Gasbesparen door radiatoren uit te doen?

Ivosnivo

  • #1
In mijn huiskamer heb ik 4 radiatoren. Bespaar ik gas als ik er daarvan 3 uit zet? Ik heb de temperatuur van de cv ingesteld op 50graden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, de hoeveelheid energie die nodig is voor het opwarmen blijft gelijk.
Door de temperatuur te begrenzen zal het langer duren voordat dat is afgegeven.
Het is ook niet de aanvoertemperatuur die bepaald of de ketel zuinig stookt maar vooral de retourtemperatuur en die word bepaald door het afgifte systeem, hoe meer afgifte hoe lager de retour word en automatisch gaat dan de aanvoer temperatuur ok naar beneden.

Een radiator uitschakelen geeft minder opgesteld vermogen hierdoor haat de retourtemperatuur omhoog en daarmee ook de aanvoer om het gemis van afgifte te compenseren en gezien u de aanvoer begrenst hebt word de ruimte langzaam warmer en blijft de ketel onnodig lang stoken of de ruimte komt helemaal niet meer op temperatuur en de ketel gaat penselen omdat deze steeds tegen zijn ingestelde.maximum aan komt.

De.juiste methode is :
Installatie waterzujdig inregelen en de maximaal temperatuur loslaten.
Vermogen van de ketel aanpassen aan het afgifte systeem.
Word de aanvoer na inregelen nog te hoog moet je afgifte bijplaatsen om bij een lagere temperatuur dezelfde vermogen af te geven en gebruik te maken van het condenserende vermogen van de ketel.

Je zal zien dat na inregelen de retour zodanig laag word dat je netjes onder de 60 graden retour blijft en dat alleen bij zeer strenge vorst de temperaturen oplopen.
 
  • Like
Waarderingen: Ivosnivo

Ivosnivo

  • #3
Heel erg bedankt voor de duidelijke uitgebreide uitleg
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Wat uiteraard wel kan helpen is minder volume verwarmen, dus bijvoorbeeld overdag alleen de woonkamer verwarmen en alleen voor bedtijd de slaapkamer. Vooral als je een wat minder geïsoleerd huis hebt.
 

DSR9500

  • #5
Meer radiatoren in je huiskamer aan, geeft juist het optimale comfort; lees overal even warm.
Anders voel je een "koude stroom" door de kamer en ben je juist geneigd de thermostaat hoger te zetten.

Isoleren van de kou is de beste besparing; dubbel glas, gordijnen dicht en kieren dicht.

Waar je ook naar moet kijken is of je aan- en afvoerleiding verder in het huis geïsoleerd zijn. Dan gaat de warmte onderweg niet onbewust verloren.

Met waterzijdig inregelen van je radiatoren bereik je dat ze allemaal even warm worden en ook egaal warm zijn en afkoelen (lees hele bovenzijde van je radiator even warm en naar beneden toe voelbaar kouder, maw warmte wordt afgegeven) en de retourbuis stukken kouder is (tot wel 20 graden verschil)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu