Hoe kom ik bij de druksensor van een Zanker Lavita 8122

KareltjeKlus

  • #1
Ik heb het vermoeden dat de druksensor van mijn Zanker Lavita 8122 niet meer goed werkt. Bij het spoelen blijft de machine water pakken en loopt uiteindelijk over. Rest van het programma lijkt normaal te werken, hoewel ook het pompen voor mijn gevoel wat te lang doorgaat.

Zou graag willen kijken naar de druksensor en zijn aansluiting op de kuip, maar weet niet hoe. De kop van het bedieningspaneel krijg ik wel los, maar daarna kom ik niet verder.

Heeft iemand aanwijzingen, een tekening of een alternatief om een (vermoed ik) verstopt slangetje vrij te krijgen?
 

Hgcmarke

  • #2
Normaal zou je langs onderen eraan moeten kunnen.check ook eens de prestostaat(drukwachter) zelf eens
 

KareltjeKlus

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Langs onderen? Je bedoelt de machine plat leggen en dan via de onderkant?
Is er geen mogelijkheid via een zijpaneel? Of het bedieningspaneel van bovenaf los te halen? De plek waar de wasmachine staat is namelijk erg krap en probeer als het even kan sleepacties te vermijden. Maar als het echt niet anders kan dan moet het maar.

Ik heb de kap van bedieningspaneel al een keer eraf gehad en het lijkt alsof het bedieningspaneel er (los) uit zo moeten kunnen. De op het oog gerelateerde schroeven losgehaald en voorzichtig geprobeerd om het paneel over de nokjes heen te wippen, maar helaas... Iets beweging, maar dat is alles.
 

KareltjeKlus

  • #4
Inmiddels de machine uit zijn smalle nis gehaald en toch het zijpaneel losgekregen (door enkele haakjes aan de bovenzijde leek dat initieel niet te lukken).
Slang van de drukmeter losgehaald en doorgeblazen. Daar leek inderdaad wat rommel in te zitten. Een keer een soda beurtje op 95 gedraaid en ee hoop rommel eruit gepompt. Daarna leek de machine het goed te doen.

Ik heb alleen het idee dat het waterniveau bij spoelen erg hoog staat (royaal voorbij de as van de trommel). Is dit normaal?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Nee, dat is niet normaal, dat wijst erop dat er nog rommel in het slangetje naar de pressostaat zit of dat die niet goed functioneert.
Het waterniveau is goed als het net boven de rand van de deur komt.
 

KareltjeKlus

  • #6
Het is in dit geval een bovenlader, dus ik neem aan dat net boven de rand van de deur overeenkomt met iets wat onder het midden van de draai-as van de trommel.

Het rare is dat de machine in de rest van een normaal programma wel het juiste niveau lijkt te pakken (netjes onder het midden en op het oog redelijk constant niveau), maar alleen bij de laatste spoelbeurt meer water wil pakken. Dit hoge niveau wil hij ook pakken als ik naar een los spoelprogramma ga (programma R).

Hoe kan ik het beste meten aan de niveaumeter? Heb de slang al doorgeblazen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Sorry, mijn geheugen liet me in de steek wat betreft het soort machine.

Aan de niveaumeter kunt u niets meten behalve of hij het wel of niet doet.
Ik weet niet wat de hoogte van de waterstand moet zijn bij deze machine.
 

KareltjeKlus

  • #8
Heb uiteindelijk de slang van de drukmeter losgehaald en vervangen. Het waterniveau blijkt dan inderdaad net onder het midden te eindigen. De drukmeter doet het verder goed, zo ook de schakelklok.
Aan het slangetje is verder niet veel te zien. Waarom deze de druk nu verder niet goed heeft doorgegeven, geen idee. Wellicht niet helemaal dicht geweest bij de aansluiting.

Eind goed, al goed. Duurt even, maar dan heb je ook wat ;-D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu