Zolder isoleren aan de binnenzijde

Zolder isoleren

 • #1
Beste klussers,

Ik ben enkele weken geleden begonnen aan het verbouwen van onze zolder. Als onderdeel hiervan wil ik het zolderdak aan de binnenkant isoleren. Omdat ik dit nooit eerder heb gedaan, zit ik met een aantal vragen. Ik hoop dat jullie me hiermee kunnen helpen.
Van buiten naar binnen ziet het (schuine) zolderdak er als volgt uit:

Dakpannen - Panlatten - Zwart plastic folie met kleine gaatjes - Glaswol (dun, 2 a 3 cm) - Dakbeschot

Mijn vragen omtrent de isolatie aan de binnenzijde:

1) Moet ik plastic folie aanbrengen? Zo ja, waar en wat voor folie?
2) Kan ik de glaswol direct tegen het dakbeschot aanbrengen? Of moet ik er ruimte tussenlaten voor luchtcirculatie?
3) Moet de glaswol voorzien zijn van aluminium zijde?
4) Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden? Tips?

Bij voorbaat dank voor het beantwoorden van mijn vragen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  1 Moet niet als je voor isolatie met alu.folie kiest. Echter de alufolie moet zeer zorgvuldig, dampdicht worden aangebracht. Aftapen.
  2 De nieuwe isolatie kan rechtstreeks tegen het dakbeschot. Zou je een open ruimte houden en je wil daar lucht laten circuleren wordt de isolatie waarde van de platen op het dak minder. Lucht van buiten, waarde nul en lucht van binnen minder.
  3 Mag wel maar moet niet. Aan de warme kant van de constructie moet iets komen, een PE folie of de alu.folie van de platen. Je kan isolatie met alu.folie aanbrengen en deze niet dampdicht afwerken in plaats daarvan breng je een PE folie aan.
  4 Tip. Dit forum nog eens flink doorspitten.
   

  Zolder isoleren

  • #3
  Bedankt voor het meedenken en je reactie. Ik heb het forum inmiddels doorgespit maar zit nog met een aantal aanvullende vragen.

  1 Heeft het zin om naast het zo goed mogelijk afdichten van de alu folie voor de zekerheid ook nog PE folie aan te brengen?
  2 Tussen de alu folie/PE folie zit ongeveer 2 cm ruimte als gevolg van regelwerk waarop gipsplaten worden aangebracht. Beinvloed dit de isolatiewaarde?
  3 Ik heb een gat in mijn dak omdat daar voorheen een schoorsteen doorheen ging. Momenteel zit daar alleen een houten plaat om het gat dicht te houden maar ik wil dit netjes dichtmaken. Het is echter niet mogelijk om daar nu nog folie aan te brengen. Hoe kan ik dit het beste dichtmaken zonder vochtproblemen/houtrot te veroorzaken?
  4 Hoe kan ik voorkomen dat glaswol "inzakt"? Ik moet namelijk een relatief grote oppervlakte vullen en ik wil geen keepers aanbrengen vanwege koude plekken.

  bij voorbaat dank voor wederom het meedenken :wink:
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  1 Als je zeker weet dat het werk goed is uitgevoerd denk ik van niet.
  2 Nauwelijks
  3 Mogelijk is het wel.
  Hout rot krijg je of de pannen lekken of de dampremmende laag is niet goed aangebracht. Zouden in de toekomst de pannen lekken boven dat gedeelte gaat het mis. Nu het dakop en de dampopenlaag repareren.
  4 Geen idee maar dat is wel ergens te vinden. Wel eens iets gezien van draad of gaas.
  Je brengt geen kepers aan hoe bevestig je de afwerking.
   

  Zolder isoleren

  • #5
  Bedankt voor je antwoorden.

  De afwerking (gipsplaten) komt op het regelwerk. Ik versta onder kepers stevige zware balken en niet het regelwerk.

  Ik wil mijn zolder volgens bijgevoegd stappenplan isoleren alleen wil ik dan de gipsplaten op regelwerk vastzetten dat op de buitenkant van de gordingen wordt geplaatst zodat de gordingen niet meer zichtbaar zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu