Zelf geisoleerde betonvloer in our huisje leggen

Robomcd

  • #1
Ik woon in Tsjechie, en mijn partner heeft jaren geleden het huisje van haar ouders geerfd. Dit is een oud arbeiderswoning-boerderijtje, ongeveer 150 jaar oud. Muren zijn ongeveer 40-60 cm dik (geen typefout). Ramen meestal dubbel kozijn met ongeveer 20 cm tussen binnen raam en buiten raam. Alleen grondverdieping met daarboven dakconstructie zonder isolatie of onderverdelingen Plafond is oud type stro met gaas en stuckwerk. Grondwatervlak light hier erg hoog. Vijf ruimtes op een rij: keuken 4x4, kleine badkamer, woomkamer (4.3x4.5). grote slaapkamer (4x4.5), kleine slaapkamer (2x4.5). Vroeger was alleen de keuken en badkamer een grote leefkeuken, direct daarachter was de stal.

Alleen de woonkamer had tot vorig jaar nog houten vloer, de rest is al decaden beton. Houten vloer was verrot, dus eruitgesloopt, en het puin daaronder weggehaals. Op ongeveer 25cm onder vloernivo is een oude bitumenlaag, niet vlak, hoogte verschillen ongeveer 4-9 cm, niet afsluitened. Ondanks doorluchting en ventilatie blijft de zandige restlaag op het bitumen nattig.

Wij willen hierop een betonvloer aanleggen, net als in de rest van het huis. Ons idee, van onder naar boven:

1) simpele folie over de bitumlaag, aan de wanden omhoog tot voorbij vloernivo, als eerste waterwering.
2) scherp zand voor nivelering, tot het folie overal minstens 1 cm onder zand ligt.
3) wat grover beton als onderlaag
4) folie over eerste betonlaag, als extra isolering en water afweer.
5) 6-8 cm ESP polystyreen isolatieplaten
6) 7-8 cm fijner beton tot vloernivo, inclusief betonbewapeningsnetten
7) egalisatielaag
8) vloer: vermoedelijk lyno of geperste panelen.


Het huisje wordt in de zomermaanden intensief gebruikt, van October tot April vermoedelijk nauwelijks. Verwarming moet ook nieuw, maar warmtepompen en zonnepanelen zijn onmogelijk wegens initiele hoge aanlegkosten en omdat het dorp onder culturele architecture bescherming staat. Vloerverwarmingvoor deze ene kamer wordt hem ook niet. Gas is hier niet, dus dat wordt electra.

Heeft iemand een beter idee of opmerkingen over deze vloeropbouw?
 

Ambidexterity

  • #2
40-60cm, kan nog dikker in Tsjechië.
Een goede vriend uit een klein dorpje bij Prerov heeft buiten muren van 105cm, het kan dus gekker :mrgreen:

In Nederland is vocht een groter probleem dan in Tsjechië, alleen de winter kan flink stevig zijn zoals je zelf wel weet. Isolatie tegen de kou zou ik me flink op richten. Ook omdat je geen gas hebt, elektra is nog niet zo extreem duur in CZ, maar dat gaat echt veranderen.
De muren zijn wel dik, maar deze huizen hebben geen spouw, niet de beste isolatie.
Zoals je waarschijnlijk wel weet worden de huizen vaak voorzien van isolatie en stuc laag aan de buiten zijde. Misschien is dit te overwegen. Tsja, en die kozijnen, handig om in de winter een fles Boskov koel te houden, maar daar komt een boel kou vanaf.

Ik ben geen specialist, maar als ik kijkt naar de EPS 6-8cm, dan is dat voor mijn gevoel erg dun. Onlangs heb ik een vloer gestort en was de betonlaag ±15cm dik met een dubbele laag netten er in. Misschien is een laag bewapening voldoende, maar voor mij gevoel heb ik voor dubbel gekozen.
Oja, wat betreft de EPS platen, mij is verteld dat ik beter XPS kon gebruiken omdat deze beter druk vast zijn dan EPS.

En wat is scherp zand?
Ostrý písek is volgens mij grof zand als ik het niet mis hebt.
 

Robomcd

  • #3
bedankt voor de snelle reactie. Dit is zo'n klein huisje dat meestal op een lager punt in het land lag, om landarbeiders of familie van de eigenaar te huisvesten. Vocht: hier wel een groot probleem, meer dan koude. De Trebon omgeving is een vlak merengebied vergelijkbaar met veenplassen: 25% van het land hier is vismeren (lijken op veenafgravingsplassen), natte rivier gronden en nat veen gebied.

We zitten aan een ruimte van 25-32 cm vast om op te vullen, we willen de bitumenlaag niet doorbreken. Wat muurexperts en betonfabrieken kwamen min of meer op hetzelfde uit als boven beschreven. De dubbele folie laag is ons eigen idee. De eerste, goedkopen laag om het zand tegen grondwater te beschermen. De tweede laag om te voorkomen dat het zand vocht uit het beton trekt.

Ik vond die 6-8 cm ook dun, maar iedereen hier zegt dat het genoeg is, beter iets meer beton.
Ditto betonbewapening, "experts" hier zeggen dat het genoeg is voor 19 m2 met 8-10 cm beton, en alleen in de bovenste laag.

Wat is XPS, heeft dat ook nog een andere naam?

Scherp Zand: heb ik op NL forums gevonden als beste type zand. Geen idee hoe dat in Tsjechië heet, hoor ik morgen.

Isolatie: volkomen mee eens. Ik wil er elektra CV-WW in hebben voornamelijk om de hele boel op 10-15 graden te houden om het huisje droog te houden jaarrond. De comfort verwarming komt van twee haas houtkachels die we nog hebben. Die kachels alleen krijgen het huis niet snel genoeg warm, en we zijn er niet elke dag in de winter om ze te stoken.


Ambidexterity, ben jij een Tsjechie ganger?
 

ABCDE

  • #4
Robomcd schreef:
Ik vond die 6-8 cm ook dun, maar iedereen hier zegt dat het genoeg is, beter iets meer beton.
In Nederland heeft 99% (onderschatting) van de mensen ook geen flauw benul van zinnige isolatie waarden, zal me verbazen als het aldaar anders is, dus daar zou ik me niet door laten leiden.

80mm EPS is in Nederland al sinds 1992 te weinig om een bouwvergunning te krijgen (voor nieuwbouw dan).

Robomcd schreef:
Wat is XPS, heeft dat ook nog een andere naam?
Extruded polystyrene. Stukje duurder dan dan EPS, drukvastheid is beter en heeft gesloten celstructuur (kan beter tegen water).
 

Ambidexterity

  • #5
Scherp zand zegt bij niets in NL, ik dacht dat je het letterlijk had vertaald van uit CZ.
Ostrý písek wordt in CZ voornamelijk gebruikt in beton enzo.
Als vocht juist een probleem is, dan denk ik dat je muren zonder spouw aardig verzadigt zijn met vocht. Als je veel vocht in huis hebt is het ook moeilijk te verwarmen. Heb je wel eens het vocht gehalte gemeten?
XPS heb je ook in Tsjechië, maar in Tsjechië willen ze wel eens dingen vreemd vertalen of Engelse termen omzetten naar Tsjechisch. Verder onderstreep ABCDE al wat ik eerder schreeft over dat de EPS wel erg dun is.
Waarom wil je de bitumen laag niet doorbreken, ik zou dieper gaan, je kunt er maar 1x bij, 1x kun je het goed doen.
En sorry, ik wil je niet beledigen, maar in Tsjechië doen ze het vaak erg op de zuinige manier helaas.

[offtopic]
Wat betreft Tsjechië, dat is voor mijn mijn tweede thuis land, of beter gezegd Moravië.
We hebben daar veel familie en vrienden wonen, helaas zijn we augustus voor het laatst geweest vanwege Corona, dat steekt wel. Maar wat kan je er aan doen. Gelukkig hebben we voldoende voorraad Boskov :hup:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Ik ken de term scherp zand wel; misschien is het een term die enkel in het zuiden van NL wordt gebruikt?

Het is wat grover zand met hoekige korrels. Zeg maar iets van rivier zand / metselzand.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ik ken het ook vanuit andere delen van NL. De korrels hebben nog een ruwe oppervlaktestructuur. Vnl. rivierzand. Zand wat door de wind is afgezet is rondgeslepen en glad.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity

Ambidexterity

  • #8
Ik had er in NL nog nooit van gehoord, wel een keertje van rond geslepen zandkorrels en dat dit minder goed was voor de bouw. Dat er een te kort was aan goede zand (zal die scherpe zand dan wel zijn)
 

Robomcd

  • #9
zand: na veel zoeken vond ik deze site met verklaringen, leek mij zinnig.

Tsjechie zuinig: weet ik alles van.

Isolatie: eps-xps hopelijk vandaag bij DEK langs, een grote leverancier van professioneel bouwmateriaal in Tsjechie, om wat prijzen te vergelijken.

Isolatie waarden etc. De meeste mensen beginnen daar de laatste 10-15 jaar meer na te kijken, ook omdat er subidies zijn voor isolatie, en lage isolatiewaarden van flatgebouwen prijzen drukken. Het 4-hoog apartmentgebouw (typische 60er-70er snelbouw meuk) waar wij wonen heefts sinds 5-8 jaar een extra buiten isolatie en dikke dakisolatie. Erg lekker, met name in de zomer: buiten 35 was binnen bloedverziekend heet.

Isolatie in dit huisje. Perfecte vloerisolatie in een kamer in het midden van het huisje terwijl de rest waardeloos is, is geld weggooien.

Bitumenlaag: is ook tegen de zijwanden aan en gaat dieper. Nu helpt het nog mee iets mee met water overlast etc, dus dieper graven willen we niet aan beginnen, weten niet wat we tegenkomen. De lagen die wij nu voorstellen zijn al xx keer beter dan wat er was, en wordt ook beter dan er in de rest van het huis ligt.


Vocht in muren: yep, was ook te zien bij het kalken van de muren in de keuken: vochtplekken komen door. Het probleem is dat het huisje ongeveer 10 jaar niet regelmative verwarmd en geventileerd was.

Het huisje staat ook op een hele lichte glooing naar het vroeger midden door het dorp lopende riviertje/slootje. Helling een paar cm/m. Dit is een zogenaamd ladderdorp. Een soort veendorp maar dan met twee rijen boerderijen. Stel maar een bijna platgeslagen V voor. De grotere boerderijen werden hoger op het land gebouwd, op de uiteinden van de V-poten, en de arbeidershuisjes en fruitbomen meer naar de laagste lijn middenin = riviertje = nat.

Huisje: er zouden eigenlijk ook nieuwe dakpannen en eigenlijk een compleet nieuw dak op moeten, met goede isolatie, maar daar hebben we de pegels niet voor. Als we alles perfect zouden willen doen, dan komen kosten erg dicht in de buurt van "afbreken en opnieuw beginnen" is goedkoper, want zelfs na complete renovatie blijft het een oud gebouw met slechte fundering en scheuren in de muren.

We gaan nu op verschillende sporen om verder verval tegen te gaan, het grondwater weg te houden, en dit redelijk leefbaar te maken:
- vloer in woonkamer, zodat het binnen bruikbaar voor bewoning wordt.
- ondergrondse drainageafvoer rond het huisje om staand regenwater water in de achtertuin weg te krijgen. Dat moet al aardig helpen met vocht omdat het grondwatepeil al lager ligt dankzij de droogte.
- Folie en hopelijk isolatie onder de dakpannen.
- Electra CV-WW om vocht weg te houden.
 

Robomcd

  • #10
Even verduidelijking. Ik had ergens gelezen dat scherp zand goed was om onder betonvloeren te leggen. Vandaar. Andere namen voor scherpzand zijn rivierzand en metselzand (in het gelinkte artikel).

Iedereen heeft het over het professioneel aantrillen van de zandlaag, of natmaken zodat het inklinkt. We praten hier over 1-8 cm in een kleine ruimte (19 m2). Is dat echt zo kritisch in deze kleine ruimte met dedze opbouw? Nat maken will ik uberhaupt niet doen.
 

Ambidexterity

  • #11
Ik begrijp nu eigenlijk pas dat het een weekend/vakantie huisje is.
Tsja, als je er dan met een ander oogpunt naar kijkt denk ik dat het wel een nette vloer zo is.
Vocht in de muren blijft helaas aanwezig, zoals je zelf al stelt, iets nieuws bouwen is raadzamer.
Wij hebben wel eens naar "domy na klíč" gekeken, was toen goed te doen financieel, maar dit is dik 15 jaar gelden, prijzen in Tsjechië stijgen tegenwoordig ook stevig door.
 

Robomcd

  • #12
Gelukkig hebben we de grond al, maar nieuwbouw is nu ook hier duur. Allergoedkoopste bungalow (= relatief simpele bouw op zijn minst 100 000 Eur, iets leukers gauw vanaf 150 000 EUR puur casco.

Dat is leuk en nog steeds goed te doen als je een normaal NL salaris en pensioen opbouw hebt. Even in perspectief: die 100 k minimum is ongeveer 2,6 millioen in Tsjechische valuta. Komt ongeveer overeen met 14 jaar minimumsalaris hier (15 000 Kc/mnd). Ik heb het helaas niet op de plank liggen.

M.a.w., dit jaar het waterdicht en bewoonbaar maken is het hoogst haalbare, nieuwe daken etc komt later, nieuw houten huis in de achtertuin als we de lotto winnen.
 

Ambidexterity

  • #13
Ja, ik ging even iets teveel uit van de Nederlandse financiële situatie inderdaad, in Tsjechië is dat flink anders. Dit is ook waarom wij uiteindelijk besloten hebben om toch maar in Nederland te gaan wonen.

Ik weet niet of je hier me bekend bent, maar in Zuid Moravië, bijvoorbeeld Strážnice, daar schilderen ze de muren tot 60/70 cm hoog blauw. Dit is niet zomaar een kleur of een pot verf, Dit is een mengsel van iets en heeft twee functies. 1, vocht blokkeren, 2 tegel schimmels. Hoe het precies werkt weet ik ook niet, ze doen dit daar al eeuwen. Misschien heb je er wat aan voor het vocht in de muur probleem.

Straznice-1.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Dit heeft niets meer met klussen te maken, vandaar dat hier een slotje op gaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu