Welke vorm kitnaad tegen binnenzijde dubbel glas?

Bass

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ben bezig met het vervangen van de kitnaden langs dubbelglas aan de binnenzijde van onze kozijnen. De (bruine) kitnaden zijn 30 jaar oud en hechten volgens mij niet meer goed aan het glas. Vervangen dus.

Ik vraag me nu af welke vorm de kitnaden moeten hebben. De bestaande kitnaden lopen evenwijdig mee het het kozijn en sluiten zeg maar haaks aan op het glas. Op zich best strak en ik vind het de makkelijkste manier van aanbrengen. Plamuurmes erlangs en klaar.

De glaszetters die enkele jaren geleden bij ons op de bovenverdieping dubbele beglazing hebben geplaatst hebben aan de binnenzijde alles afgewerkt met kwart ronde (holle) kitnaden. Methode pvc-pijpje zeg maar. Strak gedaan door die mannen, maar het ziet er wat lomper uit. Er zit zo zeker 0,5cm kit op het glas. Zelf vind ik het ook wat lastiger om zo'n kitnaad perfect strak tegen het glas te krijgen (zeker in de hoeken).

De vraag is nu dus: welke kitvorm is nu het beste / het meest toegepast / voorgeschreven in deze situatie.

Ik hoop dat iemand me kan helpen!
 

Tiho

  • #2
De meesten doen het zoals jij volgens mij. Als het hol is en je hebt condens op je raam blijft er ook water staan. Dat lijkt mij ook niet goed.

En het is binnen dus doen wat je zelf mooier vindt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Bovenregels en stijlen: vlak tegen het glas; onderregels afwaterend, dus onder een schuine hoek om waterophoping tegen te gaan.

Meestal kan de hoek van de onderste ( ventilatie) glaslat worden aangehouden, deze loopt schuin af.
 

Tiho

  • #4
Het is binnen Kees.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Inderdaad! Je hebt helemaal gelijk. :oops:

Binnen kan er condens ontstaan - ook op dubbel glas- aan de onderzijde van de ruit door een wisselwerking in temperatuur van bv koude lucht en cv warmte. Je ziet dat vooral s'winters nog wel eens. Vandaar...
 

Bass

  • #6
Bedankt voor de info heren! Ik ga de kitnaden aan de boven- en onderzijde vlak tegen het glas zetten en de onderste probeer ik wat afwaterend te maken. Wij hebben als voor het eerst de verwarming aangaat in het najaar en de lucht binnen nog vochtig is inderdaad even wat condens aan de onderkant van de ramen.

Ik zat nog te denken: die glaszetters maken waarschijnlijk een wat groffere kitnaad om de beschadigingen aan de rand het verfwerk die ze maken bij het verwijderen van de bestaande kit / stopverf, in één keer weg te werken. Dan ziet het er strak uit als ze weggaan en hoeft niet direct de schilder aan de gang.
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Een opstaand randje is vaak wel het beste! een tip om een met een ronden rand af te messen.

gebruik een plantenspuit met wat afwasmiddel, maak de kit randen nat,
knijp een lege kitkoker fijn tot de gewenste resultaat van uw ronde rand.
spuit wat water in uw lege kitkoker en haal de koker langs de kit randen.
Het overtallige kit komt in de koker terecht en uw heeft een perfecte ronde rand.
 

Bass

  • #8
Hele goede tip Haagland! Bedankt. Voor mij nu net te laat, want de kitnaden zitten er voorlopig weer strak in bij mij. De volgende keer probeer ik zeker jouw werkwijze.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu