Zachte kern verbinden aan harde kern binnen doos

Hvdk

  • #1
Twee vragen:

De keukenverlichting onder de keukenkastjes heb ik als volgt aangesloten:

Achter de kastjes heb ik een inbouwdoos geplaatst. Hierop heb ik een centraaldoosdeksel gemonteerd met kabeldoorvoer. In deze doos heb ik mbv kroonsteentjes een flexibele kabel gemonteerd voor de verlichting.

Mag dat?
Collega's zeggen nl dat je in een inbouwdoos geen kroonsteentje mag aanbrengen. En ook geen zachte kern met een harde kern binnen een inbouwdoos.


De afzuigkap heb ik als volgt gemonteerd:
Stekker afgeknipt en met kroonsteentje verbonden in de inbouwdoos en afgesloten met deksel. Zelfde verhaal als hierboven: zachte kern met een harde kern binnen een inbouwdoos.

Mogelijke oplossing: Wandkabel monteren mbv lasklem in de doos en buiten de doos in de afzuigkap met een kroonsteentje.

Mag dat?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het punt is dat die lasdozen bereikbaar moeten blijven. Je kunt beter in of boven het kastje een stopcontact installeren en vervolgens aan het snoer gewoon een stekker zetten.
 

Xr8

  • #3
Je hebt ook lasklemmen waarin zowel stugge als soepele draad kan worden gelast.

Succes.
 

Hvdk

  • #4
Lasdoos met stopcontact maken achter of boven het kastje voor de keukenverlichting vind ik achteraf teveel werk. De kastjes kan ik, indien nodig, op een eenvoudige manier uit de ophangbeugels tillen, zodat ik bij de inbouwdoos kan.
Zo voldoe ik aan het feit dat ik bij de inbouwdoos kan komen.

Het gaat mij er meer om of ik normale soepele elektriciteitsdraad via een kroonsteen MAG verbinden binnen een inbouwdoos?
Zo nee, mag ik dan wel wandkabel (XMVK Installatiekabel) uit de inbouwdoos laten komen en daar een kroonsteen aan verbinden. Het kroonsteentje is dan wel ondergebracht in een universele lasdoos.
Nu heb ik dit ook gedaan, alleen is de XMVK een normaal soepel elektriciteitssnoer.

De verlichting zet ik overigens aan en uit mbv een schakelaar (dmv VD-installatiedraad), die uitkomt in deze inbouwdoos.

 

KlusRob

  • #5
Niet verbinden met een kroonsteen in een inbouwdoos.
Gebruik (zoals Xr8 ook al zei, lasklemmen voor soepel draad.
Daarin kan je zowel VD-draad (dus ook XMVK) als soepel draad mee aan elkaar verbinden, en is veel veiliger dan een kroonsteen.
Google eens op lasklem soepel, dan vind je ze wel.
Het zijn deze:
 

Hvdk

  • #6
Begrijp ik het goed: Het is niet verboden zachte kern met harde kern te verbinden, als het maar met een speciale lasklem gebeurd?
De kabel die dan naar buiten gaat voor de keukenkastjesverlichting, mag deze gewone soepele elektriciteitsdraad zijn of moet dat XMVK zijn?

Mag je een afzuigkap ook verbinden via een lasdoos en deze lasklemmen? Of moet je deze kunnen loskoppelen via een stekker?
 

KlusRob

  • #7
Je begrijpt het goed.
Buiten de lasdoos mag dit gewoon soepele kabel zijn. Er zit waarschijnlijk al een soepele draad standaard aan de verlichting?

Ook de afzuigkap mag je zo aansluiten, maar persoonlijk zou ik daarvoor een stopcontact net boven de keukenkastjes maken (zit zo dicht op de kastjes dat je deze toch niet ziet), en dan gewoon met de stekker aansluiten. Kan je hem eruit trekken mocht er iets aan de hand zijn.
 

Hvdk

  • #8
Bedankt voor de reactie:

Voor de verlichting ga ik het kroonsteentje vervangen voor de juiste lasklemmen.

Het verplaatsen van het stopcontact voor de afzuigkap zal ik overwegen. Hiervoor moet ik een nieuwe doos boren, een sleuf frezen en nieuwe draden trekken. De plaats zou ook eerst net boven een keukenkastje uitkomen als ik een inbouwafzuigkap zou nemen. Maar nu heb ik toch voor een schouwmodel gekozen, waardoor de wcd meer opvallt.
Of ik breng gewoon weer een stekker aan en is wcd maar zichtbaar of ik verplaats het wcd achter de pijp.
 

KlusRob

  • #9
Bij mij thuis zit er inderdaad een wcd acher de pijp / koof hieromheen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Wat een onzin weer, een kroonsteen is bedoeld om verbindingen te maken met zowel soepel als massieve kernen.

Een lasklem zoals getoont is NIETS veiliger dan een kroonsteen.
Ook binnen een lasdoos mag je dmv een kroonsteen verbinden, daar is een lasdoos voor bedoeld, om verbindingen in te maken en dubbele isolatie te voorzien.

Het enige dingetje waar je op moet letten is het type kroonsteen:
Je hebt ze met drukplaatje en zonder drukplaat.
Met drukplaat mag elke type ader invoeren, geen punt.
Die zonder drukplaatje zijn bestemt voor massieve aders, wil je die bij soepele geleiders gebruiken dan moet je een adereindhuls gebruiken.

En bij verbindingen die in hete omgevingen liggen gebruik je porseleinuitvoeringen(vlak bij lampen) om veroudering van het kunststof te voorkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu