Zit-ei ophangen

Mvveelen

  • #1
Hallo allemaal,

ik wil een zit-ei voor mijn vrouw ophangen aan het plafond op zolder, een standaard is geen optie. Nu komt het echter zo uit dat het vlakbij de overgang van het schuine dak (spaanplaat afgetimmerd) naar het 'broodjes-plafond' komt. En die overgang is afgetimmerd met een houten paneel van zo'n 40cm. Daar kan ik 'm dus niet aan hangen en dus had ik bedacht om een stalen U-profiel van 150cm tegen het plafond aan te bevestigen en die 40 cm over te laten steken. Aan het profiel kan ik daar dan de haak bevestigen.
Nu heb ik het profiel ontvangen en die is al behoorlijk zwaar, maar hoe kan ik deze het veiligst bevestigen aan het plafond: gaten boren in het U-profiel en dan met keilbouten in het plafond zetten? Zou ik met 3 x M10 keilbouten het U-profiel voldoende vast kunnen zetten op 50cm (=10 cm vanaf de rand van het "broodje"), 60cm (om een soort gedeelde trekkracht te kunnen verdelen over de keilbout die op 50cm zit) en de laatste op zo'n 100cm? Het gewicht van de dame die in het ei wil gaan relaxen is nog geen 65KG. Daar komt het ei nog bij, 10KG en het stalen profiel weegt zelf ook iets van 10KG.
Ik heb, als dit te krap wordt, eventueel een stuk van 50cm van hetzelfde profiel over die ik extra haaks eroverheen zou kunnen plaatsen en die aan weerskanten op 5cm en 45cm met extra keilbouten vast kunnen zetten (wordt dan een soort kruis), maar dan wordt het wel een hele constructie en ik vraag me af of dat wel nodig is.

Iemand die me gerust kan stellen of me (dat kan ook) kan waarschuwen om dit juist niet te gaan doen? Hoe ik dat nieuws dan breng bij mijn vrouw is mijn probleem ;-)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Maak even een schets, anders is het voor ons niet te begrijpen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Indien het een combinatievloer is: In een bims broodje kan je niet dit soort krachten in verankeren, in de liggers mag je niet boren.
 

Mvveelen

  • #4
Geen idee wat het voor 'vloer' is, het is het plafond op zolder en is pittig stevig beton (heb er een verlaagd plafond tegenaan gemaakt jaren geleden).

Een schets, misschien beter foto's? Ik zie dat ik hier foto's kwijt kan.

De rode lijn geeft aan tot waar het 'broodje' loopt en de zwarte lijn/kruis geeft aan dat het stalen U-profiel dan dus een oversteek heeft bij zo'n 40cm. Het profiel is redelijk breed, er kunnen ook 4 keilbouten relatief dicht bij elkaar (tussenruimte 10cm?) waardoor de dwarsbalk misschien helemaal niet nodig is.

Zie laatste knutselwerkje in Paint waar de groene cirkels dan de keilbouten zijn. Daar moet toch iets enorm zwaars aan kunnen hangen dan? Of ben ik te optimistisch?

Het profiel is trouwens 42 x 65 x 42 x 6mm, deze zal geen mm buigen, al zou ik er zelf in gaan zitten (mucho zwaarder dan mijn vrouw).

IMG_4717.jpeg IMG_4718.jpeg IMG_4719.jpeg 2.jpg
 

Mvveelen

  • #5
Ik heb het stalen profiel met 3 keilbouten (M10) verankerd in het plafond, om de 12 cm. Ik heb er zelf een aantal keer aan gehangen en er is geen beweging in te krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu