Zonnepanelen met 2x omvormer mogelijk?

Kluspiet

  • #1
Goedemorgen,

Ons huis heeft een serie zonnepanelen op het dak, 12 stuks. Die omvormer hangt op zolder. Nu wil ik op de bijkeuken/aanbouw met plat dak ook zonnepanelen plaatsen, kan ik die zonnepanelen 'doorlussen' bijschakelen op de bestaande zonnepanelen? (dus niet op de omvormer!) Een extra draad/kabel waarmee ik die 6 extra kan aansluiten op de 12 bestaande? De omvormer kan het volgens mij aan qua capaciteit.

Of is het beter om die 6 extra met een 2e omvormer op het lichtnet te installeren? (ik heb nog n vrije groep over en qua bekabeling is dat ook te doen) Maar, kun je 2 omvormers voor 2 sets zonnepanelen hebben?

Kunnen jullie mij verder helpen?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Zonder enige info te hebben over of de panelen hetzelfde zijn, welk vermogen de omvormer heeft, of ze in dezelfde richting liggen, of ze onder dezelfde hoek liggen, of er micro omvormers zijn etc. Durf ik toch wel bijna zeker te stellen dat bij de bestaande omvormer geen optie gaat zijn.

Ik twijfel door de vraagstelling en de gegeven info wel erg sterk of u over voldoende kennis bezit om veilig een installatie aan te leggen. Dit is geen aanval, maar onkundig leggen kan levensgevaarlijke situaties opleveren.
 

Eeltje

  • #3
Zoals Job het al omschrijft, dit kan nagenoeg zeker niet. De geplaatste omvormer is als het goed is qua vermogen afgestemd op de reeds geplaatste 12 panelen. Een omvormer werkt in de regel het beste als het maximale vermogen hiervan iets onder het totale vermogen van de panelen ligt. En dan heb je nog ligging, vermogen etc. Absoluut niet doen, is niet veilig.Als de 6 extra panelen onder dezelfde hoek en richting geplaats gaan worden is extra een goedkope seriële omvormer een optie, kost circa 500 EUR.
 

Nth

  • #4
Ik sluit me aan bij Job.
Zonnepanelen werken met DC stroom en dat is vele male gevaarlijker dan AC stroom uit het stopcontact. Helaas gaat het daarom wel eens mis door onvakkundig handelen met grote gevolgen (brand!) tot gevolg. Zelf als een connector niet goed vast zit, kan het al fout gaan. Dus ik zou het zeker niet zelf doen en echt gecertificeerde vakmensen inhuren hiervoor.

Daarnaast vermoed ik dat het niet kan.
De meeste omvormers hebben een max van 12 panelen.
En moet je bij meer panelen waarschijnlijk een uitbreiding naar 3fases hebben in je meterkast.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
"kun je 2 omvormers voor 2 sets zonnepanelen hebben?"
Ja dat kan, dat is wat er meestal gedaan wordt als er een 2e set op een andere plek bij komt.
De 2 sets hebben dan niks met elkaar te maken.

Of het op jouw bestaande omvormer kan?
-Niet verstandig als die geschikt is voor 1 string.
-Als de omvormer aansluitingen heeft voor 2 (verschillende) strings dan kan het wel.
Als je meer wilt weten, dan het merk/type omvormer hier geven.

Wat het beste is, is lastig te zeggen. Een 2e omvormer kost ook geld, dat kan ook besteedt worden aan 2 extra panelen of aan energie besparende dingen.
 

Kluspiet

  • #6
Hartelijk dank voor de reacties! En, wees gerust, ik had geen plannen om het zelf te gaan doen. Natuurlijk hoop ik wel voorbereidend werk te kunnen doen: panelen plaatsen, gaten boren voor leidingen etc. Het echte aansluitwerk wilde ik overlaten aan een professional. (Hoewel, eerlijk gezegd, als ik sommige beschrijvingen lees het wel redelijk simpel lijkt. Tegelijk: hoe simpeler iets eruit ziet, heo lastiger de realisatie vaak is, heb ik ondervonden).

Helder wat betreft aansluiten op de bestaande omvormer. Niet doen dus. Bovendien, zoveel kost een extra 2e omvormer ook niet... We hebben een Nieuwbouwhuis uit 2022, gasloos, volgens mij al met een 3 fasen aansluiting in de meterkast.

@Job, geen probleem. Ik lees terug en merk dat de vraagstelling wat dubieus is van mij. Ik bedoelde dit: ik las dat voor het aansluiten van een omvormer je een vrije groep moet hebben in je meterkast. En die heb ik. Er is een leiding 1:1 (zonder onderbreking of vertakking) getrokken vanuit de meterkast naar een aansluitpunt in de bijkeuken. En op mij komt het over dat je die nodig hebt om je omvormer op aan te sluiten. Er zal vast nog wel wat extra's bij komen kijken, maar toch, dan is aan een belangrijke voorwaarde voldaan.

Mochten jullie alsnog verdere tips hebben, dan hoor ik dat graag. (Merk omvormer die er al hangt maakt nu niet uit, ik ga toch voor n 2e, als ik zo de reacties lees)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Als je omvormer geschikt is voor 1 string en met alle panelen samen kom je niet boven het vermogen van je omvormer + 10 % uit dan is het in theorie mogelijk om extra panelen aan te sluiten.
Echter met zonnepanelen in 1 string zonder optimizers zal het opgewerkt vermogen afhankelijk zijn van het slechtst presterende paneel.
Liggen de panelen dus net iets onder een andere hoek, kijken ze net iets naar een andere richting, valt er op 1 paneel wat eerder schaduw dan heeft dat alles direct negatieve invloed op het opgewekte vermogen.
Vandaar dat je meestal panelen in 1 dakvlak ook op 1 omvormer aangesloten ziet en panelen in een ander dakvlak ook weer op een eigen omvormer.
Op deze manier wek je meestal de meeste energie op.
 

Nth

  • #8
Heb je je huidige stroomverbruik al onderzocht? en blijkt daaruit dat je "overdag" nog steeds veel stroom te kort komt? En dat per seizoen... Want de salderingsregeling gaat langzaam afgebouwd worden.

En Ik dacht dat je in de meterkast dan niet de 2 PV installaties op dezelfde ALS kan zetten, maar dat is een vermoeden dus misschien kan iemand anders op het forum dat bevestigen/uitsluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu