Zandcementvloer in badkamer, aardmat, CAP, elektr. vloerverw

Perjan

 • #1
Hallo,

Ik wil dit weekend de vloer in mijn badkamer gaan storten.
Dit is een zandcementvloer die op de betonnen ondervloer komt te liggen.
Op deze betonnen ondervloer liggen vele leidingen: electra, water, CV en gas. (de meterkast bevindt zich namelijk onder deze ruimte)

Op de zandcementvloer komt elektrische vloerverwarming (draad, geen matten), daarop tegels. Daarnaast heb ik een radiator.

Ik heb een inloopdouche met RVS douchegoot.
Er komt een geaard stopcontact tussen de spiegels, bij de wastafels.
Achter de spiegels zit spiegelverwarming, 230V, geen aarde.

Ik heb de waterleiding, radiator en douchegoot vereffend aan het CAP. het CAP is verbonden met de aardstrip in de meterkast.

Vraag mij nog enkele zaken af:

 • Moet ik een aardmat gebruiken? Zo ja, leg ik deze over de huidige vloer+leidingen en daarop de zandcementvloer of op de zandcementvloer of op de vloerverwarming?
  Moet ik de aardmantel van de elektrische vloerverwarming verbinden met het CAP of is de geelgroene draad bij de aansluiting voldoende?
  Moet ik de randaarde van de contactdoos verbinden met het CAP?
  Moet ik het metalen frame van de inbouwstortbak van de zwevende WC verbinden met het CAP?
  Kan ik de elektrische vloerverwarming op de zandcementvloer leggen, opvullen met flexibele tegellijm. Dat laten drogen en vervolgens tegels lijmen met dezelfde lijm?
  Moet ik spiegelende folie (ik heb een rol aluminiumfolie op papier) leggen onder de vloerverwarming of juist niet? Elders isolatie (het betreft een goed geïsoleerde ruimte op de eerste verdieping)?

Graag reactie.

Perjan
 

Xr8

 • #2
De aarde van het CAP hoort aan de centraaldoos in de douche verbonden te worden. Vroeger kwam deze rechtstreeks vanaf de meterkast maar dat mag zo niet meer.

De mantel van de vloerverwarming gewoon op de bediening aansluiten. Aardmat over de leidingen heen doen en deze ook aan CAP bevestigen. Randaarde van de wcd mag volgens mij gewoon vanaf de centraaldoos.

Of je het frame moet aarden weet ik eigenlijk niet. Je kunt dit metaal in principe niet aanraken. Zelf doe ik het wel in een badkamer. Kleine moeite en kwaad kan het zeker niet. De elektrische vloerverwarming ligt volgens mij altijd op de cementdekvloer in de lijm.

Succes.
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #3
Randaarde van de vloerverwarming zeker ook op het CAP aansluiten. Frame van het toilet hoef je mi niet op het CAP aan te sluiten als je het niet aan kan raken.
 

Xr8

 • #4
Sxnder, je trekt toch normaliter naar de bediening van de vloerverwarming fase,nul en aarde. Deze aarde komt normaal gesproken vanuit dezelfde centraaldoos dan het CAP. Moet je dan nog een extra aardedraad trekken vanaf de bediening naar het CAP?

Zoja dan wist ik dat niet, op de bediening sluit je toch de verwarmingsdraad en de aarde van de mat aan, evenals een geaarde voeding.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu