B, jullie heel erg bedankt voor jullie hulp. Ik heb het probleem nog niet opgelost voor nu. Voorlopig laat ik het maar even zo. De lip zorgt dat er geen water de bak in drupt maar de kier blijft ruim. Misschien kijk ik later nog een keer verder of schakel een specialist in.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu