Welke primer voor deze vensterbank?

Grondig

 • #1
Ik wil enkele vensterbanken aan de buitenzijde gaan schilderen met muurverf. Het betreft een woning uit jaren 50 en ik vermoed dat de vensterbanken van een soort voorloper van beton gemaakt zijn. Het is een cement/beton-achtig materiaal dat korrelig van structuur is. Zie foto.

Mijn vraag is met welke primer ik dit moet voorbehandelen voor ik met buitenmuurverf verder kan?

Ik heb niet de indruk dat het materiaal sterk zuigend is, maar het is wel behoorlijk vuil en eigenlijk niet schoon te krijgen vanwege de porieën en structuur van het materiaal. Daarom denk ik dat direct met muurverf er overheen hechtingsproblemen gaat geven en dan is er geen weg meer terug. Als er een primer bestaat die ook een wat opvullende werking heeft zodat eea wat gladder wordt dan zou dat mooi meegenomen zijn. Maar het hoofddoel is een perfecte hechting van de muurverf.

Bedankt voor jullie advies!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Het zou me niets verbazen indien het hier asbesthoudend materiaal betreft...

Toch wel even goed kijken of je dit wel kunt / wilt bewerken. Vooral bij bewerken (zagen / schuren / polijsten) is asbest gevaarlijk door het vrijkomende stof.

Een geschikte primer zou ik niet weten. Meestal is betonverf (zonder primer) een prima oplossing, maar alleen als het inderdaad geen asbest betreft.

Bepalen of het asbest bevat kun je door voorzichtig een klien hoekje af te breken en op te sturen. Zie de aparte asbestrubriek.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
Het lijkt me op een zelf gemaakte vensterbank van zand-cement.

Vraag het even aan een ervaren metselaar, die kennen deze vensterbanken wel.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Kun je eens een foto plaatsen, van iets verder weg.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Een ding moet je je realiseren. Als die vensterbank niet volledig glad wordt, zoals bijvoorbeeld iets van hout, krijg je weer vuil in de gaatjes van de beton. Ben je uiteindelijk net zo wijs.
 

Grondig

 • #6
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
Dit is inderdaad een betonnen vensterbank.
Gemaakt van fijn grindzand.
Hier zit geen asbest houdende materialen in.

Ik zou deze eerst eens goed schoonmaken met een hoge druk reiniger.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
De porien hierin lijken wel mee te vallen. Ik verwacht dat de muurverf deze al opvult. Met de juiste primer is de hechting ook goed.

Maar ik vraag me ook af of muurverf op zo'n horizontaal deel wel zinvol is. In verband met vervuiling en hoe lang het meegaat. Iemand die dat weet te vertellen?
 

Grondig

 • #9
Over het schoonmaken: heeft iemand een suggestie hoe dit grondig te doen zonder hogedrukreiniger? Vanwege de brosheid van het materiaal / cement zet ik er liever geen hdr op; ook zijn sommige vensterbanken onbereikbaar voor de hdr.

Mijn doel is de vensterbanken er weer mooi uit te laten zien. Mijn buren hebben het ook geschilderd en ik kan van een afstand zien dat het na schilderen nog steeds niet glad oogt, daar is de grofheid van het materiaal toch niet iets te groot voor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Idee om eerst met een betonreparatiemiddel (+primer) het glad te maken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #11
Ik denk dat u met een harde borstel al een heel eind komt.
Een beetje van de biologische ontvetter bij het water gooien.
 

Grondig

 • #12
Ik heb met een biologische groene aanslag verwijderaar en borstel de vensterbanken eens goed behandeld (tweemaal) en dit heeft een mooi rsultaat opgeleverd. Ze zijn redelijk schoon / egaler grijs geworden. Inmiddels zijn de kozijnen ook vervangen door nieuwe in creme-wit en dit maakt een hele nette indruk. Ik ga ze dus niet meer verven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu