Zanker lavita 8122 watersensor defect?

DirkM

  • #1
Hallo,

Het volgende is gebeurd met mijn Zanker lavita 8122:

De machine heeft aan het einde van een programma niet gecentrifugeerd, daarop heb ik het afvoerfilter schoongemaakt, die zat inderdaad helemaal verstopt. Dit is wel vaker voorgekomen en volgens mij ook niet erg, alleen een beetje lastig.

Vervolgens het schone filter terug geplaatst en weer aangezet, nog steeds wil hij niet centrifugeren, ik heb het idee dat de afvoerpomp blijft draaien, alleen met een wat pulserend geluid in plaats van continu. Dit gaat door tot het programma ten einde is wat betreft de schakelklok (blijkbaar is het centrifugeren iets wat tijdgestuurd is)

Als ik de wasmachine een nieuw programma laat starten dan start hij direct met het draaien van de trommel, zonder eerst water in de machine te laten lopen. Dit is ook niet de bedoeling natuurlijk, want de machine is leeg, ik heb hem net leeg laten lopen en daarna is ie nog 10 minuten ofzo aan het pompen geweest.

Mijn vermoeden is dat er een waterniveausensor of iets dergelijks niet functioneert of blijft hangen, alleen krijg ik het nog niet voor elkaar om die diagnose echt te stellen. Waar bevindt zich die sonsor? Hoe ziet die eruit en hoe functioneert die?

Ik heb 3 probes gevonden in de waterbak van de machine.
1 met 1 draadje (thermokoppel voor temperatuurregeling??)
1 met 3 terminals waarvan 2 aangesloten (1 terminal met 1 en 1 met twee draadjes), dit zou een waterniveausensor kunnen zijn, maar ik zou niet weten hoe die dan werkt.....
1 met 4 terminals waarvan 2 met eenzelfde kleur draadje als naar het verwarmingselement (en ook dikker dan de andere draden) en 2 met een grijze, ik denk dat dat ofwel de thermostaat is, ofwel de overtemperatuurbeveiliging, ofwel beide.

een andere optie zou misschien kunnen zijn dat de sensor wel goed functioneren...maar dat de schakelklok niet meer in orde is, maar aangezien die nog wel gewoon doorloopt en er geen echte aanleiding is voor het ding om stuk te gaan lijkt me dat sterk....er zat blijkbaar vuil water in de machine getuige het verstopte filter, dus ik zou het niet vreemd vinden als een niveausensor daar last van heeft.....

Wie kan me van wat tips voorzien??
 

Henny

  • #2
Graag eerst het productnummer van de machine vermelden.

(913.........)
 

DirkM

  • #3
913 722 531
 

Henny

  • #4
Links bovenin de machine. onder het bedieningspaneel zit de pressostaat. (niveauregelaar)

Van hieruit loopt een slangetje naar de kuipslang aan de onderzijde van de kuip.

Neem dit slangetje eens los en blaas dit krachtig door.

Mogelijk dat door vervuiling hiervan de niveauregeling verstoord is geraakt.
 

DirkM

  • #5
Ok, ik zal er wel naar kijken, bedankt voor de tip! Echter...ik heb eens wat andere programma's geprobeerd dan de standaard "C" die ik altijd en dan vult de machine wel gewoon.....ik ben dus bang dat het toch iets anders is....en dan vrees ik voor de schakeklok....of is dat onterecht?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu