Whirlpool combimagnetro; oven defect

Doeke Dobma

  • #1
Beste klussers,

In mijn studentenkeukentje staat een combimagnetron van Whirlpool, die ik van mijn ouders heb gekregen. Komt uit hun keuken en is een jaar of 10, of misschien nog wel ouder. Het is een prima ding, inbouw, hetelucht, grill en magnetron. Vorige week stond de combi op de magnetronstand, maar toen ik de knop draaide naar hetelucht, sprong de aardlek eruit.

Na alle standen geprobeerd te hebben kan ik zeggen dat alleen de magnetron werkt, alle andere combinaties oven-grill etc werken niet, geeft kortsluiting. Nu heb ik hem al uit elkaar gehaald. Verwarmingselement eruitgehaald, aansluitingen etc gereinigd. Verwarmingselement doorgemeten. Ik neem aan dat je hierbij de multimeter op ohmse weerstand moet zetten, had hem op '200'. Op elke aansluiting een pen gezet(neem aan dat je hem doormeet door op beide aansluitingen een pen te zetten) en toen kreeg ik een constante weerstand van 26,7 ohm. Betekend dit dat ie stuk is? Volgens mij niet...

Zo niet, waar kan ik verder nog zoeken?

Wat gegevens:
Whirlpool AVM 926
Service 8538 926 12791

Alvast bedankt!
 

Gericom

  • #2
Meestal zit de aardlek in het hetelucht element achterin. Je kunt dit meten met je multimeter met 1 pen op de aarde en 1 pen tegen de 1 v/d aansluitingen van het element. Als je een waarde van xx kohm of lager meet, dan is dit niet goed.


Soms is het element niet glad meer en zit er een scheur of bobbel.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
In dit toestel zit ook een grillelement.
Maakt in mijn ogen meer kans op een defect , gaat doorhangen door de hitte.
Kijk vooral naar een bobbel op het element en meet hem ohms door naar aarde.
Element is niet meer leverbaar......
Kan ook gewoon de elementen loskoppelen en kijken wanneer de aardlekschakelaar aan blijft.
Pas op magnetron is levensgevaarlijk op in te knutselen.........
 

Gericom

  • #4
Ik zeg uit ervaring bij dit type: element hetelucht....
 

Doeke Dobma

  • #5
Gericom schreef:
Meestal zit de aardlek in het hetelucht element achterin. Je kunt dit meten met je multimeter met 1 pen op de aarde en 1 pen tegen de 1 v/d aansluitingen van het element. Als je een waarde van xx kohm of lager meet, dan is dit niet goed.
Bedankt voor de uitleg, ik heb het nagemeten. Als ik de multimeter op 2000k zet, meet ik een variabele waarde. Die begint bij -500 en loopt dan op, eerst naar 0 en dan in hetzelfde tempo verder, tot over de +600 (toen ben ik maar gestopt met meten). Als ik het hetelucht element loskoppel, slaat de aardlek niet uit en werkt alles gewoon. Conclusie: verwarmingselement stuk?

Die 26,7 ohm waar ik het eerder over had, was dus van het grill element.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu