Whirlpool wasmachine stopt tijdens programma

Rikkie33

  • #1
Beste lezer,

Mijn dochter heeft een Whirlpool Indiana 1400 overgenomen. Bij de eerste de beste wasbeurt heeft-ie ca 20 minuten gedraaid en stopte daarna abrupt. Geen lampje meer wat brandde. Er staat spanning op de wandcontactdoos. Welke stappen moet ik ondernemen om te bezien wat er aan de hand is?
alvast dank voor de reacties?

MvG
Erik
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als er spanning op de wandcontactdoos staat, en de machine doet helemaal niets meer, zou er ergens een onderbreking in de netspanning of in de laagspanning in de machine moeten zitten.

Denkbaar is bijvoorbeeld:
- Onderbreking in het netfilter;
- Netschakelaar maakt slecht contact;
- Probleem in het voedingsgedeelte van de besturingsmodule.

Om erachter te komen wat er aan de hand is, zou er gemeten moeten worden:
- Staat er voor / na de netschakelaar spanning?
- Komt die netspanning op de aansluitingen van de besturing aan?
Het is wel allemaal 230 V dus als je niet weet hoe je dat veilig kunt meten, dan beter niet aan beginnen! Ook op de printplaat zelf staat op een aantal punten 230V, bovendien is het laagspanningsgedeelte meestal met één van de twee netspanningsdraden verbonden!

Het plaatsen van foto's van de printplaat van de module zou ook nog kunnen helpen: vaak is er een bepaald IC of een bepaalde condensator die de oorzaak is indien er de voeding niet functioneert of tijdens functioneren afschakelt.

Vermeld graag even het servicenummer / 12NC-code van het typeplaatje van de machine. Dat maakt het opzoeken van documentatie wat makkelijker. De betreffende code begint met 85.... en heeft in totaal 12 cijfers.

En nog een vraag: als de machine een (langere) tijd uitgestaan heeft en dan weer aangezet wordt doet ie dan weer een tijdje, of is ie na de eerste keer helemaal dood gebleven.
 

Rikkie33

  • #3
Kees,

Bedankt voor je reactie. Ik ga komend weekend bewapend met mijn universeelmeter eens meten wwar ik nog spanning heb. Het servicenummer is overigens: 859235520009.

MvG
Erik
 

Techrax

  • #4
Https://m.youtube.com/watch?v=ZaoDfBk6KvU Bauknecht = Whirlpool
 

Rikkie33

  • #5
Techrax ook bedankt voor de reactie! Duidelijke video. Ben benieuwd wat ik as. weekend vind

Erik
 

Rikkie33

  • #6
Reactie op Kees:

Om erachter te komen wat er aan de hand is, zou er gemeten moeten worden:
- Staat er voor / na de netschakelaar spanning? JAJA
- Komt die netspanning op de aansluitingen van de besturing aan? WAT BEDOEL JE HIER PRECIES, WAAR ZIT DE BESTURING?

Het plaatsen van foto's van de printplaat van de module zou ook nog kunnen helpen: vaak is er een bepaald IC of een bepaalde condensator die de oorzaak is indien er de voeding niet functioneert of tijdens functioneren afschakelt. ZIE FOTO

Vermeld graag even het servicenummer / 12NC-code van het typeplaatje van de machine. Dat maakt het opzoeken van documentatie wat makkelijker. De betreffende code begint met 85.... en heeft in totaal 12 cijfers. Om erachter te komen wat er aan de hand is, zou er gemeten moeten worden: 859235520009

Om de printplaat te testen moet er spanning worden gemeten op het witte stekkertje in het midden. Met de printplaat aangesloten moet er dan spanning gemeten worden op de stekkerverbinding (vrouwtje) of op de printplaat zelf (mannetje).

Bedankt alvast voor de antwoorden en suggesties

Erik
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Komt de spanning op de besturing aan: indien de netvoeding inderdaad op dat witte blokje aankomt, dan zou ik op het kabeltje (vrouwtje dus) meten of daar 230 V staat. Dan weet je zeker dat alles tot aan dat punt werkt.

De foto is heel erg wazig, er valot dus niets te zeggen over de onderdelen die erop zitten. Het enige dat duidelijk is, is dat de printplaat (dit is de door mij bedoelde besturing) overeen komt met die in de video die door Techrax gelinkt werd.

In die video zie je op een bepaald moment drie onderdelen die met geel extra zijn aangegeven. Dat zijn een IC, een weerstand en (waarschijnlijk) een spoeltje. Vaak zijn ze alle drie defect en werkt de machine weer indien deze onderdelen vervangen zijn.

Zou je meer hulp willen, dan zou je betere (detail-)foto's kunnen plaatsen. Houd er rekening mee dat bij plaatsen op dit forum de foto's teruggeschaald worden naar een max. breedte van 600 pixels. Hoe meer in detail je fotografeert (of met een fotoprogramma uitsnijdt), des te meer blijft er goed zichtbaar over. :wink:
 

Rikkie33

  • #8
Kees,

hierbij een wat gedetailleerder foto. Hierop zijn de onderdelen hopelijk goed te herkennen. Anders kan ik je wel een pb sturen, dan kunnen de foto's in hun oorspronkelijke afmetingen naar je toe komen.

Ik zal morgen een kijken of er 220 V op de stekkerverbinding staat.

Erik
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ook een foto van de andere kant a.u.b.
Dar is vaak meer op te zien dan deze kant.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Hier even een vergroot gedeelte van je eerste foto:



Nr 1 is het (waarschijnlijk defecte) IC LNK304PN.
Kijk eens goed of er een scheurtje in de behuizing te zien is. Zoja, hoef je de spanning niet eens te meten, dan is ie met zekerheid defect. Zo nee, dan is ie waarschijnlijk tóch defect, maar is het niet zichtbaar. En is het ook op geen andere manier te meten. Vervanging doe je dan op goed geluk (die dingen zijnals zodanig heel goedkoop)...

Echter: meestal gaat er meer stuk dan alleen het IC. Er zit namelijk een veiligheidsweerstand en vaak ook nog een spoeltje. Die gaan vaak ook kapot. Ik kan nog steeds niet goed zien wat wat is en van welke waarde.

Lastig is dat het niet altijd met zekerheid te zien is of iets een weerstand is of een smoorspoeltje. Is ie heel dan is dat niet zo moeilijk, want een smoorspoeltje heeft een veel kleinere weerstand dan wat er als kleuren op staat.

Het is echter wel te zien indien er op de print een letter bij staat. Gebruikelijk voor weerstanden is R (met een cijfer erachter, bijv R19), voor spoeltjes L. Soms gebruiken ze voor spoeltjes een heel andere letter.

Kijk bij onderdeel 2 en 3 wat er bij staat en welke kleuren deze onderdelen hebben. Ik meen voor onderdeel 2 te kunnen zien dat ie geel violet bruin goud is. Ik denk een spoeltje van 470µH, maar het zou ook een weerstand van 470 Ohm kunnen zijn. Onderdeel 3 gok ik op bruin zwart bruin goud, op matgroene body (dat is vaak een speciale veiligheidsweerstand) dat zou dan 100 Ohm zijn. De veiligheidsweerstand moet beslist door een identiek exemplaar vervangen worden ivm. brandgevaar, zijn echter lastig te krijgen.

Lastig is het zonder meer om exact vast te stellen wat er stuk is: meet je bij een spoeltje een lage (gelijkspannings-)weerstand, dan is ie heel. Meet je bij een weerstand ongeveer de juiste waarde (binnen 5% bij een gouden ring), dan is die ook heel. Maar meet je open circuit dan is ie stuk maar wat was het?

Eventuele gedetailleerde foto's s.v.p. zelf plaatsen, moet mogelijk zijn ook al is het wat moeilijker. Desnoods op een fotoserver, ook al hebben ze dat hier niet graag. Is voor zeer gedetailleerde foto's ook wel begrijpelijk om het elders neer te zetten. :wink:
 

Rikkie33

  • #11
Kees,

Op bijgaande foto is e.e.a. duidelijk te zien.
Je had gelijk qua kleuren voor de spoel (onderdeel 2) : geel, violet bruin goud. Ook is de aanduiding L003 goed te zien. De kleuren van de weerstand (onderdeel 3) zijn volgens mij: oranje grijs bruin, dus 380 Ω. Hier is de aanduiding R020 goed te zien. De IC is idd. LNK304PN.
Op de draad naar de besturing staat 220 V dus dat is in orde. De onderdelen zien er prima uit, geen scheurtjes, vervorming oid. De achterkant van de printplaat zien er ook prima uit, geen sporen van verbranding of zo, niets aan te zien. Volgens mij zijn de onderdelen niet duur dus alles vervangen lijkt mij de beste optie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
De weerstand is (denk ik) eerder 390 Ohm (witte ring ipv grijs), dat is een standaard E12 waarde.

Verder lijkt vervangen me prima. De weerstand wel minstens 2 W (is mijn vermoeden ivm. de afmeting).
Voor welke stroom de spoel geschikt moet zijn weet ik niet. Indien die nog heel is (kun je meten) dan zou je hem ook kunnen laten zitten. Wel gewoon meebestellen anders betaal je evt. naderhand nog een keer portokosten indien hij onverhoopt toch defect blijkt te zijn of alsnog sneuvelt.

Omdat de weerstand vrij hoog is (meestal, bij andere apparaten/merken, 47 of 100 Ohm), zou het kunnen zijn dat deze niet gesneuveld is en de spoel ook niet. Meten is weten.

Ik geef geen garantie dat het euvel verdwenen is als je die componenten vervangt, maar je maakt een redelijke kans.

Succes ermee. :wink:
 

Rikkie33

  • #13
Dank je, Kees (en anderen) voor alle antwoorden en suggesties!

Erik
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Wat ik nog wil zeggen: als je moeite hebt het IC'tje er netjes uit te solderen, dan knip je gewoon eerst alle pootjes met een heel klein tangetje door. Dan heb je niet persé een zuigpompje (gebruik ik meestal) of zuiglitze nodig om hem eruit te solderen. :wink:
 

Rikkie33

  • #15
Toch maar besloten om de reparatie uit te besteden. Was toch niet zeker van m'n zaak. De wasmachine draait weer, nogmaals dank voor de reacties!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Mooi dat je machine het weer doet.

Maar was het inderdaad dat IC? Of is de gehele printplaat vervangen?

Kan interessant zijn voor anderen die hetzelfde probleem hebben! :wink:
 

Rikkie33

  • #17
Het was idd de IC. Met het blote oog bijna niet te zien maar de reparateur zag het direct! Ook is er een iets zwaardere veiligheidsweerstand ingezet. Heb nog een jaar garantie ook op de reparatie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Bedankt! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu