Whirlpool vaatwasser DWH00 foutcode f9

Piekepan

  • #1
Goedemorgen,

Onze Ikea vaatwasser geeft ineens foutcode F9, eentje die ik op het forum nog niet heb kunnen opsnorren...
Tenminste, hij piept onophoudelijk, maar geeft 9x een knippersignaal met het meest rechtse groene lampje.
We hebben hem al opengeschroefd maar we weten (nog) niet precies wat we zoeken. Hij is al 9 jaar oud dus wat ik eigenlijk wil weten is:
1. Waar kan het aan liggen
2. Wat gaat dit geintje kosten/ is het nog de moeite waard

Serienummers: 8542 400 01850 / 38 0819 004158
Zie ook de foto's.


Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
F9 = permanente watertoevoer.

Betekent dat het toevoerventiel open staat op momenten dat dit niet zou moeten. Toevoerventiel zit (volgens de tekeningen die ik voor dit model vond) onderin de machine (geen aquastop).

Kan aan het ventiel zelf liggen, maar het zou ook kunnen zijn dat een element dat de waterstand meet, dat niet goed doet. Dat is de waterindicator met een zwart roostertje, dat als het goed is vanaf de zeefeenheid te zien zou moeten zijn (zeven verwijderen) en met een tandenborstel schoongepoetst zou kunnen worden. Kun je in elk geval proberen.

Wat het gaat kosten als je het laat doen en of het nog de moeite waard is, is niets van te zeggen. Het is van afstand niet te bepalen wat de werkelijke oorzaak is, wat er voor onderdelen nodig zijn voor reparatie, hoe lang de betreffende monteur erover zou doen en wat de uurprijs + voorrijkosten zullen zijn.

Je zult dus zelf moeten bepalen of je de gok wilt nemen nog iets aan deze ca. 8 jaar oude vaatwasser te laten repareren (productiedatum week 19 2008).
 

Piekepan

  • #3
Hoi Kees,
Dankjewel voor je snelle antwoord!
Dat zwarte roostertje (plus waterindicator) hebben we inderdaad gevonden. We hebben er wat in zitten friemelen, maar alles lijkt schoon en normaal.
Dan ben ik dus benieuwd naar het toevoerventiel... heb jij een linkje van die tekeningen? Wij konden ze niet vinden. Ben wel benieuwd of we daar nog wat aan kunnen zien. En of je er makkelijk bij kunt komen.
Want... ik wil op zich best iemand laten komen, maar als die langer dan een half uur bezig is om bij de oorzaak te komen, dan kan ik al bijna net zo goed iets meer uitgeven aan een nieuwe. Het is ook maar de vraag wanneer het volgende defect zich bij deze aandient. Wat is zo ongeveer de levensduur van een vaatwasser? Lastige vraag, ik weet het ;)

Alvast bedankt weer!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee ik heb geen link naar de (exact bij de machine horende) tekeningen. Die komen uit een alleen voor vakmensen toegankelijke database en kan ik niet vrijgeven. Als ik dat wel zou doen kan ik verdere toegang tot die database wel vergeten.

Volgens de tekening zit het ventiel aan de linkerkant, onderaan, onder het labyrinth (plastic container voor het water). Je zou dat moeten kunnen bereiken door de linker zijwand eraf te halen. Of je er veel mee opschiet? Geen idee. Het ventiel zou verkalkt kunnen zijn en misschien werkt de machine weer als je het vervangt. Geen idee, zelf geen ervaring mee.

Het onderdeelnummer van dat ventiel is 481228128462. Als je daarmee googelt, vind je wat afbeeldingen (en prijzen) daarvan. Als je googelt met de manier waarop het in de servicedocumentatie staat: 4812 281 28462 dan vind je nog wat andere dingen. :wink:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
F9 niet kunnen vinden?
Bodem controleren op lekkage is een begin , draadbreuk in de deur etc.
 

Piekepan

  • #6
Hoi Kees,

Haha ok begrepen, dankjewel voor alle info, dan gaan we daarmee nog even verder puzzelen.
Tot slot zou ik toch nog wel even willen weten hoe lang een vaatwasser bij normaal gebruik nou meegaat, gemiddeld?
Hij is wel pas sinds drie maanden door ons in gebruik (nieuw huis, keuken is, je raadt het al, 8 jaar oud) en dus weet ik ook niet hoe er daarvoor mee is omgegaan. Wel erg hard water hier...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Piekepan schreef:
Tot slot zou ik toch nog wel even willen weten hoe lang een vaatwasser bij normaal gebruik nou meegaat, gemiddeld?
Daar is geen zinnig woord van te zeggen. De ene gaat 25 jaar mee, de ander begeeft het al na 3 jaar zodanig dat reparatie te duur wordt.

Is natuurlijk ook afhankelijk van hoe vaak het apparaat gebruikt wordt en (bijvoorbeeld!) hoe smerig de vaat er in gestopt wordt. En hardheid van het water zal zeker ook invloed hebben.

Ik denk dat 8 jaar voor een vaatwasser van dit merk helemaal niet slecht is. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu