Wissel wisselschakeling - is hier een schema van?

Johan55

  • #1
Hallo, ik heb nu een wisselschakeling, onder aan de trap en boven een wisselschakelaar, dit bedient 1 lamp. Deze schakeling wil ik behouden. Nu wil ik de wisselschakelaar boven vervangen door een wissel wissel schakelaar (2 wippers) 1 voor de huidige schakeling. Ik wil de andere wipper gebruiken voor eenzelfde schakeling voor bediening voor een andere lamp in een andere ruimte. Is hier een schema van?
 

Evenwatanders

  • #2
Misschien heb je wat aan dit schemaatje:

Anders toch even wat nader beschrijven wat die lamp in een andere ruimte betekent. Met name of dat een al bestaande lamp is, of er op één van de twee punten waar je deze wilt schakelen een fasedraad (bruin) ter beschikking is en vooral: of die lamp op dezelfde groep zit als de al aanwezige, met de huidige, wisselschakelaar bediende, lamp boven.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Google staat vol met schema's. Bijvoorbeeld:
jung-wissel-wisselschakelaar-509-eu.jpg

Voor beide lichtpunten kun je de fasedraad die op de enkele wisselschakelaars zit aangesloten naar wens verwisselen met de schakeldraad naar het lichtpunt.

Een wissel/wisselschakelaar is in feite niet meer of minder dan 2 wisselschakelaars in 2 behuizing. Het schema wat daarbij hoort is hetzelfde als het schema voor een normale wisselschakeling, maar dan dubbel.
 

Johan55

  • #4
Ja dat dacht ik ook, de bestaande wisselschakeling werkt wel, maar als ik die ander aansluit knalt de zekering eruit. Wat doe ik fout?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Dan lijkt het er op dat je het verkeerd hebt aangesloten... Of de lamp is kapot.

Maar als je verder niets verteld of laat zien wat je precies hebt gedaan dan kunnen we daar niet zo veel over zeggen he. :wink: Wanneer je het volgens 1 van bovenstaande schema's aansluit zou het goed moeten gaan.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu