Zonnepanelenstress

Aag

  • #1
Dag allen, ik kan het niet goed vinden op het forum dus hopelijk stel ik de vraag niet voor de 300 ste keer....

Op mn volkstuinenhuisjesdak wil ik zonnepanelen leggen voor de koffie en de thee, een warmtepaneeltje (2 x 400 watt, alleen in de winter af en toe)en de grasmaaier en de heggeschaar.
Ik zie door de bomen het bos niet en mijn natuurkundige skills zijn vrij laag. er komen allerlei formules en berekeningen voor van alles voorbij, maar moeilijk moeilijk en ik snap er niks van. De zonnepanelen moet uiterst eenvoudig op het dak aan te brengen zijn. Ik zie 'kant en klaar' pakketten, zou dat wat zijn??

En wat ik nou niet snap he, maar ja blond en niet technisch: hoe komt dat stroompje nou van het paneel in mijn heggeschaartje? Dan moet er toch ergens een stopcontactje aanhangen.....

Wie helpt mij in deze interessante doch ingewikkelde wereld van 'het zonnepaneel' ???
 

dennistd

  • #2
Je hebt daar nu dus geen stroom begrijp ik? Dan moet je in elk geval zoeken naar een off grid systeem.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Jackiegoal

  • #3
In volkstuintjes wordt meestal met een accu gewerkt om de gegenereerde stroom uit het paneel op te slaan, vanuit daar zijn de apparaten (bijv. heggeschaar) aan te sluiten. Je moet er wel rekening mee houden dat dat soort accu's vaak op 12v werken, dus je hebt vaak ook een omvormer nodig. Na zo'n omvormer kun je weer "normale" stopcontacten aanleggen (vaak zitten er ook stopcontacten in, dus een verlengsnoer werkt ook).

Afhankelijk van hoe vaak en lang je dat warmtepaneeltje wil gebruiken zou ik wel adviseren de rekensom te maken om te bepalen hoeveel panelen je nodig hebt en hoe groot de accu moet zijn. Koffie en thee zal zo'n vaart niet lopen (meestal is dat maar een paar minuten), maar er zijn maar weinig van dit type accu's voor kleinschalig gebruik waar je langer dan 3 uur 800 watt uit kunt trekken voor je warmtepanelen. Je zonnepaneel vangt ook in de winter een beetje zon, maar lang niet zo veel als in de zomer, dus een 225Ah accu weer volledig opladen kan nog best tegenvallen als je er in de winter veel bent.

Er zijn een aantal bedrijven te vinden die zich gespecialiseerd hebben in zonnepanelen voor bijv. op campings, boten en volkstuintjes. Ook zij kunnen je helpen bij de rekensom.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

ABCDE

  • #4
Dus je wilt zonnepanelen om in de winter wat op te warmen... dat gaat niet werken he. Kostentechnisch niet en qua milieu rendement ook niet.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Aag

  • #5
dennistd schreef:
Dan moet je in elk geval zoeken naar een off grid systeem.
Dank, ga ik doen
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
De basis kun je relatief eenvoudig zelf online opzoeken; dan zou je bijvoorbeeld bij onderstaande afbeelding zijn uitgekomen. Samen met de uitstekende tekst van @Jackiegoal zou je deze moeten kunnen begrijpen.

Wat @ABCDE bedoelt, is dat je juist in de winter je verwarming hard nodig hebt, maar je in dat seizoen het minste energie van de zonnepanelen zult krijgen. Ik weet niet hoe groot het dak is en hoeveel panelen je wil gaan leggen, maar om een verwarming te laten draaien heb je flink wat panelen en accu's nodig - dat wordt een heel duur geintje voor wat verwarming en koffie.

Dan zal ik maar een heel simpel, goedkoop alternatief benoemen: buiten een aggregaat wegzetten (op benzine/diesel, eventueel in een afgewerkt hokje met geluidsisolatie), waar je vervolgens een verlengsnoer aan hangt.

Off-grid-PV (1).jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Aag

Aag

  • #7
Fijn de reacties, bedankt voor het meedenken!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Als het om warmte gast kan je beter een zonneboiler gebruiken met een vacuüm tube collector, dat heeft een beter rendement dan pv en opslaan en omzetten.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

ABCDE

  • #9
Voor zulke dingen is een gasflesje veel handiger. Ook qua milieu.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Jackiegoal

  • #10
Een aggregaat wil je niet altijd in de volkstuin, verwarming op gas klinkt als een veel beter alternatief. Zonnepaneel is nog steeds nuttig voor alles behalve verwarming, aanvulling van @Impie is echt super
:prima: Dan kun je vaak wel uit met een wat kleinere accu en een enkel paneel. Valt in de kosten best mee.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu