Zandcement of beton over worteldoek

ozzy91

  • #1
Ik wil iets doen maar vraag mij of het verstandig is.
Ik wil worteldoek leggen en daarover een zak zandcement van 25kg over 2meter grond ongeveer uitsmeren heel dun.
Hiermee wil ik beperken dater onkruid kan groeien.

Is dit verstandig of niet want ik denk anderzijds dat het water ook ergens heen moet gaan kan ik lekkages in huis krijgen of
Verzakkingen of andere negatieve consequenties als ik beton of zandcement stort op de worteldoek en daarover zand?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Anti wordeldoek onder cement of beton heeft totaal geen nut. Net als anti worteldoek onder bestrating.

Als je zand of grond over anti worteldoek stort heeft het ook geen nut, want onkruid kan gewoon in het zand of de grond groeien.

Wat is je situatie? Is het tegen het huis aan? Graag een foto van de situatie.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Het hangt er vanaf welk onkruid je tegen wilt houden.
Is het gewoon oppervlakkig onkruid dan zal zoals BertPleizier aangeeft geen of maar weinig nut hebben want in het zand erboven kan het onkruid gewoon weer groeien.
Is het om hardnekkig diepgeworteld onkruid tegen te gaan dan kan het helpen maar dat onkruid zal naast het cement en worteldoek weer omhoog komen.
Voordeel van cement over antiworteldoek is dat als je het ooit weer op wilt ruimen je het cement makkelijker kunt verwijderen.
Komt er veel water op die plek dan zou je bij regen een plas water kunnen krijgen omdat het water niet de grond in kan trekken. Gebruik je alleen worteldoek dan kan het water daar gewoon doorheen en heb je dat probleem niet.
Gebruik je goed worteldoek (vaak te herkennen aan fijn geweven met maar weinig ruimte tussen de afzonderlijke vezels) dan is de kans dat daar onkruid doorheen kan komen ook vrij klein.
 
  • Like
Waarderingen: ozzy91

ozzy91

  • #4
Zie hier foto
6A032F77-BF36-46E3-976F-D676842D2388.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Hier heeft antiworteldoek geen/weinig zin, of er moet iets "vervelends" aan onkruid in de ondergrond zitten.
Antiworteldoek gebruik je om zoals de naam al doet vermoeden wortels tegen te houden of om te voorkomen dat stenen/grind zich mengen met de ondergrond waardoor het heel veel werk ik om deze er weer uit te halen.
Zelf ben ik bezig met een oprit waarbij ik het grind wat er eerst lag opnieuw gebruik als stabilisatie voor de te leggen klinkers (hoofd reden is dat ik anders 4,5 kuub grind tegen betaling moet storten)
Om te zorgen dat het grind zich niet mengt met het zwarte zand komt er eerst een laag worteldoek, daar komt het grind op dan een laag straatzand en als alles goed is verdicht komen daar de klinkers op.
Wil een volgende eigenaar alles weer weghalen dan kan hij simpel het worteldoek met grind verwijderen en hoeft hij niet het grind uit het zwarte zand te zoeken zoals ik wekenlang elke zondag heb gedaan.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu