Werkt deze bypass goed?

Gertk

  • #1
Over mijn CV-ketel staat een bypass.
De ketel stuurt twee zones aan met elk een eigen klep, 1 voor radiatoren en 1 voor vloerverwarming. Direct na de ketel in de aanvoerleiding zit een T-stuk waarvan de ene aansluiting naar de bypass loopt en de andere aansluiting naar de zonekleppen. In de leiding van de bypass zit een terugslagklep (denk ik, gezien het pijltje). De leiding is vervolgens aangesloten op de retourleiding op de ketel. De terugslagklep kan ook een overdrukventiel zijn, er zit een rode knop op die instelbaar is van 0 tot 0.5.

Voor mij zijn hier twee dingen vreemd aan.
Ten eerste is de bypass altijd warm als één van de zones warmte vraagt. De weerstand door de bypass is volgens mij zoveel lager dan door de zones dat automatisch de temperatuur op de retour bij de ketel gelijk wordt aan die in de aanvoerleiding.

Het tweede is dat als de thermostaat voor de radiatoren geen warmte vraagt (klep voor de radiatoren staat dus dicht) dat de radiatoren dicht bij de ketel wel (redelijk) warm worden als de vloerverwarming wel warmte vraagt. Ik denk dat dit komt omdat de temperatuur in de leiding naar de radiatoren langzaam oploopt door de temperatuur in de bypass.

Is dit de normale manier waarop een bypass zou moeten werken?
 

Piet48

  • #2
Een foto bijplaatsen maakt het veel duidelijker.

Als de zone kleppen na de bypass zitten dan zou het niet mogelijk zijn dat de radiatoren ongevraagd warm worden.
Waarschijnlijk lekt de zoneklep van de radiatoren.

De rode knop is waarschijnlijk een drukverschilventiel 0,1-0,5 Bar

Gr. Piet
 

Gertk

  • #3


Hier een foto met wat commentaar. De leidingen die boven of achter de ketel langs lopen heb ik even met zwarte lijnen weergegeven. Zoneklep rechts bedient alle radiatoren, zoneklep links bedient de vloerverwarming.

De bypass loopt direct van aanvoer naar retour.
 

Speedypul

  • #4
Bypass is een veerbelaste klep die dus naar één zijde werkt, van Aanvoer naar Retour, de juiste instelling van bypass is dat als beide groepen vragend zijn deze niet of nauwelijks meer doorlaat, het gaat erom dat ketel z,n warmte kwijt kan bij voldoende doorstroming!

Wanneer alleen vloerverwarming warmte vraagt levert c.v. toestel veel meer water en warmte dan opgenomen word door verdeler (ervan uitgaande dat u een vloerverwarmingsverdeler heeft met eigen pomp), dit overschot moet dus over de shunt wegkunnen, als vloerverwarming's unit "dichtloopt" gaat shunt steeds verder open.

Als radiator groep geen warmte vraagt, zou u eens kunnen voelen of de leiding na de klep opgewarmd word, kan zijn dat klep iets doorlaat!
 

Gertk

  • #5
Als de vloerverwarming vraagt en de radiatoren niet, is de leiding na de zoneklep van de radiatoren toch redelijk warm. Niet zo warm als de leiding na de zoneklep van de vloerverwarming overigens. Dat zou dan betekenen dat die zoneklep lekt?

Ik heb inderdaad een vloerverwarmingsverdeler met eigen pomp. Maakt het voor het rendement dan nog uit hoe de afstelling van vloerverwarming en ketel bij elkaar passen? Nu staat de maximale temperatuur van de ketel op 55 graden en de verdeler van de vloerverwarming mengt tot 40 graden. Ik kan me voorstellen dat er dan meer warmte door de shunt weggaat dan als ik de ketel en de verdeler op dezelfde temperatuur instel.
 

Speedypul

  • #6
Lekken? Dacht meer aan doorlaten!
Ketel kan inderdaad op dezelfde temperatuur als vloerverwarming, toch blijf je de shunt nodig hebben, nadeel hiervan is wel dat radiatoren minder warmteafgifte hebben, anderzijds is een vloer van 50 graden (max temp) behoorlijk warm aan de voetjes!
 

Gertk

  • #7
Ok bedankt
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #8
Ik kan het niet goed zien op de foto maar de retour van de bypass sluit die gelijk aan op de retour die onder de ketel loopt? Volgens mij niet. Dan zou het ook natuurlijke circulatie van de warmte kunnen zijn, of het water vliegt inelk geval door je systeem zodat je op andere plekken ook warmte krijgt.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #9
Is moeilijk te zien , maar een bypass hoort aangesloten te worden tussen de aanvoer en retour VAN DE KETEL . wat daar in elkaar geknoopt is lijkt mij niet goed
 

Speedypul

  • #10
@Mobel en Arie1,
Als ik het tekeningetje goed interpreteer, loopt bypass (retour) links naast ketel omhoog (er lopen 4 leidingen links naast ketel v.v. en rad zone) en dan boven ketel, denk aan plafond naar strang die zowel naar boven en naar beneden gaat richting ketel en een radiator?.
Dat radiator naast ketel opgewarmd word kan komen omdat expantievat daar ook zit en het water tijdens opwarmen enigszins gaat stromen.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #11
@Speedy

Installatie werkt niet goed en kan niet goed werken .door wijze van aanleg stroomt er ww water door de radiatoren, waarschijnlijk in tegengestelde stroming !

 

Speedypul

  • #12
@Mobel heb ik aan zitten denken, maar er kan toch alleen eventueel een natuurlijke stroming ontstaan naar de eventuele bovenverdieping en dan circulerend over radiator naast ketel, maar dan moet de pomp uit staan.
Anders zie ik het probleem niet.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #13
:mrgreen:

Met pijltjes erbij wordt makkelijker denk ik
uiteraard heb je alleen last van als de radiatorkranen openstaan ,maar toch.

 

Speedypul

  • #14
@Mobel je kan gelijk hebben, toch zie ik het anders daar retour constant opgenomen word door pomp toestel, zie ik geen stroming gaan naar overige radiatoren.
Eens kijken wat mede "klussers" ervan vinden? :)
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #15
Ik sluit me aan bij Mobel. Wat ik eerder al opmerkte wss verkeerd geplaatste bypass
 

Chathanky

  • #16
Als ik de foto zie klopt er nog meer niet als je de aangegeven aanvoer en retourmarkeringen leest.
De bypass is in iedergeval niet goed aangesloten dat is duidelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu