Welke plug in een Gibo wand

Eloque

 • #1
Ik heb een issue. Ik heb namelijk een nieuwbouwhuis met betonmuren maar ook enkele muren van Gibo-blokken, 100mm dik.

Daar wil ik iets aan ophangen, niets zwaars, het blijft gips, maar toch. De Barracuda pluggen die ik normaal gebruik, komen zo'n beetje gelijk weer uit de muur zetten. Op zich niet vreemd. Dus ik bij jullie om advies vragen in de bouwmarkt, daar kwamen ze met TOX Multifunctionele plug TRI 5/31. Ik had mijn twijfels, maar toch meegenomen.

De resultaten waren desastreus op zijn zachts gezegd. De pluggen kwamen zo goed gelijk uit de muur, ze draaien mee. Daardoor werkt de schroefdraad aan het einde niet. De schroef draait eigenlijk gelijk dol. Resultaat, alles komt naar beneden zetten. Nog voordat ik er iets aan belast doe, de beugel komt gewoon niet vast. De schroef blijft draaien. Ik heb met de hand, met de boormachine, met 4.5mm en met 5mm schroeven geprobeerd. En het is niet voor het eerst dat ik iets ophang of monteer, in beton of baksteen of zelfs die jaren 60 korrelsteen muren lukt het allemaal prima. Maar ik doe nu gewoon iets fout. Of gebruik fout materiaal.

Dit is het resultaat, de schroefdraad loopt door onder de kop, maar de plug gaat meedraaien. Dat Gibo lijkt te zacht.

schroeven.jpegIk weet nog steeds niet wat ik nodig heb. Maar ik heb wat gezocht. Ik kom uit op DuoPower pluggen van Fischer of Alligator pluggen van Toggler. Ik zit niet vast aan een merk en ik ben ook niet bezig paar dubbeltjes te besparen. Het moet gewoon goed zitten. Iemand advies?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Gaatje boren zonder te kloppen wil wel eens helpen.
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #3
  Meestal draai ik de schroeven gewoon zonder plug in de muur. Ik heb op één plek een haak waar trekbelasting op zit (waslijn). Daarvoor heb ik denk ik een heel gewone plug van Fischer gebruikt.
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #4
  Oh ja. Ik heb wel speciale boren die bedoeld zijn om zonder slag te gebruiken. Die hebben geen beitelpuntje en maken denk ik preciezere gaten. Een HSS-boor kun je waarschijnlijk ook gebruiken.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Ik gebruik dan vaak gewoon een hss boor en inderdaad zonder kloppen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Met de duo plug hangen wij hele bad meubels mee vast aan de gibo muren.
  Het beste kun je de schroeven met een schroevendraaier er in draaien.
  Dan heb je meer gevoel of de schroef vast zit.
   

  Eloque

  • #7
  Geen klopboor nodig in die muren, ik boor met een simpele HSS of steenboor, gaatjes zijn als de pluggen erin gaan heel strak.

  Maar die duo pluggen zouden moeten werken? Dan ga ik die proberen.
   

  Eloque

  • #8
  Okay. Dat ging iets beter, maar nog steeds niet best. Zodra er maar iets van kracht opkomt, gaat het hele zaakje bewegen. Krijg de beugel niet strak tegen de wand, de schroef of liever plug draait eigenlijk gelijk door.

  Ik heb het even gefilmd.


  Ik boor een 6mm gat met een HSS boor
  Ik pak de stofzuiger om het gruis weg te zuigen
  Ik doe de plug, Fischer Duo 6 x 30 erin, gaat wat stroef, duw hem aan.
  Draai met de hand de schroef, erin, gaat eigenlijk constant gelijk, maar voelt nergens strak of stevig vast
  Ik draai door, schroef gaat iets verder de muur in maar nog geen einde in zicht
  Plug blijkt mee te draaien, ik haal de schroef er stukje uit.
  Pak een nijptang en trek zonder problemen schroef met plug eruit.

  Bedoel ik wil er niet veel op leggen en ik heb echt zonder issue eerder in slechte muren schroeven gezet voor planken, kapstokken etc. Het hoeft geen tonnen te houden, maar dit is echt pap.

  Doe ik nou iets heel stoms fout?
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #9
  Gips blijft natuurlijk een zwak materiaal. Je zou a) een langere plug kunnen gebruiken (6x50) en b) een dikkere schroef. Maximale schroefdikte voor deze plug is 5 mm.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #10
  Ik vind te plug ook wat kort en de inderdaad de schroef wat dun in verhouding tot de plug. Probeer Tom345 zijn suggestie eens.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #11
  De DUO pluggen hebben een schroef nodig met schroefdraad over de hele lengte. De punt wordt teruggetrokken door de schroef en daarmee klemt hij zich zijwaarts vast. Maar je gebruikt nu pluggen met op het laatste eind geen schroefdraad, dus draait hij dol.

   

  Eloque

  • #12
  In het voorbeeld en de eerdere pogingen heb ik 4mm en 4.5 mm schroeven gebruikt. Met inderdaad geen draad tot de kop, maar wel in de gehele plug draad beschikbaar.

  Ik heb nu met 5mm schroeven gedaan met draad over de hele lengte. Zelfde verhaal, lijkt dat de plug het Giboblok gewoon helemaal stuk drukt. Ik schroef rustig met de hand, maar het gaat nergens "vast" voelen. Tot de gips eruit barst.
  Schroef5mm.jpg


  Het blok gaat zeg maar stuk voordat de de schroef gaat dragen. Trekkracht zit er nog wel in, maar neerwaarts of zijwaarts helemaal niets.

  Rare vraag misschien, maar zijn Gibo blokken geschikt voor in de schuur? Binnen in mijn huis zitten ze ook en heb ik nergens problemen mee, heb plankjes, klokken, lijsten etc opgehangen. Alleen in de schuur is het prut. Zou dat door het vocht kunnen komen? In de schuur wordt niet gestookt dus daar is het altijd wat kouder en vochtiger.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu