Zoneregeling, 2 ruimtes en warmtevraag

KEESNED

 • #1
Ik heb een vraag over de TADO starterskit. Bijvoorbeeld de starterkit met 1 slimme thermostaat en 2 radiatorkranen. Deze wil ik gaan toepassen zonder gebruik te maken van de APP (ben old school zeg maar).

Hoe werkt dat nu in de volgende situatie?

Situatieschets:
De slimme thermostaat hangt in de woonkamer plus één thermostaatkraan (radiator) en de andere thermostaatkraan (radiator) bevindt zich in de werkkamer (1e verdieping).
Stel nu de temperatuur in de woonkamer is boven de ingestelde temperatuur. De CV zal niet meer verwarmen, er is immers geen warmtevraag.
Mijn probleem / vraag
Stel nu de temperatuur in de werkkamer is lager dan de daar ingestelde temperatuur (thermostaatkraan), er is dus wamtevraag van de werkkamer. Geeft in die situatie de thermostaatkraan van de werkkamer de warmtevraag door? Zo niet dan zal de werkkamer nooit op temperatuur komen, of mis ik de clue en geeft de thermostaatkraan van de 1e verdieping de warmtevraag door aan de slimme thermostaat die het op haar beurt weer doorgeeft aan de ketel of zoiets?

In dat geval kan ik net zo goed de oude mechanisch thermostaat gebruiken, want die heeft hetzelfde probleem en dan is er niets nieuws onder de zon.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  Het enige slimme aan die T..O verkooppraatjes is de marketing om alles zo mooi mogelijk voor te stellen.
  Ook met dat "slimme" verhaal kom je geen stap verder, dan in je oude situatie.
  Er zijn je al velen voor gegaan en in de val van dat merk getrapt. Het wordt allemaal heel simplistisch voorgesteld, maar in de praktijk gaat het echt niet zo heel eenvoudig.
  Je kunt alles wel echt onafhankelijk van elkaar regelen, maar dan komt er echt wel wat meer bij kijken dan een "slimme" thermostaat ophangen, want zo "slim" zijn die dingen echt niet.......
   

  KEESNED

  • #3
  Hmm bedankt voor de info daar was ik al bang voor. Achteraf logisch als je bedenkt dat de meeste CVś slechts één OpenTherm aansluiting hebben. Twee opentherm protocollen zijn lastig tot één protocol samen te vatten, daar ligt volgens mij het probleem, daarvoor heb je op zijn minst een aparte computer voor nodig. Eigenlijk word je gewoon belazerd.
   

  Bert pit

  • #4
  Ik heb zone verwarming van dat andere merk. Opentherm werkt ook bij zone verwarming alleen wordt de berekening van de aanvoertemperatuur het gemiddelde van de diverse openstaande zones.

  Het werkt als volgt: stel je hebt overal radiatoren, deze moeten zijn voorzien van een thermostaatkraan. Op elke kraan komt een knop. Alles staat dicht, totdat er in een zone warmtevraag is. Dan gaat die kraan open en de CV gaat aan. Een zone kan bestaan uit één of meerdere radiatoren.

  In de praktijk warmt je dus die ruimte op die je gebruikt. Daar kun je een schema voor instellen per ruimte per dag met de gewenste temperatuur. Wijk je daarvan af, dan geef je een draai aan de knop en ook dan wordt het warm.

  Zeker nu met thuiswerken is dit een ideaal systeem, omdat je niet je hele huis hoeft te verwarmen.
   

  KEESNED

  • #5
  Hoi Bert, interessant, maar ik begrijp het niet helemaal. De thermostaatkraan van de radiator communiceert toch niet (direct / indirect) met de ketel en kan daardoor niet de warmtevraag van de ketel triggeren? Dus als de ketel uit is en de radiator van de werkkamer vraagt warmte dan wordt het niet warmer omdat de ketel uit is.

  Voor zover ik weet hebben de meeste ketels maar één OpenTherm aansluiting en die is aangesloten op de kamerthermostaat.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu