Zand cement direct op zwaluwstaart?

Ferryv

 • #1
Hallo
Heb al vele berichten gelezen, ben ben al menigmaal tegen gekomen dat zand cement niet direct op de zwalustaart kan, maar dat er eerst beton op moet.
Nu lees ik de documentatie van een zwaluwstaartplaat leverancier (niet die ene bekende, maar een andere) en daar staat in dat zand cement (met een minimale kwaliteit van Cw20) ook rechtstreeks op de platen mag...

Zijn de beantwoorders niet bekend met deze platen? Of valt de kwaliteit in de praktijk dan toch zodanig tegen dat je het beter niet kan doen? En als het op merk X mag, mag het dan ook op merk Y? Of zit er dusdanig verschil in de twee merken? (mijn "vaste" leverancier voert de platen van merk Y)

Ik word er wel erg vrolijk van als ik maar één laag (of beton of zand cement) op de vloer hoef te gooien, dus ik ben erg benieuwd naar de meningen en ervaringen van de mensen. (Ja, ik weet dat het zou kunnen met beton meteen vlak afreien, maar met mijn minimale ervaring + gedeeltelijk benodigd afschot, ben ik bang dat ik dat pas goed genoeg kan na afloop (of dan nog steeds niet...)

Groet, Ferry
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Millew

  • #2
  Het is mij wel bekend dat er een andere fabrikant is, die zand-cement ook voldoende vind, maar ken daar verder de specificaties niet van.

  De fabrikant die beton C20/25 voorschrijft, doet dat omdat zijn product met beton van die sterkteklasse is getest en bij diverse laagdikten geschikt is bevonden voor bepaalde vloerbelastingen en balkafstanden.

  Dat een andere fabrikant zand-cement adviseert, zou dus om diezelfde reden kunnen zijn. Kijk in de specificaties e.d. Misschien wordt met zand-cement een lagere maximale vloerbelasting behaald maar wordt dat door die fabrikant nog als voldoende beschouwd.

  Behalve de druksterkte van de laag speelt ook de minimaal benodigde dikte een rol. Bij de betonvariant is voor standaardoplossingen 34 mm totaalhoogte al voldoende.

  Beton kan je ook wel vlak genoeg afwerken om daar direct op te tegelen.
   

  Ferryv

  • #3
  In de algemene info is wat dat betreft niks te vinden. Er wordt in benodigde dikte zelfs geen verschil gemaakt tussen beton en zand cement. Er staat alleen vermeld dat het ook getest is en voldoet met alleen zand cement.
  Ik heb de leverancier nu maar gevraagd voor wat specifiekere gegevens. Even afwachten dus.

  Wat betreft het direct afwerken van alleen beton: Ik heb geholpen met het aanbrengen van de begane grond werk vloer (130m2), en verder nog niet veel beton ervaring. Het lijkt me te doen, maar als het niet lukt heb ik toch weer een probleem (hoogte van de drain etc). Vind het nog even een flinke gok.. Misschien ergens een stukje oefenen..
   

  Ferryv

  • #4
  Dan eindelijk antwoord van de leverancier.
  Bij mijn balkafstand van 50cm, kan 20 mm zand cement dekking bovenop de hoge ribben van de profielen zonder problemen. (Balken niet meegerekend) heeft de vloer dan een draagvermogen van ruim 600kg/m2.

  Nu is het wel zo dat ik ondertussen al 20 zakken beton gehaald heb. Ik zit er dus sterk aan te denken om deze toch maar terug te brengen, en zand cement te halen. Lijkt me een stuk makkelijker smeren en op afschot te krijgen.. (dus in plaats van beton proberen in een keer goed te krijgen)

  Wat zouden jullie doen?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Is het lichtgewicht beton? Dat smeert practisch even makkelijk als zand cement. Ik zou altijd beton gebruiken. Je krijgt dit echt wel netjes vlak als je je best doet en de klus goed voorbereid.

  Plaats bv. op de vloer afstandshouders zodat je de rei precies op de juiste hoogte hebt.
   

  Ferryv

  • #6
  Yep,
  Is inderdaad lichtgewicht beton. Dan ga ik dat dan gewoon proberen. Inderdaad met een goede voorbereding, hoogte latten langs de wanden, en op de vloer.
  Als ik de latten weg haal, kan ik dat netjes dichtsmeren, of vloeit het beton dan toch redelijk snel erin? Of beter korte latjes gebruiken, zodat er steeds een klein latje wegkan en dicht gesmeerd?

  Door wat omstandigheden kom ik pas volgend weekend aan de vloer toe, dus heb ik nog even tijd om alles helemaal door te nemen :D
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Het beton vloeit niet in de sleuven, want daar is het niet vochtig genoeg voor (als je de correcte hoeveelheid water hebt toegevoegd). Na het op hoogte smeren meteen de latten verwijderen en opvullen met wat extra mortel.

  Succes!
   

  Ferryv

  • #8
  Zo, inmiddels zit de vloer erin hoor!
  Het beton is glad genoeg en vlak genoeg om direct op te tegelen. Ook het afschot in het douche gedeelte is goed gelukt.
  Het moeilijkste was nog het dichtsmeren van sleuven van de hoogte latten.
  Dank voor de tips!
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Bedankt voor de terugkoppeling :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu