Zandcement vloer ligt los

Steven_vdw

 • #1
Hallo. Ik heb een laag van ongeveer 4-5 cm zandcement in mijn badkamer gelegd. Deze ligt op granito, waar deels oude cementresten op zaten. Ik heb het geprimerd en aangebrand maar als ik op de vloer klop ligt hij behoorlijk los, (klinkt hol) voor de helft ongeveer.

Het is een kleine ruimte (5 m2) en ik wil er 1cm dikke vloertegels van 60x60 in leggen. Kan het problemen geven dat de vloer los ligt?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Heb je de oude vloer ook eerst goed ontvet ?
  En waarmee heb je geprimerd en aangebrand?

  Als de vloer behoorlijk los ligt, heb je kans dat straks de voegen van de tegels gaan scheuren, en als daar dan water doorheen komt ligt straks de gehele vloer los.
   
  • Like
  Waarderingen: Steven_vdw

  Steven_vdw

  • #3
  Geprimerd met dispersieprimer en aangebrand met water en zandcement. Niet ontvet. Ik wil de vloertegels in een dikke laag eurocol 705 (waterdicht) leggen. Er zit verder geen beweging in de vloer dus ik denk dat ik het wel aan durf.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Als de hechting niet overal goed is gaat het na verloop van tijd toch mis en gaan de eerst de voegen en dan de tegels los liggen.
  Zo'n vloer mag wel twee keer ontvet worden met st marc om de huidvetten en de zeepaanslag goed weg te krijgen.
  Daarna een goede primer gebruiken, als het goed is hoeft er niet aangebrand te worden.
   
  • Like
  Waarderingen: StucDennis en Steven_vdw

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #5
  Granito heeft door het slijpen en polijsten een heel glad oppervlak waardoor de zandcement deklaag bij het krimpen tijdens het uitharden gemakkelijk zijwaarts los trekt. Er zijn twee manieren om dat te voorkomen. Opruwen van de ondergrond (voordat de primer wordt aangebracht), bijvoorbeeld door boucharderen (hameren), of gebruik van een krimpvrije zandcement gietmortel voor dekvloeren.
   
  • Like
  Waarderingen: StucDennis

  Steven_vdw

  • #6
  Hartelijk dank voor de tips. Ik had dus beter moeten ontvetten. Nu sta ik voor de keuze, cement eruit en opnieuw storten in de hoop dat er dan niets hol klinkt. Of alles goed coaten, een waterdichte laag teggellijm aanbrengen en tegels erop. Het ligt er wel netjes in met kimband rondom en geen voelbare beweging.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Eruit halen.
  Laten liggen en als het dan los komt, kost het ook nog tegels en lijm extra.
   
  • Like
  Waarderingen: Steven_vdw

  Steven_vdw

  • #8
  Oké. Denk dat ik dat maar ga doen dan. Nog 1 vraag: een zwevende dekvloer ligt toch ook los van de ondergrond? Waarom gaat dat wel goed?
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #9
  Nog een kleine tip als je voorstrijk gebruikt. Op een gladde niet zuigende granitovloer gebruik je geen disperieprimer. Je maakt dan gebruik van voorstrijk met hechtbrug(kwartskorrel) nadat je deze goed hebt ontvet aanbranden is dan niet meer nodig.
  Je vraag met betrekking tot zwevende dekvloer kan ik niet een sluitend antwoord geven. In jouw geval ligt je dekvloer los. Maar er zit geen flexible tussenlaag tussen en heeft je vloer contact met de wanden. Daarom is het niet zwevend te noemen. Ik zou voor zekerheid gaan en opnieuw beginnen.
   
  Laatst bewerkt:

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Eerst de vloer ontvetten, en het beste is nog deze eerst op te ruwen met een beton frees of renovatie frees.
  Daarna een voorstrijkmiddel opbrengen voor niet zuigende ondergronden.
  Na drogen van de voorstrijk de vloer insmeren met een flexibele poeder tegellijm.
  Op de nog verse natte tegellijm de specie aanbrengen en de vloer meteen afwerken.
   
  • Like
  Waarderingen: Krunnie en StucDennis

  Ralph

  • #11
  Lijkt me geen probleem dat het los ligt, 5 cm cementdekvloer krijg je toch niet verbonden met granito. Je kan er dus gewoon op tegelen.
   
  • Like
  Waarderingen: Steven_vdw

  Steven_vdw

  • #12
  Ik waardeer alle adviezen maar ga het risico toch aan. Het ligt netjes en strak als een geheel, geen beweging, leidingen en aardmat liggen goed. Alles uitgebreid waterdicht gemaakt met goed merk systeem, randen zijn strak en kitbaar, vandaag vloerttegels leggen in een waterdicht tegellijmbed. Als ik pech heb moet ik over een tijd weer aan de slag en verspil ik tijd en tegels, maar zo zij het.

  De tips neem ik mee voor de volgende keer, goed ontvetten en quartz/betokontakt o.i.d. Overigens heb ik het granito wel opgeruwd met diamant betonschuurschijf.
   
  Laatst bewerkt:

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
  Ralph schreef:
  Lijkt me geen probleem dat het los ligt, 5 cm cementdekvloer krijg je toch niet verbonden met granito. Je kan er dus gewoon op tegelen.
  Hoe zo krijg je die niet vastliggen op de granito ?
  Als je het doet zoals ik eerder omschreven heb, ligt het zo vast als een huis.
  Maarja het is wel gemakkelijker als je het er zo op kiept en denkt toemaar het zal wel goed zijn.
   

  Steven_vdw

  • #14
  Peter schreef:
  Maarja het is wel gemakkelijker als je het er zo op kiept en denkt toemaar het zal wel goed zijn.
  Als dat het geval zou zijn dan zat ik natuurlijk niet op dit forum. Ik ben uitvoerig te werk gegaan, granito opgeruwd, elke stap goed nagedacht en voorbereid. Alleen niet goed ontvet, nu klinkt het hol op sommige plekken als ik erop klop.

  Ik wilde het verhaal niet te lang en ingewikkeld maken maar er hebben eerder tegels op het granito gelegen, erg lelijk gedaan en ze lagen ook half los. Maar de tegellijm/mortel zat nog voor 80% van het oppervlak gehecht op het granito. Dus dat leek me een prima basis, en zo poreus dat ik dispersieprimer heb gebruikt en ontvetten niet in me opkwam. Mijn vraag was dus of het op problemen wijst dat het voor een deel hol klinkt. En daar ben ik, eigenwijs als ik ben, nog niet echt van overtuigd.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu