Zaagtafel - Wat zijn de verschillen?

IJsselstein

  • #1
Voor het zagen van max 10 mm schuim pvc plaat wil ik een zaagtafel kopen. Liefst goedkoop natuurlijk :). Kan iemand een tip geven? Wat is het verschil tussen een zaagtafel van 100 en 600 euro? De pvc plaat moet wel op de mm nauwkeurig gezaagd kunnen worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
We geven op het forum geen koopadvies en/of prijzen.
Elke prijs heeft zo z'n kwaliteiten, een duurdere is meestal een product van een bekend merk.
De stabiliteit van een grotere (hogere) zaagtafel is groter dan van een kleine lage, de capaciteit is groter en de nauwkeurigheid is groter.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Als bij de tafel van €100 een goed zaagblad gemonteerd wordt en de zijgeleider aangepast wordt kan je er zeer waarschijnlijk redelijk nauwkeurig mee zagen.

Alle waar naar zijn geld gaat hier meestal op.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
De duurdere zaagtafel is meestal sneller en nauwkeuriger goed in te stellen.
Ik heb zelf ook jaren met een goedkope zaagtafel gewerkt maar het was altijd schipperen met de nauwkeurigheid.
Het ging wel maar het was wel vaak afstand voorzijde zaagblad meten tot de geleider, afstand achterzijde zaagblad meten, bijstellen en daarna nog een keer de voorzijde meten en weer instellen enz.
Moet je dan regelmatig andere maten zagen dan ben je het wel een keer zat en ik heb uiteindelijk toch een duurdere gekocht en moet wel zeggen dat dat toch heel wat prettiger zaagt.
Wil ik nu 2,3mm afzagen dan stel ik dat in en hoef ik het ook niet na te meten want hij zaagt dat er dan precies af.
Verder is de kwaliteit van het zaagblad ook van groot belang sommige goedkope bladen schieten gewoon alle kanten op, maar zet je er dan een beter blad op dan zaagt hij plots weer keurig recht, splintert alles ook veel minder is de zaagsnede gladder, enz.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Hoe groot zijn de platen?

Mijn ervaring is dat een cirkelzaag met geleider voor grotere platen nauwkeuriger is dan een tafelzaag. Tenzij je een formaatzaag hebt, maar dat is een andere prijsklasse. Tafelzagen hebben meestal een klein oppervlak en kleine geleider.

Tweedehands is er ook veel te koop. Er zijn wel A-merk zagen te vinden voor de prijs van een nieuw B-merk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het gaat hier om een zaagtafel, niet om een tafelzaag. :wink:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb zelf een klein zaagtafeltje van F*rm. Gekocht voor € 50 op Marktplaats. Er zit een 255 mm zaagblad in. Prima hobbyding en als je geen 7 cm dik hardhout gaat zagen werkt het prima. Voor het ruwere werk / niet zicht werk.

Ik gebruik hem om laminaat mee in te korten, of om er een passtrook mee te zagen. Verder is het handig als je wat moet zagen wat niet super nauwkeurig hoeft te zijn. Bijvoorbeeld tuinbouw voor om een border, tuinpaaltjes op lengte zagen, enz..

Heb ik echter hout voor een koofje op opbergkasten nodig, dan rijd ik naar de lokale H*bo. Deze zagen met een computergestuurde formaatzaag al je hout op de 1/10 mm nauwkeurig, zonder splinters. Zelfs verstek en diepte zijn computergestuurd instelbaar. Daar ga ik zelf niet voor tobben. (Bijkomend voordeel in deze winkel: je betaalt naar oppervlak dat je afneemt aan bijvoorbeeld multiplex of MDF. De zagerij staat helemaal vol met reststukjen, netjes op formaat gesorteerd. Je hoeft dus nooit meer af te nemen dan nodig.)

Mijn zaag zaagt niet zo nauwkeurig, is qua tafel te klein voor grote(re) lengtes / breedtes en het instellen van de geleider vergt 20 x meten en aanpassen.

De meeste kenners zeggen dat globaal genomen iedere zaagtafel van € 600 of minder niet goed genoeg is voor fijn werk. Pas boven dit bedrag krijg je nauwkeurigheid, makkelijke instelbaarheid, enz.. vaak zijn deze zagen ook voorzien van metalen behuizing met dubbele ophanging van de zaag in plaats van een plastic behuizing met een enkelvoudige ophanging van de zaag.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik heb dus een gele die nieuw wel wat duurder was dan 600 euro maar toch ook de behuizing van plastic.
Echter de tafel zelf is van metaal en ook de geleider zit aan beide kanten op een metalen profiel welke je dmv. een tandheugel verstelt en daardoor dus ook altijd precies recht staat.
Zaagblad is ook 255mm en het maakt niet uit wat ik er mee zaag, is de zaag scherp dan zaag ik er ook dikke hardhouten balken mee zonder dat hij een krimp geeft.
Moet ik langere platen zagen dan kan ik tot zo'n 70 cm breed zagen langs de geleider en zet ik er even een langere geleider op zodat je minder snel scheef gaat.

Reden dat ik voor deze heb gekozen is de nauwkeurige instelling dmv. de tandheugel aan 2 zijden en dat ik deze gewoon op een tafel/bok kan zetten om zo te zagen maar er is ook een handige steun bij waar ik de machine in kan zetten en dan staat hij ook mooi stevig en meteen op een prettige werkhoogte.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Jan schreef:
Het gaat hier om een zaagtafel, niet om een tafelzaag. :wink:
Wat is het verschil Jan?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een tafelzaag is een zaag voor op je tafel en kun je hierdoor overal opzetten: je tafel, de grond, in de laadbak van je pick-up, noem maar op. Een zaagtafel is een zaag die zelf al een tafel, standaard of frame heeft en deze is bedoeld voor 1 vaste plek in je werkplaats.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Zo is het mij ook geleerd.

dit is een zaagtafel


en dit is een tafelzaag.

Onderhand is het verschil een stuk kleiner geworden en wordt de uitdrukking steeds vaker door elkaar gehaald mede omdat je vaak dit soort oplossingen ziet



En ja wat is het dan?
Een tafelzaag wat omgebouwd kan worden tot zaagtafel of een zaagtafel welke omgebouwd kan worden tot tafelzaag?

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik betwijfel of de meeste topicstarters dit nuanceverschil zien. Het is dus wel aan te raden te vragen of het met of zonder vast onderstel moet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Ik zou als hobbyist altijd voor de laatste oplossing gaan dan heb je gewoon beide en dan ook nog een flip tafel nemen zodat je hem ook kunt gebruiken als afkortzaag.
Als bedrijf kan het handig zijn om gewoon een stationair toestel te hebben waar vaak ook een groter zaagblad in past.

Het kan wel wat duurder zijn in aanschaf maar laat dat een keer 200 euro zijn.
Normaal gaat zoiets in de hobbysfeer minimaal 20 jaar mee en dan heb je het over slechts 10 euro per jaar terwijl je er wel veel meer plezier van hebt. Daarnaast indien niet gebruikt ook nog compacter op te bergen zonder dat dat ding telkens in de weg staat.

suc6

Gerrit
 

IJsselstein

  • #14
Allemaal bedankt voor de reacties. Ik ga er geen kopen, maar ga laten zagen bij de plaatselijke ****
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu