WM Siemens maakt programma niet af

BBBBert

 • #1
Het probleem is begonnen met een afgebroken contragewicht. (hoek van het blok was afgebroken) Hierdoor ging het centrifugeren niet goed en kwam de trommel niet op gang. Door water af te voeren, de was te verminderen kon vaak het wasprogramma afgemaakt worden. Dit was natuurlijk onhandig waardoor we zijn gaan zoeken wat het probleem kon zijn. Nu heb ik een nieuw contragewicht gemonteerd en gaat het centrifugeren weer zoals het hoort. Max. 1200 toeren/min is geen probleem, de machine staat stil.

Echter nu is er een ander probleem ontstaan en of dit met elkaar te maken heeft weet ik niet. De wasmachine maakt nu zijn programma niet meer af en stopt ergens zonder foutcode aan te geven. bijvoorbeeld een 30graden instelling met tijdsduur 1.39h stopt en geeft dan op het display een tijd aan van 1,59h. Je kunt dan gewoon op start drukken en dan gaat hij dus met deze tijdsduur verder terwijl er al een uur is verstreken. Ik krijg de indruk dat spoelen en centrifugeren genoeg moet zijn om het 30graden programma af te maken.
Ook een 60 graden programma geprobeerd en ook daar stopt de machine ergens midden in het programma. Op spoelen zetten is dan een oplossing om het programma af te maken.

Als test heb ik een 90gr. programma gedraaid met een lege trommel. Dit wordt wel helemaal afgemaakt.

Ten tijde van het contragewicht probleem is wel veel aan de programmaknop gedraaid. Kan dit met elkaar te maken hebben en is er een mogelijkheid om de machine te resetten?

E-nummer WM14N021NL/14 met bouwjaar 2018
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lampje45

  • #2
  Ik kan geen verbanden zien tussen de diverse problemen die er genoemd worden.
  Maar begrijp ik het goed, dat het display terug springt naar de beginstand?
  Dan gaan mijn verdenkingen richting voedingomzetter op de printkaart.
   

  Sleutelmeneer

  • #3
  Leeg draait hij dus wel. Als dat altijd zo is zou ik zeggen dat ergens bij beladen trommel het mis gaat door of het schudden (slecht contact of kabelbreuk kabels of connector door demontage ?) Of de motor / inverter trekt op de een of andere manier spanning weg. Ik verdenk dat het probleem zich voordoet na het wassen bij overgang naar spoelen en dus tussencentrifugeren.

  Er staat geen hele grote bouwkraan toevallig sindsdien in de wijk ? Netvervuiling kan ook rare dingen opleveren.

  Overigens had ik met deze leeftijd mn beroep gedaan op leverancier / fabrikant voor coulance. Je had beter niet zelf er aan kunnen sleutelen. Maargoed dat is nu toch al gebeurd.

  Je zou wel foutcodes kunnen uitlezen die hij evt opslaat.
   

  Lampje45

  • #4
  Sleutelmeneer schreef:
  Er staat geen hele grote bouwkraan toevallig sindsdien in de wijk ? Netvervuiling kan ook rare dingen opleveren.
  Dit kan ik niet helemaal volgen, zou je dat eens nader kunnen verklaren?
   
  Laatst bewerkt:

  BBBBert

  • #5
  Vandaag toch ook een was gedraaid op 90gr. met vulling van de machine. Dit wordt ook helemaal afgewerkt. Ik ga nu een programma van 60gr. leeg als test uitvoeren.

  Hoe kan ik "foutcodes uitlezen die hij eventueel opslaat"?
   

  BBBBert

  • #7
  Na ongeveer 10min. stopt de machine en geeft een mechanische tik rechts onderin. daar waar de 220voedingskabel naar binnen gaat. Soort tikkend relais.
   

  Sleutelmeneer

  • #8
  Daar zit de hele vermogenselectronica van de machine bij dit type. Daar zitten in principe veel relais
   

  Sleutelmeneer

  • #9
  Nou anno 2022 hebben we heel veel netvervuiling van allerhande apparaten en electronica. De netfilters/ontstoringscondensatoren van de machines zijn hier niet tegen opgewassen blijkbaar. Ik heb op de bsh cursus een casus geleerd waar de fabrikant de machine omwisselde en maar niet kon ontdekken wat er aan de hand was. Tot de bouwkraan weg was omdat de werkzaamheden klaar waren.

  Daaropvolgend hebben ze uitgebreid onderzoek gedaan en allerhande vervuiling gesimuleerd en gezien dat hun apparaten daar veel verschillende gekke storingen door kregen. Van aan uit schakelen tot deurslot pendelen tot foutcodes.

  Na extra netfilter voor wcd (losse kastjes) er tussen geplaatst waren alle klachten voorbij. Dus ik hou er voortaan altijd rekening mee. Overspanning/onderspanning, pieken maar vooral de frequentie.

  Hier wordt het goed uitgelegd :

  https://fhi.nl/powerelectronicsevent/risicos-van-netvervuiling/


  Ik moet ook regelmatig weer een compleet nieuwe huishoud repareren omdat een zonnepanelen boer of installateur bij plaatsen slimme meter weereens 400v op het net zet. Maar dat staat er los van.
   

  BBBBert

  • #10
  dat zou betekenen dat dit heel willekeurig kan ontstaan. het gekke is dat de fout bij 60gr. wassen bijvoorbeeld telkens dezelfde is, op het zelfde moment.
  Als ik de machine op afpompen zet met centrifugeren begint hij een wasprogramma van 40min.
  Kan het ook zijn dat er in de printplaat (met schakelaar) de storing zit?
   

  Lampje45

  • #11
  Ja Sleutelmeneer, dat is niet nieuw in 2022, maar al een heel oud probleem, met de komst van de vermogenselectronica kwamen ook de problemen.
  Met de schakelpulsen die de diacs en triacs veroorzaakten, met hun steile schakelflanken, kwamen er pieken op het net, die alles verstoorden. Dat is al meer als 45 jaar.
  Van die bouwkraan zal niet de kraan het probleem zijn geweest, maar de zender, waar de kraan mee op afstand bediend werd. Had de kraandriver gewoon bovenin gezeten, was er niets aan de hand geweest.
  Portofoons zijn ook zulke leuke dingen. Maar dat zijn zenders die dus gewoon een signaallijn dichtblazen met hun vermogen.
  Sinds de plaatsing van de 5G antennes bij mij in de buurt, werkt de afstandsbediening van mijn verlichting niet meer. Ook mijn weerstation, dat buiten hangt, doet het niet meer.

  Maar omdat nu, schakelende voedingen echt massagoed zijn geworden zal je zelf je voorzieningen moeten treffen.
  Want niet alleen in windmolens, en zonnepanelen zitten deze snelle schakelaars, maar ook in haast elk apparaat wat modern is. Want zelfs in elke LED lamp zit een schakelende voeding. Het witgoed kent de beruchte LNK en TNY, maar die zitten ook in een ledlamp.

  Maar ook in je telefoonlader en alle andere adapters kom je ze tegen.
  Dus wij zullen als techneuten, er alert op moeten zijn, dat de apparatuur, die we ter reparatie krijgen, ook behoorlijk ontstoord is.

  Want wie meet het ingangsfilter van witgoed?
  Niemand toch? Pas als er geen spanning meer doorkomt, wordt hij vervangen.

  In elke print schakeling zitten de blokvormige MKP condensatoren, die zitten ervoor om de stoorpieken op te eten, maar bij elke actie verliest hij een deeltje aan capaciteit.
  En na verloop van jaren, doet hij niets meer, als nutteloos op een print zitten, want ontstoren doe hij niet meer.
  Dus het is onze taak om deze componenten door te meten op capaciteit. En eventueel te vervangen.
  Bij de Senseo zit deze condensator in serie met de voeding en daar valt hij dus wel op, als er geen koffie meer komt.
  Deze ontstoorcondensator is dan ook de hoofdoorzaak van het overlijden van een Senseo.
  Dus als we een TNY of LNK vervangen is het eigenlijk routine dat je de MKP condensatoren ook controleert, want het zou best eens de oorzaak kunnen zijn dat deze component de oorzaak is van het opblazen.
   

  Sleutelmeneer

  • #12
  Aan je verhaal te horen klopt er iniergeval niet veel meer van de bediengsmodule. Die heeft namelijk de software aan boord van de programma's. Maar het kan ook zijn dat de programma keuzeschakelaar op een of andere manier door het velen draaien dat je omschrijft (waarom is dit gebeurd en wat is er dan precies mee gedaan) niet meer de juiste stand pakt.

  Lijkt naar jou verhaal er meer op dat de bediengspaneel ontregelt is.

  @Lampje45 klopt wat je zegt maar het is wel meer geworden de laatste jaren door alle omvormers en gewoon meer elektronische apparatuur per huishouden , led lampen alles. Het had idd in het geval van de bouwkraan met de zender te maken.
   

  BBBBert

  • #13
  De wasmachine is gerepareerd. de bedieningsmodule was kapot. Vervangen door nieuwe en alles werkt weer. Dit is de printplaat achter de bedieningsknop. bedankt voor de tips.
   

  Lampje45

  • #14
  Bedankt voor de terugmelding
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu