Zoemend geluid door het huis door Remeha Avanta CW4 28C

Yep1

  • #1
Hallo

Enkele weken geleden had ik al een probleem met mijn cv, dit is echter verholpen door het plaatsen van een nieuw expansievat. Sinds die tijd hoor ik een laag zoemend geluid door het hele huis. Na wat zoeken kwam ik erachter dat het van de cv ketel afkomt. Ik heb een onderhoudscontract dus de storingsdienst gebeld. Deze hebben de cv ketel opengemaakt en al snel werd duidelijk dat het vanaf de pomp komt. (onderdeel rechtonder) Het antwoord was dat ze hier niks aan kunnen doen en we ermee moeten leren leven. Het is resonantie wat we door het hele huis horen. We horen het alleen als de cv ketel in werking is.
Mijn vraag is nu of er echt niks aan te doen is? De ketel is al wel 14 jaar oud dus er zit ook wel een keer een nieuwe aan te komen. Is er een gerede kans wanneer we een nieuwe Remeha Avanta CW4 28C plaatsen van het geluid af ziijn?

Alvast bedankt voor de feedback
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
pomp kan onbalans krijgen door slijtage en zo geluid gaan produceren waarschijnlijk lost het vervangen van de pomp of de gehele ketel het probleem op
 

Fmrama

  • #3
Tja, komt me bekend voor. Mijn vorige remeha avanta 15 jaar oud had een zelfde probleem. Hier op het forum al over gepost. Het geluid kwam ook van de pomp. En resoneerde door de hele ketel en op bepaalde plekken in huis een brom. Afgelopen zomer bleek de warmtewisselaar lek. Besloten om een nieuwe remeha avanta te nemen. Resultaat….muisstil.
Maw voor jou denk ik, een nieuwe ketel na 14 jaar……..
 
Laatst bewerkt:

Yep1

  • #4
Vanochtend kwam er ook nog een ratel uit de ketel, een harde klap op de kast en weg was de ratel. De pomp zou vervangen kunnen worden, bij het onderhoudscontract zitten ook onderdelen tot 275 euro. Ben wel bang dat ze zeggen dat we het geluid voor lief moeten nemen omdat de monteur hier erg resoluut in was.
 

Lampje45

  • #5
Het ontstaan van trillingen is meestal het gevolg van een slijtageproces. Ook kan het een gevolg zijn van misuitlijning.
Met het oog op de huidige ontwikkeling zou ik niet overgaan op een nieuwe ketel. Als je een onderhoudscontract hebt, waar ook onderdelen bij horen. Dan zou ik gewoon eisen dat de firma gewoon de pomp zal vervangen als door slijtage een pomp niet meer voldoet, aan de eisen die je kunt stellen aan een pomp, die in een woning functioneert.
Want ik vermoed dat de gemiddelde verwarmingsmonteur niet in staat is om een trillingsanalyse te maken om gericht op de trillingen een reparatieadvies te maken. Dus gewoon levensverlengend onderhoud laten uitvoeren. Totdat er meer duidelijkheid is in de energietransitie.
Dat een kast in resonantie komt door de trillingen wil niet zeggen dat je door door er een klap op te geven de trillingen van de pomp vermindert, maar het trillingsgetal van de kast door de klap wijzigt.
 

Yep1

  • #6
Dan bel ik het bedrijf maar weer op om toch weer eens te komen. Wat kost ongeveer een nieuwe pomp?
 

Lampje45

  • #7
Zoek maar eens op onderdelen van deze installatie, want op dit forum mogen helaas geen prijzen genoemd worden. Maar is wel een duur onderdeel.
 

Fmrama

  • #8
Kijk ook eens in de voorwaarden van het bedrijf mbt onderdelen die bij het contract horen. Zou me niks verbazen als onderdelen agv normale slijtage uitgesloten worden. En dan begint de discussie met het bedrijf pas…wat is normale slijtage…hoelang mag je verwachten dat een pomp mee gaat…enz…
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dat is simpel, economisch hanteer je voor een ketel 10 tot 15 jaar.
Dus bij 14 jaar zou de pomp nog 1 jaar mee gaan.
Dat kijk je naar de kosten van de pomp en de tijd dat deze nog moet en of dat dan in verhouding staat tot de levensverlenging..
Dus staat van de wisselaar enz. En of deze dan de nieuwe pomp rechtvaardigt.

Afschrijving ca 100 euro per jaar.
Pomp xx euro.
Dus na reparatie moet pomp ketel nog xx/100 jaar mee kunnen.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #10
Kijk eens of de retourleiding van de pomp niet tegen de gasleiding in de ketel zit, dat geeft ook een vervelend geluid dat je door de hele installatie hoort.
 

Fmrama

  • #11
En ja, wanneer besluit je tot vervanging? Economische levensduur, technische levensduur , van ketel, onderdelen …financiele positie, gemak zucht…? Besluit je ivm de energietransitie op iets anders…, is je huis daarvoor geschikt? Neem je het risico om in de zomer het huis niet koel te krijgen en in de winter niet warm….Tja……wat is wijsheid?
 

Yep1

  • #12
Ik ga morgen toch maar weer bellen of ze langskomen. De zoem is zo hinderlijk dat ik het ook hoor als ik tv kijk. Misschien willen ze nog wat aand pomp doen of een andere monteur heeft toch nog een bevredigende oplossing. Als het geluid niet minder wordt dan komt er een andere cv ketel en dat zal dan een Remeha Tzerra ace cw4 worden. Bij het bedrijf waar ik het onderhoudscontract heb zal ik het niet kopen want ik heb wat prijzen vergeleken en bij een zelfstandig erkende cv instalateur ben ik al snel een stuk goedkoeper uit.
Helaas zijn de finaciele middelen nog niet toereikend om alvast aan de energietransitie te beginnen
 
  • Like
Waarderingen: Fmrama

Yep1

  • #13
Er is weer een monteur geweest, die vindt het een "normaal geluid" wat de pomp afgeeft. Ik blijf het vreemd vinden dat voordat er 3 weken geleden een nieuw expansievat is geplaatst we nooit de lage zoem door het huis huis hebben gehoord. Op mijn vraag of we met een nieuwe cv (aangezien die van ons al 14 jaar oud is) van de zoem af zijn kon hij niet echt een helder antwoord geven "ik denk het wel) Wat de monteur wel heeft gedaan is een stukje schuimrubber plaatstenbij de pomp, en dat helpt wel wat, de lage zoem blijven we in gedeeltes vh huis horen maar niet meer in de huiskamer, apart toch!

Nu blijft wel de twijfel om een nieuwe cv aan te schaffen want wie garandeerd dan dat we van de lage zoem af zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Plaats eerst even een foto van de ketel met de aansluitingen erop, daarop is misschien wat te zie.
 

Yep1

  • #15
4.jpg
 

Fmrama

  • #16
In mijn situatie werd het geluid minder als ik mijn hand midden op de ketel hield. Wat ik toen tijdelijk gedaan heb, is de klep van de ketel onder los gedraaid en de klep een stukje open gezet. Ca 1 cm naar voren getrokken. Dit hielp iig iets.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #17
de klep niet lossen en toestel in bedrijf houden, je creeert daarmee een open toestel waardoor de eisen aan de opstellingsruimte volledig veranderen en daar zal de ruimte hoogstwaarschijnlijk nu niet aan voldoen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Op een smartphone kan je een decibelmeter zetten dan weet je waar je over praat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu