Welke verf is dit?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil een aantal stoelpoten opnieuw verven. De verf die er nu op zit is volgens de gegevens die ik over de stoel vond nitrocelluloseverf. Ik kan niet goed vinden wat dat is. Is dat op alkyd of op acryl basis?
 
Tiho schreef:
Het is oplosmiddelrijk dus geen acryl.

Ik denk dat acrylverf misschien nog wel oplosmiddelrijker ( scrabble, 3x woordwaarde) is. Alleen is het oplosmiddel in deze verfsoort water, dus niet zo schadelijk voor de gezondheid. :wink:
 
Vandaar dat we in de verfwereld dus spreken van watergedragen of oplosmiddelrijk.

Nitrocellulose lak is van oudsher een goedkoop te fabriceren verf. Het is eenvoudig op te lossen in bijvoorbeeld alcohol en verdund met wasbenzine een zeer snel drogende lak. Uitermate geschikt voor lopende band werk dus.

Heeft u een fabrieksstoel van recente makelij dan is dit een watergedragen variant.

Overigens kunt u de ondergrond na ontvetten en opschuren met elke watergedragen blanke lak / 2-komponenten weer opnieuw behandelen. Deze zijn net zo slijtvast.
 
Bedankt voor de reacties. Even voor de duidelijkheid: ik schreef nitrocelluloseverf. Het zijn 24 massief houten poten die dus dekkend wit zijn geverfd (fabrieksmatig). Ze zijn dus niet met (transparante) blanke lak behandeld. Ik wil ze nu ook weer dekkend wit oververven.

Ik had na het eerste antwoord hierboven maar witte alcyd verf gekocht, maar nu ben ik niet zo zeker meer. Kees de Schilder zegt namelijk dat het ook acryl kan zijn als de stoelen van recente datum zijn. Maar dat weet ik helaas niet, ik heb ze van iemand overgenomen ...

Denk dat ik dan beter de verf kan omruilen voor acryl. Dat kan sowieso over zowel acryl als alcyd heen, zo heb ik hier op dit forum gelezen. Bovendien lees ik hier steeds dat het tegenwoordig kwalitatief net zo goed is als alcyd.
 
Christiaan25 schreef:
...ik schreef nitrocelluloseverf. Het zijn 24 massief houten poten die dus dekkend wit zijn geverfd (fabrieksmatig). Ze zijn dus niet met (transparante) blanke lak behandeld... .

Het is een populaire misvatting dat lak per sé transparant is. Het product dat je had aangeschaft wordt dan ook meestal een alkydlak genoemd, i.p.v. een alkydverf.

Ruwweg zijn er vier termen die soms door elkaar gebruikt worden: Lak, verf, vernis en beits.
Er is nogal wat overlap in de begrippen, maar globaal komt het er op neer dat een product meestal genoemd wordt naar de meest belangrijke functie. Zo even voor de vuist weg een grove indeling:

- Een lak heeft vooral een beschermende functie. Als ze transparant en min of meer kleurloos is wordt ze ook wel vernis genoemd, hoewel die term langzamerhand lijkt te verdwijnen.
- Een verf heeft vooral de functie om de ondergrond te kleuren, en ligt in principe òp de ondergrond.
- Een beits heeft ook de functie om de ondergrond te kleuren, maar dringt er ( deels ) in door.

Soms wordt een combinatie die de eigenschappen verenigt ook zo genoemd: bijvoorbeeld lakbeits, of lakverf.

Dekkende, gekleurde systemen waar de beschermingsfunctie ondergeschikt is aan de kleuring zullen vaak als verf worden aangeduid.
Dekkende, gekleurde systemen waarbij de beschermende functie erg belangrijk is worden over het algemeen lak genoemd.

Een nitrocellulosesysteem vormt over het algemeen een goed afgesloten beschermende laag en wordt meestal als lak aangeduid, ook al gaat het om een dekkend systeem.

Wellicht heeft een van de specialisten hier nog wat aan te corrigeren of aan toe te voegen ?


Vr. gr.

Job
 
In meubelmakers termen is beits niets anders dan een kleurmiddel zonder enige afwerking. Dus kleurstof opgelost in een vloeistof of vloeistof die een kleurverandering in het hout geeft. De enige uitzondering hierop is wasbeits die wel een lichte afwerklaag geeft.
De term tuinbeits, pantserbeits o.i.d. is dan ook misleidend want dit zijn feitelijk gewoon (semi transparante) kleurlakken die wat dieper in het hout trekken dan dekkende kleurlakken (al dan niet transparant)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan