Welk soort/merk koppelingen op verwarmingsbuis VPE-B 12x16?

ErikdB

 • #1
Hallo,
Ik ga binnen enkele weken mijn keuken aanpassen en daarvoor moet een bestaande radiator wijken. Die heb ik al gedemonteerd. De radiator zat aangesloten mbv een onderblok. De leidingen naar dat onderblok gaan onder een kastje komen en achter de plint. In plaats van de gedemonteerde radiator wil ik 2 plint radiatoren plaatsen.(1 is niet genoeg)
In plaats van het onderblok wil ik 2 maal een T stuk plaatsen om de twee plintradiatoren parallel aan elkaar aan te sluiten.
Installatie is ongeveer 25 jaar geleden aangelegd. Ik kan me herinneren dat het om een buis gaat met metalen (aluminium) mantel met kunststof aan binnen en buiten zijde

Nu kan ik niet vinden welke klem of pers koppelingen ik moet gebruiken om aan de bestaande verwarming buizen te koppelen. Ik heb een stuk CV leiding in huis gevonden waar tekst op staat : VPE-B 12x16 95C 10 bar. Ik kan op internet niets vinden over deze aanduiding. Lees ik het verkeerd of maakt het allemaal niet zoveel uit?
Wie kan me helpen door te vertellen welke koppelingen daar op passen?
. Mijn voorkeur gaat uit naar klem koppelingen ivm het gemak voor de doe het zelver, of kan ik toch beter voor pers koppeling gaan?

Groet, Erik

Buis.jpg
Onderblok.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Auto-Geen

  • #2
  Voor VPE-buis mag le overgangkoppelingen zonder O ring gebruiken. Buis met aluminium kern koppelingen met O ring.
  Let wel op dat je onderblok 50% is wat betekend dat ie waarschijnlijk in een 1-pijps kring zit.
   

  ErikdB

  • #3
  @ Auto-Geen, Hartelijk dank voor je reactie. Ik denk dat je gelijk hebt voor dat 1 pijp systeem. Vanuit het verdeel blok lopen er 2 heen- en 2 retourleidingen de cementafdekvloer in. Op deze verdieping zijn er 4 radiatoren. er zullen dus 2 radiatoren in serie (dus achter elkaar) gezet zijn.

  Ik kan me herinneren dat er aluminium in de buis verwerkt zit (tussen de binnen en buiten buis). Dus ik moet koppelingen met o-ringen gebruiken? Kan ik dan die Multifit koppelingen gebruiken zoals te koop zijn bij de DHZ zaken?
  Mocht ik geen aluminium zien in de buis zodra ik de koppeling er af draai, moet ik dan andere koppelingen hebben?

  Dank alvast!
  Groet Erik
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Wat Auto-geen bedoelt is dat wat jij wilt niet werkt, een t stuk er tussen en 2 plintradiatoren er op gaat niet.
  Gaan de plintradiatoren regelen krijgt de rest van je installatie geen warmte meer. Dus je zult beide aan moeten sluiten met onderblokken van 50 %.
   

  ErikdB

  • #5
  Dankje Loodgieter. Ik zal een lokaal installatie bedrijf vragen de werkzaamheden uit te laten voeren. Deze materie heeft te veel geheimen voor me.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu