Welke zaag hebben we nodig?

M_i_R

  • #1
Beste allen,

Na eindeloos zoeken en specificaties naast elkaar leggen komen we er alsnog niet uit. We zitten in een grote renovatie waarbij we veel klussen zelf doen. Nu komen er een aantal klussen aan waarvan we nu al weten dat het gereedschap dat we hebben niet gaat volstaan. De grote vraag is: wat wel en vooral ook: is er 1 machine die voor alles geschikt is?

- we gaan een schuur bouwen. De houten staanders worden 20x20 en zullen minstens tot de helft moeten worden ingezaagd aan de bovenkant voor de aansluiting op de liggers, daarnaast natuurlijk veel afkort werk waarbij het handig is als we het appartaatmakkelijk op een bepaalde hoek kunnen afstellen
- hsb wanden plaatsen, dus afkorten en plaatwerk zagen
- keuken maken, met name het aanrechtblad met daarin de uitsparingen voor fornuis en wasbak en kastenwanden/deurtjes

daarnaast zijn er nog allerlei andere klussen van het maken van deuren, trappen en allerlei klussen rondom het huis. Na de renovatie (als hij dat overleeft) is er nog genoeg te doen dus we zoeken iets veelzijdigs en flexibels waar je toch ook met grote platen en balken goed mee uit de voeten kan.

ik kwam uit hij een invalzaag met geleider maar die zijn qua aanschaf behoorlijk aan de prijs als je rekening houdt met een zaagdiepte van minstens 100mm.

Heb ook overwogen een lichtere versie aan te schaffen en dan resterende diepte met de hand te zagen bij de staanders van de schuur en dan alsnog uit te beitelen net als we anders zouden doen. Mijn eerste ervaring met het bouwen van een kleinere schuur heeft me opgeleverd dat ik weet dat het behoorlijk pittig zagen is en het wordt een schuur van 6x11 meter met een fors aantal palen, dus als het met minder bloed, zweet en tranen kan, dan is dat beter ;)

Ik ben benieuwd wat jullie advies is in dezen!

Dank,
Miriam
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Dat ga je dus nooit met 1 zaag redden.
Uitsparingen voor een fornuis ed. worden meestal met een frees gemaakt, staanders afkorten doe je met een afkortzaag, plaatmateriaal doe je meestal met een cirkelzaag en bochtenwerk met een decoupeerzaag.
Nu kun je een handcirkelzaag wel onder een zaagtafel bouwen zodat het een stationaire zaag wordt en ik heb ook constructies gezien dat een handcirkelzaag omgebouwd wordt tot een instelbare afkortzaag maar meestal is het toch behelpen en ben je langer bezig met ombouwen dan dat je er voordeel uit kunt halen.
Ik zie ook mensen werken met een reciprozaag om flinke balken uit te kepen of gebruik maken van een kettingzaag en op TV en in filmpjes lijkt het allemaal super eenvoudig maar als jij het moet dan dan is het een ander verhaal en nauwkeurig werken moet je dan over het algemeen niet verwachten als dit niet je dagelijkse werk is.
Dus meestal is het dan toch investeren in gereedschap en dat is er in verschillende prijsklassen.
2e hands gereedschap kopen van onbekende merken is goedkoop maar in de praktijk vaak duurkoop en 2e hands kwalitatief goede merken kopen is dan vaak een stuk beter maar meestal ook best aan de prijs.
 
Laatst bewerkt:

Scheephaan

  • #3
Je hebt inderdaad meerdere zagen nodig. Sowieso een goede afkortzaag en invalzaag.

Merken verwijderd - mod

Een decoupeerzaag zou je evt. van goedkopere kwaliteit kunnen kopen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Hharbers

  • #4
Mooiste is voor alles apart gereedschap maar met gewone cirkelzaag en decoupeerzaag kun je veel wel doen.

Ik heb zo mijn alle houtwerk van volledige verbouwing gedaan met cirkelzaag, handzaag en decoupeerzaag
Balken afkorten, plaatwerk dakbeschot zagen , trespa voor dakkapel, gat voor wasbak, corpus spaanplaat keukenkastjes etc

Platen zagen gaat prima mits je een lange rechte geleider hebt die je met lijmklemmen op je plaat vast zet. Hier laat je de zool langs lopen om recht te zagen
Het is wel meer werk als zaagtafel omdat je goed moet meten of je wel op juiste plek zaag en alles goed haaks is

Balken afkorten kan met cirkelzaag mits je blad diep genoeg gaat
Eventueel balk omdraaien en nog een keer zagen of of dat je laatste stuk met hand doet
Ook hier kun je een blok op je balk schroeven als geleider voor de zool

Ik heb wel verschillende bladen gekocht, bijvoorbeeld fijn getande daktand blad voor trespa en voor zagen balken een blad met grovere vertanding.
Online kun je voor 15,- bladen kopen voor de alle gangbare cirkelzaag diameters met vertanding naar wens. Idem voor bladjes van decoupeerzaag
Voor doe het zelf prima kwaliteit

Alleen voor mijn traprenovatie heb ik invalzaag met liniaal gebruikt maar die kun je ook dag huren
 

S3Sen

  • #5
Met een cirkelzaag en handzaag kun je 95% van de werkzaamheden uitvoeren. Die overige 5% daar heb je een decoupeerzaag voor nodig.

Een afkortzaag is handig maar absoluut niet noodzakelijk. Balken en planken afkorten kan prima met een cirkelzaag en een 'speed square' als geleider. Werkt beter dan je lange balken allemaal naar je afkortzaag brengen. Voor een enkele 44x69 balken af te korten werkt een handzaag vaak nog sneller dan de cirkelzaag uit de doos halen. Minder stof en herrie ook.

Invalzaag is ook absoluut niet noodzakelijk. Een cirkelzaag met een lange rechte lat als geleider werkt goed genoeg. Voor een handige geleider google eens op 'DIY track saw', te maken van een overgebleven laminaat of pvc plank. Bijna net zo goed als een invalzaag.

Ik zou vooral geen te grote cirkelzaag kopen voor die paar 20x20 balken. vier-zijdig inzagen en de rest met de hand gaat ook prima. Een te grote cirkelzaag is alleen maar onhandig voor de overige werkzaamheden. Desnoods huur je een grotere zaag als je er zo tegenop ziet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Het grote voordeel van een afkortzaag is dat deze precies haaks door je materiaal gaat of op de gewenste ingestelde hoek.
Wil je iets in verstek zagen dan is dat zo gepiept en sluit het ook perfect aan terwijl je anders flink aan het uitmeten bent en het vaak toch niet helemaal goed aansluit.
Meestal breng ik de lange balken niet naar de afkortzaag maar breng ik de afkortzaag naar de lange balken dat gaat sneller en is minder zwaar.
Wat ze hier boven zeggen wat de grote van je handcirkelzaag betreft dat klopt wel, met een grote zaag kun je wel dikke balken zagen maar is vaak zwaar en lomp en onhandig in het normale gebruik.
Ik heb er dan ook zelf verschillende 1 met een blad van 185 en 1 met een blad van 255 en dan nog een kleine op accu en wat mini invalzagen op 230V met een blad van 85.
Maar moet er wel bij zeggen dat ik vaak goedkoop ben begonnen met een zaag van een grootgrutter en later de overstap heb gemaakt naar professioneel gereedschap maar de mini invalzagen gebruik ik nog steeds van de grootgrutter.
 

M_i_R

  • #7
Dank voor de vele reacties! Leuk om alle overwegingen voorbij te zien komen en welke keuzes er uiteindelijk gemaakt zijn.
Met de recipro en handzaag heb ik balken van 10x10 gedaan, wilde wel maar niet van harte. Decoupeer hebben we inderdaad ook al, handig voor allerlei kleiner spul. Huren kan uiteraard ook, doen we ook regelmatig met ander materieel maar van zagen denk ik al gauw; het komt altijd wel van pas, beter maar kopen. Jammer dat de tips voor een paar specifiek machines verwijderd zijn maar ik lees dat dat niet is toegestaan, helaas. Hartstikke nuttig om concreet een richting te krijgen om te zoeken tenslotte :)
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Toen ruimte nog een issue voor mij was heb ik zelf hulpstuk gemaakt voor de cirkelzaag waardoor hij als afkortzaag gebruikt kon worden.

YouTube staat vol met voorbeelden, hoeft niet heel ingewikkeld te worden, en kan weer een aankoop schelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu