Zo belangrijk is een veilige installatie incl. aarde

Fiesiekus

  • #1
KOLLUM - Enkele gezinnen uit het Friese Kollum hebben twee jaar lang tijdens het douchen elektrische schokken gekregen. De schokken ontstonden doordat een van de bewoners uit de straat Reinaard een schroef in de muur had gedraaid die dwars door een stroomkabel was gegaan.

Daardoor kwam al het leidingwater en de bewapening in het beton van de huizen onder stroom te staan. Een bliksembeveiligingsbedrijf heeft de elektriciteitsvoorziening inmiddels goed geaard.

Normaal gesproken zorgt de aardlekschakelaar of een doorgeslagen stop automatisch voor het stilleggen van de elektriciteitsvoorziening. Volgens het bliksembeveiligingsbedrijf was het veiligheidssysteem niet goed geaard waardoor het niet werkte.

Huilen

De stroomkabel leverde elektriciteit aan een ventilator. Als de ventilator werd aangezet, kregen de douchende Friezen stroomschokken van 166 volt. De kinderen van de gezinnen aan de Reinaard kwamen door de schokken regelmatig huilend onder de douche vandaan.

Het bliksembeveiligingsbedrijf noemt de situatie "levensgevaarlijk". De stroomvoorziening is inmiddels wel goed geaard, waardoor de stroomschokken voorbij zijn.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Goede illustratie van de noodzaak de aarde altijd goed te laten controleren. :prima:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ik heb een klant(woningbouw) waarbij exact dit verhaal zich nu ook voltrekt.

Ik ben nu al zeker 5x naar die woning van een blok van 10 gestuurt waarbij mensen een oplawaai krijgen tijdens het douchen omdat het aardnet ontbreekt en de wapening niet geaard is.
Deze woningen hebben geen aardleks dus moet er een foutstroom gaan lopen van 16A eer er een groep uitklapt zodat je kan zien waar het zit..

De woningbouw vertikt het om het aan te pakken, renovatie van de badkamer is ze te duur, woningen voorzien van aardleks ook, en de bewoners van diverse woningen willen niet meewerken aan onderzoek.

Het is dus wachten op het eerste slachtoffer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Is er voor woningbouwverenigingen en anderen geen wettelijke plicht alles volgens de regels aan te leggen ?
Staan er geen sancties op overtredingen ?
 

Ralph

  • #5
Normaal niet en beroepen ze zich op een goed werkende installatie van de norm destijds.
Maar in dit geval gaat het niet op, de installatie werkt immers niet goed en is zelfs gevaarlijk gebleken.
Hiervan kennis genomen te hebbende bouwvereniging is hier nu 100% aansprakelijk.
Ik denk zelfs dat als je als erkend installateur zo'n installatie aantrefd en je zet desondanks de lekstromen toch weer spanning op het systeem dat het zelfs strafbaar is. De consument is namelijk onwetende en had hiervoor de woningbouw/ installateur ingeschakeld.
 

Superkees

  • #6
Wat ik in het verhaal niet helemaal snap is het verband tussen het niet werken van de aarde en de aardlekschakelaar. Had de aarde wel goed gewerkt, was de aardlek er direct uitgeklapt, en nu blijkbaar pas als er iemand onder de douche stapte en daarmee een lekstroom veroorzaakte?

Als een heel blok op die manier onder stroom staat, en er is een aardlekschakelaar aanwezig in de woning waar het fout zit, dan moet die aardlek er echt heel vaak uit slaan, en niet alleen tijdens het douchen. Dat zou ook dan betekenen dat in geen enkele woning de waterleiding fatsoenlijk is geaard. En met zekerheid kan ook worden gesteld dat de potentiaalvereffening niet op orde is, want dan kan er geen spanningsverschil ontstaan tussen kraan en vloer.
 

Fiesiekus

  • #7
@Superkees: waarschijnlijk maakte de schroef contact tussen het waterleidingsysteem en de electrische bedrading (de schakeldraad van de fan). Normaal gaat er dan een stroom naar aarde lopen die de ALS doet uitschakelen.

In dit geval was de waterleiding misschien niet goed geaard. of was de aarde niet goed aangebracht of te hoge weerstand. Daardoor bleef de leiding onder spanning staan en ging er een stroom via de natte lichamen naar de douchevloer lopen: nog niet groot genoeg om de ALS aan te spreken maar wel om electrische schokken af te geven.

Ik heb iets dergelijks in m'n huidige woning meegemaakt: de badkamer staat op de BG (in een uitbouwtje). De vorige eigenaar had buiten, naast 't uitbouwtje, een aardepen laten slaan en daaraan de douchebak en de bad "vereffend".

De aarderail in de meterkast, en daarmee alle WCD's in huis, was echter op de waterleiding geaard! Vorige bewoner was te lui/zuinig om een dikke draad vanaf de aarderail naar de aarde-electrode te leggen!

Je kunt nagaan wat er gebeurt bij een lekstroom uit een toestel en een te hoge weerstand via die H2O-leiding (bij vervanging door kunststof): er komt spanning op het waterleidingsysteem terwijl je met je voeten op een natte geaarde douche-bak staat!

Soort variatie op "de electrische stoel": de electrische douche.
 

Superkees

  • #8
Binnen één woning kan ik het me nog wel voorstellen. Maar de combinatie van meerdere woningen en aardlekschakelaars zou betekenen dat in al die woningen de aardvoorziening niet goed op orde was.

Overigens vermeldt het bericht niet of de echte oorzaak is aangepakt: het verwijderen van de schroef. :mrgreen:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Als je een huizen blok bouwt en je legt over de gehele etagevloer van alle woningen 1 wapeningsnet gebruikt en vervlecht en deze niet aan aarde legt, wat toen volgens de norm ook niet hoefde en je legt alle waterleidingen netjes an aarde dan heb je dus wel dat probleem.
De installatie zelf heeft wel aarde, en die werkt.
De waterleidingen hebben aarde en dat werkt ook.
Je vloer staat onder spanning en dat doet zeer.
 

Superkees

  • #10
Maar als je een aardlekschakelaar hebt, dan moet die eruit springen. En volgens het nieuwsbericht was er iig in de woning waar de fout zat, wel een aardlekschakelaar. In die betreffende woning was de aarde niet goed aangesloten, maar in de andere woningen dan ook niet, omdat daar wel de waterleiding onder spanning kwam te staan, maar de aardlek daar ook niet op reageerde.

Maar mogelijk zitten al die woningen op het zelfde aardpunt (appartementen?).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Er staat helemaal niet dat er aardleks waren.
Dan nog jij voelt een stroom van 10mA al als vervelend/pijnlijk en een aardlek van 30mA gaat pas uit bij 15mA of hoger.
Neem daarbij dat zulke fouten vaak het eerste in een badkamer aan het licht komt, blote voetjes, natte omgeving dan heb je zelfs nog maar 25v aanraak spanning nodig om iemand te vloeren ipv 50v.

Daarbij moet je ook als een leek denken als je dit soort berichten leest.

Als ik een kraan aanraak en ik krijg een schok dan staat de kraan onder spanning, terwijl het ook omgekeerd kan zijn , de vloer staat onder spanning en de kraan is goed vereffend en dat is vaak het geval.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Dit soort discussies die door leken op elektragebied in stand worden gehouden zijn vrij zinloos, het forum is gericht op vakkundige hulp aan de klusser.
 

Klusklusklus

  • #13
Ik kom in zooo veel huizen waar de aarding niet deugt...

Eigenlijk moet het energiebedrijf hier meteen de hoofdzekering trekken en pas terug plaatsen als de zaak in orde is.

Of een hoofdzekering plaatsen van 15mA snel. :mrgreen:
 

Tmennink

  • #14
Een aardlekschakelaar meet alleen de stroom die via de fase een groep in gaat, en via de nul diezelfde groep weer uit gaat. Zit hier een verschil in van 30 mA dan schakelt hij deze groep uit. De aardedraad is slechts een middel om de stroom naar de wijkcentrale terug te sturen. Komt de spanning op de waterleiding vanuit een ander huis dan zal dit dus nooit leiden tot uitschakelen van je eigen aardlekschakelaars. (mits de stroom wel via de aarde verdwijnt en niet via 1 van jouw nuldraden, want dan is er wel een stroomverschil tussen fase en nul).

Het enige wat er dus nodig is om alle waterleidingen onder spanning te zetten is een niet aanwezige/werkende aardlekschakelaar in 1 van de huizen en een verbinding met de bijbehorende fasedraad naar de waterleiding.

riskante business dat aarden :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu