Zanussi ZDT 6764 vaatwasser - Storing _20

Frank-Heinen

  • #1
Het volgende probleem doet zich voor:
Initieel:
Kortsluiting gehad en daarna fout _20 (afvoer verstopt)

Nu als je P1 start (voorspoelen) dan begint de pomp af te pompen. Pomp doet het goed. Pompt snel af.
Niveau/druk sensors waar de slangetjes aan zitten aan de zijkant schakelen op druk (nagemeten met multimeter).

Sensor (druksensor?) onderin de bak vervangen door een nieuwe (zit een klein stekkertje aan met iets van 6 draadtjes).

Stekkers van van de water toevoer er af gehad en die geeft direct fout _30.

Bij het korte programma gebeurt het volgende:
Start bij 12 min, na 10 min stop het even, een iets ander pomp geluid en bij 8 min precies (altijd) stop het met fout _20.

Vaatwasser is zeer schoon en ziet er verder zeer goed uit. Geen lekkage te zien.

Wie vertelt me wat er aan de hand is of wat ik nog kan testen
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #2
    Kijk eens of je rechtsachter het toestel een lekspoor zie van de stijgbuis die voor het water naar bovenste sproeiarm zorgt.
    In de kuip zie je rechts bovenin een kunststof moer welke niet kan goed worden aangedraaid omdat het schroefdraad stuk is van die stijgbuis.
    Er lekt wat water naar beneden wat op het verwarmingselement terecht komt waardoor er een zeer kleine aardlek optreedt een het toestel met i20 komt en soms de aardlekschakelaar doet aanspreken.
    Ter controle kan je ook het stekkertje loshalen van het element.
    Droogfohnen van het element en de connector en vervanging van de stijgbuis moet het probleem verhelpen. http://www.casaparts.co.uk/products/id-04070904
     

    Frank-Heinen

    • #3
    Het klopt dat deze lekt! Maar niet bovenaan maar onder aan, in het rubber. Deze is helemaal week.

    Als de stekker van het verwarmingselement er af is doet hij het weer. Alleen na het demonteren en 15min met de fohn er op (het verwarmingselement) te hebben gezeten nog geen verbetering. Maw stekker er af doet het, stekker erop niet.

    Dus conclusie is dat er een nieuw element moet komen samen met een stijgleiding? Ik snap niet hoe de vaatwasser dit detecteert? Weerstand van het element is 25 Ohm.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #4
    Ook het stekkertje droogmaken.
    Als droogfohnen niet helpt is helaas het element defect.
    op het element zit ook een aarde stekkertje , door de vocht is er een kleine aardlek.
    De module herkent dit maar dit is nooit de bedoeling geweest.
     

    Frank-Heinen

    • #5
    Stomme module! Dus er is een aardlek van max een paarmilli amp en daarom doet dat ding het niet meer. ik zou haast zeggen gewoon de aarde draad van de verwarming er af.
     

    Kees kit

    • #6
    Dat zou ik niet doen , is gevaarlijk , je hebt kans dat ( als je het tst vastpakt ) de lekstroom via jou gaat lopen , en dat wil je niet :oops:
     

    Frank-Heinen

    • #7
    Weer een paar stappen verder. De fout code is weg.
    Er is een nieuwe heater in gekomen met nieuwe stijgbuis. De eerste keer naar de installatie werkte deze ook goed (water werd warm).

    Tweede en opvolgende keren niet meer.

    Na een avondje weer testen hebben we geconcludeerd dat er geen spanning op de heater komt te staan. Nu weten we dat de vlotters (2 aan de zijkant rechtsvoor) hier mee te maken kunnen hebben qua bedrading. Helaas hebben we als test de positie van de druksensor druk en delta druk gewijzigd (ik denk dat dit de 2 schoeven per druksensors zijn).

    Verder loopt de vaatwasser prima zijn programma's af.

    Technische info:
    De druksensor(s) schakelen op druk (ik hoor er maar 1 schakelen bij het vullen). De spanning op de eerst druksensor (bruin+dunne blauwe draad) valt weg als er water in de vaatwasser komt. De tweede druksensor valt de spanning bij het openen van de waterklep weg en gebeurt daarna niets meer mee. Lijkt verder niet meer te schakelen.
     

    Frank-Heinen

    • #8
    Tweede drukschakelaar is overdruk dus. Als ik op de slang blaas van de 2e dan gaat de afvoerpomp aan zelfs als er geen programma draait. Dus dit gaat goed (al weet ik niet of de druk instelling goed is)
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #9
    Kijk eens op de electronicamodule in de deur , daar zit een relais van het verwarmingselement.
    Deze hebben soms een slecht contact , even schoonkrabben en doorsolderen.
    Soms wel en soms niet warm is meestal een begin van deze storing.
     

    Frank-Heinen

    • #10
    Ik zeg: S.oldeerbout +1!
    Klopt er was 1 soldeerpuntje verdwenen. Opnieuw gesoldeerd en er staat weer 230 op de verwarming. Nu zal hij het wel doen.
    Mochten er nog problemen ontstaan dan houden we jullie op de hoogte.

    Maandag even naar de KVK, Heinen & Heinen vaatwasser specialisten (met gratis 10% aandelen voor mr Soldeerbout. :cool:
     

    Max!

    • #11
    Hoe is het met de oprichting van de firma Heinen en Heinen. Zoals je kunt zien in het topic


    heb ik een vergelijkbaar probleem. Ander type AEG , maar zo te zien precies dezelfde logica.

    Ik krijg dus acuut een aardlek als er spanning op het verwarmingselement gezet wordt. Verder alles hetzelfde als bij jullie. Alleen nog niet vervangen want bij doormeten van het element is de weerstand 0 ohm. Enig idee of dat er op wijst dat het element stuk is? Ik weet gewoon niet wat de ohmse weerstand van een verwarmingselement moet zijn voor een multimeter en ik zie dat die van jou als 25 ohm gezien werd en stuk was. Dus simpel: is 0 ohm een normale waarde, want dan moet ik het elders zoeken in het oorspronkelijke topic.

    En heeft iemand een service manual van AEG´s want ik heb geen idee wanneer welke draad welke spanning moet voeren en welke sensor in aanmerking komt.

    Ik heb overigens zelfs de onverstandige suggestie gevolgd door de aarde van de aardlekdetector op het element af te halen. Maakte niets uit, ik kreeg alsnog een aardlek dus ik vraag me al met al af of het verwarmingselement wel het probleem is. Het begon net als bij jou met die E20 op het einde en de stukke stijgpijp.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #12
    Water is ook een geleider , via de het water komt het weer in contact met de geaarde kuip.....
    Hoe meet je 0 Ohm via de 2 contacten of via één van de contacten naar aarde.
    Tussen de contacten moet je ongeveer 25 ohm meten.
    Tussen 1 van de contacten naar aarde niets.
    Als het water ook op de motor gelekt heeft is de motor ook verdacht.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu