Wespen onder dak; schadelijk?

Ischa van Spijker

  • #1
Hallo,

Wij hebben een mooi tuinhuis van hout. Waarschijnlijk zit er een wespennest onder de dakpannen, want ik zie ze constant op de windveren landen en dan onder de dakpannen kruipen. Nu hebben we zelf geen last van de wespen dus ik zou er het liefst niks aan doen, maar ik wil ook niet dat het tuinhuis er van te lijden heeft. Ze knagen hout, hoe snel wordt dat ook echt aanzienlijke schade? Moeten we snel ingrijpen of valt het wel mee?

Helaas zie ik ze nooit op hetzelfde punt onder de pannen kruipen dus ik denk ook niet dat ik het zelf kan oplossen met zo'n bus schuim van de tuinwinkel. Of ik moet alle kieren tussen windveren en dakpannen vol gaan spuiten.

20220605_122710 (Klein).jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ingrijpen, want ze vreten het hout weg. Beter laat je dit door een gespecialiseerd bedrijf doen. Wespen zijn nogal agressief...
 

robdeb

  • #3
Hier ooit van een bestrijdingsdienst begrepen dat zelf aan de slag gaan meestal niet werkt omdat wespen dan een nieuwe in-/uitvliegopening maken - dan ben je nog verder van huis. Gewoon even lokaal bedrijfje bellen, doen het in een halfuurtje.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
gebruik een gif in poedervorm
als het een paar dagen achter elkaar droog blijft.
strooi dat bij de uitvlieg opening eventueel een klein latje er onder zodat het blijft leggen.
ze nemen het zelf mee naar binnen
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Nu heb je er nog geen last van en zijn het eigen best nuttige beestjes want ze ruimen heel wat insecten, larven, rupsen enz. op
Probleem is alleen dat deze voedselvoorraad zo eind juli/ midden augustus op begint te raken en de werksters op zoek gaan naar ander voedsel en dan worden ze lastig want dan komen ze op zoete spullen af en is je fruit niet meer veilig en kun je buiten geen drankje meer drinken (met suikervrije drankjes heb je nagenoeg geen last) komen ze op je BBQ af enz.
Wat Walker aangeeft is dat ze hun nest dus maken van houtvezels wat ze van ongeschilderd hout knagen.

Dus je kunt ze laten zitten nu ze nog nuttig werk doen maar vroeg of laat krijg je/je buren er last van en dan kan een nest al snel uit 500-1000 wespen bestaan en wordt het bestrijden een stuk moeilijker.

Zodra ik merk dat ze ergens een nest hebben is bestrijding niet zo moeilijk.
Gewoon beschermde kleding aan 2 truien over elkaar, handschoenen, motorhelm (heb sinds kort nu een imkerhoed met gaas gekocht) en dan met een spuitbuisje poeder in de ingang blazen of de laatste bus die ik had was een soort schuim waarmee je de opening vol kon spuiten. De wespen kunnen hier wel doorheen maar nemen verdelgingsmiddel mee naar het nest waardoor een paar dagen later alle activiteit weg is.
Hou er wel rekening mee dat 2 truien over elkaar ed. in de zomer flink warm kan zijn maar heb zo bij mijn ouders ook een heel nest uitgeroeid met een vliegenmepper omdat we geen gif oid. hadden, de winkels gesloten waren en we een BBQ wilden houden zonder dat de, toen nog kleine kinderen, werden gestoken.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Avonds vliegen de bijen bijna niet meer naar het nest als het donker gaat worden, dan het poeder aanbrengen.
 

Auto-Geen

  • #7
Aan het einde van de zomer vertrekken ze en komen niet meer terug. Als je ze met rust laat heb je er ook geen last van. Om gelijk de gifspuit te pakken is erg rigoureus.
 

Ischa van Spijker

  • #8
Ik laat het ook liever zitten als het kan. Een paar wespen bij een barbecue komen we ook wel door. Gaan we een eindje verderop zitten.
Maar hoeveel schade geeft het nou? Daar ben ik vooral benieuwd naar.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat kun je op voorhand niet zeggen. Als je geluk hebt valt het mee, als je pech hebt heb je na verloop van tijd schade in de constructie van het huisje. Wespen knagen in het hout en maken van de houtvezels (daar maken ze een cellulose achtig spul van) hun nest. Gaten dichtmaken helpt niet, ze vreten zich een weg naar binnen / buiten.
 
Laatst bewerkt:

Hebeentuin

  • #10
Wij hebben geluk met onze buurman die imker is. Maar ik heb hier ook al wel wat ervaring opgebouwd met wespen. Als het toegankelijk is kun je voorzichtig best een kijkje nemen. Tijdens de schemering komen ze tot rust. En nu zijn de nesten nog klein, overigens verschilt dat ook nog wel. Misschien valt het mee en spuit je er gewoon wat gif in en is het klaar. Dat heb ik ook gehad.

Maar hier hingen ook tientallen mini nestjes onder het dakbeschot op zolder. Die hebben nooit kwaad gekund.
 

Ischa van Spijker

  • #11
Bedankt voor de antwoorden. Ik denk dat ik het zekere voor het onzekere neem en de pro in schakel. Net even bij gekeken maar het is toch wel een af en aan vliegen van wespen, dus het nest zal best groot zijn of worden.
 

Tiho

  • #12
Gerrit B schreef:
Nu heb je er nog geen last van en zijn het eigen best nuttige beestjes want ze ruimen heel wat insecten, larven, rupsen enz. op
Ik dacht dat we met zijn allen bezig waren om ze ontzien tegenwoordig.
 

DaKo

  • #13
Ik heb ze in de corona thuiswerkperiode op zolder gehad. Zaten onder het dakbeschot/boven inde spouw, en per dag wisten een stuk of 10 wespen op de zolderkamer te komen. Rustig blijven werken, na een jaar is het weg. Ze gebruiken een nest maar 1 jaar. Mijn idee was ook om het nuttige voorang te geven boven de "angst" en ze dus niet te verdelgen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Tiho schreef:
Ik dacht dat we met zijn allen bezig waren om ze ontzien tegenwoordig.
Dan heb ik toch liever een bijenvolk in de tuin dan dit soort lastige prikkers
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Aag

  • #15
Ik gebruik een 'waspinator'. Heb je nu niks aan, maar voor volgend jaar. Ophangen voor je houten huisje. Wespen denken dan dat er al een nest hangt en dan gaan ze ergens anders heen (naar de buren wellicht ;-))
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu