Zelf kneedbaar hout maken

Ma-ba

 • #1
Als modelscheepsbouwer ben ik op zoek naar een manier om zelf kneedbaar hout te maken? Zeker heb ik weet van dat men kneedbaar hout kan kopen in alle kleuren en houtsoorten, maar ik heb een nogal grote hoeveelheid nodig en beschik over grote hoeveelheid schuurstof.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Willem5

  • #2
  Schuurstof vermengen met blanke lak en gebruiken maar.
   

  Tealon

  • #3
  Ik weet zo geen recept, maar ik weet wel dat je van die emmers met de grondstof voor vloeibaar hout kan kopen. Kwestie van water erbij doen en verwerken.
   

  Gekske

  • #4
  In het verleden mengde ik zaagsel (schuurstof) ook altijd met een lijmvloeistof (lak heb ik nog nooit gehoord, maar is natuurlijk wel een poging waard) Ik weet 123 niet de naam meer
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #5
  Houtschuursel vermengen met witte houtlijm is een goede oplossing.
  Daarnaast is het mogelijk om houtschuursel te vermengen met een speciale blanke, naar acceton ruikende, vloeistof te vermengen.
  Dit is de manier die ik de laatste jaren gebruik omdat je een mooiere vulling krijgt en echt op kleur.
  Kijk maar ff in je PB
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Met gewoon houtlijm je kan het daarna goed bewerken en verfen
   

  H@ns

  • #7
  Nooit met houtlijm mengen! houtlijm is thermoplastisch en wordt dus weer zacht als je gaat schuren (warmte door wrijving). Schuurpapier loopt vol en heel je werk onder de lijmvlekken

  Ander nadeel: het neemt geen kleur op en het hele idee van houtvuller in de kleur van het hout is dat het blank evt. beits afgewerkt wordt.

  bij beitsen krijg je plekken waar geen kleur zit, bij blanke lak op waterbasis krijg je witte vlekken en bij andere lak krijg je kleur verschil tussen de opgestopte delen en de rest van je hout.

  Bij houtvullen altijd zo wie zo vullen op afgewerkte eindkleur, dus bij beits eerst voorkleuren. Bij "zware" lakken die iets gelig kleuren, vulsel een tint donkerder, bij acryllakken gewoon in de houtkleur.
   

  Jvsteenb

  • #8
  Witte PVA lijm geeft idd problemen, tenzij het héél schaars wordt toegepast om een vulmiddel te maken. Het wordt sowieso moeilijk om een vulmiddel te maken dat dezelfde eigenschappen qua afwerking (!) heeft als het hout eromheen. De betere houtbewerkerswinkel verkoopt gekleurde wasstaafjes ( op basis van bijenwas, schellak en kleurstoffen ) die erg goed werken voor kleine reparaties. Zoals hierboven al aangegeven: éérst op eindkleur beitsen, dan vulmiddel kiezen/aankleuren.

  Voor wat grotere reparaties is er nòg een fantastisch vulmiddel: hout......

  vr. gr.

  Job
   

  Ma-ba

  • #9
  Alvast bedankt voor jullie hulp, ik verwacht donderdag een litertje "GUPAMAKER" en hoop mijn probleem daar mee op te lossen
   

  Markcoutinho

  • #10
  En, Ma-Ba, hoe is 't gegaan met dat spul?
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Beetje blanke velpon lijm met houtschuursel kan ook prima...
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu