Welke verf op mijn kozijnen: ademende of afsluitende?

Pieterh

  • #1
Ik krijg graag advies over de volgende keuze voor het schilderen van mijn kozijnen van 'fabrieksmatig verduurzaamd naaldhout' ( er zit nu ademend rubbol eps op van sikkens.

1) ademende systeemverf die niet zo duurzaam is, maar eventueel vocht uit het hout laat trekken óf
2) afsluitende hoogglans verf, die duurzamer is maar bij onverhoopt vocht dat van binnenuit komt, tot houtrot zal leiden als het niet er uit kan.

zoals gezegd wat is de beste keuze en waarom .
 

Fiesiekus

  • #2
Heeft het betreffende kozijn veel te lijden van zon, wind en regen?
 

Pieterh

  • #3
één kant van het huis wel, die ligt op west en ik woon aan de kust. Die kant is nu er ook slechter aan toe.
de zijkant ligt op noord dus heeft nooit zon.
 

Fiesiekus

  • #4
Daar heb je nou net het punt. De levensduur van die EPS systemen is beperkt. Als de houtwerk 100% in orde is en van een goede houtsoort (welke houtsoort, hoe oud is het kozijn/de woning ?) , zou je aan die westkant een hoogglanslak toe kunnen passen.

En dan beter eerst de oude eps verflagen verwijderen.
 

Pieterh

  • #5
Het huis is van '95/'96. De houtsoort wordt alleen omschreven in de prospectus als 'fabrieksmatig verduurzaamd naaldhout'.

Het houtwerk heeft een paar kleine plekken maar is nog goed. Een bijkomende reden dat ik het niet geheel vertrouw is dat de dubbelglazen ramen in aluminium sponnigen/lijstjes zitten. Ik ben dus bang dat als er iets gaat werken, er vocht achter kan komen. Ook zit er geen kit tussen raamkozijn en muur ( tenminste niet dat ik kan zien, er zit een paar mm speling tussen).
Mijn schilder is overigens van plan de kozijnen helemaal kaal te halen en de alu lijsten opnieuw te kitten zodat er geen vocht achter kan komen.
Hij raad aan de ruimte tussen muur en kozijn te laten kitten.
 

Fiesiekus

  • #6
En wat raadt de schilder aan qua verfkeuze?
 

Pieterh

  • #7
Ik heb gezegd dat ademend mij het beste leek en daar ging hij geloof ik in mee. Howel hij het wel over een primer had die hij er eerst op zou doen.
 

Pieterh

  • #8
De twjifel is ook gekomen omdat een andere schilder systeemverf/eps of hoe andere merken dat ook noemen rotzooi noemt. die zweert bij glanslakken.
 

Fiesiekus

  • #9
Dat is een eeuwige discussie. Ik heb veel schade aan een kozijn gekregen door de afsluitende lak die de professionele 6%-BTW schilder erover had aangebracht.

Ik heb alle lagen moeten verwijderen, rotte stukken herstellen, en doe nu alles zelf met beits en schakelverven.
 

Pieterh

  • #10
Dank je wel voor je antwoorden fiesiekus. Ik denk dat je gelijk hebt: de een zal beter zijn dan de andere, maar de schade als het mis gaat is ook groter en geeft dan toch weer extra -hoge- kosten van herstel.
 

Fiesiekus

  • #11
Overigens, denk dat je het beste de schilder die het werk uitvoert, de keuze kan laten maken.

Ten slotte betaal je hem voor goed werk en kan je zwart op wit garantie op het werk krijgen. Vraag dan ook hoeveel jaar de verflaag gegarandeerd is.
 

EGeen

  • #12
Eventueel kunt u zich alijd laten informeren bij een speciaalzaak. Soms kunnen foto's verduidelijkend werken. Een EPS verpoederd na verloop van jaren waarschijnlijk, maar is wel de meest bullitproof voor fouten. Een grondlak kan zoals de schilder aanbeveelt, maar dit hoeft niet. Dit hangt van hout, zon, en kleur af.
 

Chathanky

  • #13
Als dit de reden is kun je net zo goed op waterbasis schilderen. Dit blijft ook ademen.
Ga je binnen op waterbasis schilderen om niet zo in de lucht te zitten en heb je een stevig duurzame afsluitende lak dan trekt het vocht van binnen mooi je hout in om vervolgens te stuiten op een afsluitende laag.

Het rotten van hout kan velen oorzaken hebben. Wat je toepast is sterk afhankelijk van het geheel.
 

Pieterh

  • #14
NA HOEVEEL JAREN BEGINT DEZE VERF TE VERPOEDEREN?
IK GA ER VAN UIT DAT GERENOMEERDE MERKEN ALS S*NS EN S*MA TOCH WEL VIJF TOT ZEVEN JAAR MEE GAAN >>>
 

Pieterh

  • #15
Wat bedoel je precies chathanky?
Ik denk eps te moeten gebruiken omdat ik naaldhouten kozijnen heb die relatief sneller zullen gaan rotten als het vocht er niet uit kan door een afsluitende verf aan de buitenkant.
Of is deze redenering verkeerd?
 

Chathanky

  • #16
De redenering is goed pieter.

Wa ik aangaf is dat waterbasis ook ademend is.
Dit kun je ook buiten gebruiken en is kwa duurzaamheid te vergelijken met eps.

Waar sommigen de mist mee in gaan zonder dit te weren is als je binnen een ademende verf gebruikt en voor buiten een afsluitende soort.

Verder is het belangrijk dat de aansluiting van glas en ruit goed dicht zijn en bij dubbelglas dat er ruimte is in de sponning om water af te voeren.
 

EGeen

  • #17
Tussen de verschillende soorten verven van beide bekende merken die u opnoemt zit ook weer zeer veel verschil. Een theoretische duurzaamheid van 5-6 jaar wordt vaak gegeven op de EPS. Maar bij donkere kleuren in de zon zal de laag wel een jaar ofzo eerder gaan verpoederen. Dit is opzich niet meteen erg, enkel is het niet mooi. Dat is antwoord op uw laatste vraag.

Om antwoord te geven op uw eerstgenoemde vraag: neem een EPS/Schakelverf (half/hoogglans). Naaldhout is een zachthoutsoort wat eerder problemen krijgt met vocht. Een afsluitend systeem is hierdoor niet aan te raden.
 

Fiesiekus

  • #18
Ik heb na 7 jaren, een EPS systeem moeten overschilderen. Was op 't zuid-west, pal aan de kust met zon/zand/zout/wind/regen in overvloed.

Overigens bestaat naaldhoud in vele "sterktes"; larix bijv. is zeer degelijk; ik weet echter niet of daar kozijnen van gemaakt worden.
 

Rebellion

  • #19
Aansluitend hier op :

Tegenwoordig is er een lak op de markt W ......l met het LBH systeem ,heeft iemand hier ervaring mee ??

en wat betekend VOS 2008 ?? dit staat namelijk op de deksel ,is dit een erkenning of prijs of zo die ze hebben gehad voor hun verf ??

Of is het weer een van de vele keurmerken ??
 

Chathanky

  • #20
Vos: vluchtig oplosbare stoffen. Zo onthoud ik het iig.
Het aandeel vluchtige stoffen moeten aan normen voldoen.
Deze zijn namelijk niet zo gezond bij inademen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu