Welke duo dimmer voor LED

Mauvan

  • #1
Beste forummers,
Ik heb 2 LED plafondspots met elke 2 x 4,5W GU10 lampjes ter vervanging van halogeen.
De huidige dimmer werkt natuurlijk niet goed en moet vervangen worden.

Na veelvuldig lezen kom ik er niet goed uit. Fase aansnijding, minimum wattage, met of zonder trafo....
Bij duo dimmers is er vrij weinig keus en áls ik iets vind staat er expliciet bij dat het niet geschikt is voor onder andere Philips. En dat merk (dimbare) spotjes zitten er nu eenmaal in.
Kan iemand mij tips geven welke dan wel geschikt zijn of waar ik op moet letten?

Dank.
 

Mauvan

  • #2
Geen advies is ook een advies. :?

Op de gok heb ik een Swares (standaard) dimmer gekocht bij **ik-mag-geen-reclame-maken**, maar die werkt niet. Deze duo dimmer (6-50W) laat de spotjes continu flikkeren.
Wat is wijsheid?
Zou ik met de bedrading (2 x zwart, 1 x bruin) ze kunnen koppelen op een enkele dimmer? Dan zal die ene dimmer dus 4 led-spotjes (op 2 lamp-units) moeten aansturen. Kan dat?

Alle hulp is welkom
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Die dimmer kan dat wel aan.

Helaas is er voor dimmen van led verlichting geen standaard.
Je zal dus moeten kijken welke vorm van dimmen de ledfabrikant aangeeft voor de lichtbron en dan daar een dimmer bij zoeken.

Of een ledlamp bij de dimmethode gebruikt door dimmerfabrikant.

Ik weet uit professioneel ervaring dat het een ramp is, vooral als je 'kleine' opstellingen hebt, 10 ledspots dimmen is makkelijker goed te krijgen dan 1 lichtbronnetje.
 

Mauvan

  • #4
Bedankt voor de tip. Ik heb eens goed gezocht op de site van de Grote Fabrikant uit Eindhoven en vond een pdf met ondersteunende merken.
Ik ga met die lijst maar weer op zoek naar de online winkels, maar merkte al dat de zoektocht naar DUO dimmers nóg ingewikkelder maakt.

Als ik had geweten dat mijn energiezuinig plan zo zou uitpakken, dan had ik misschien beter bij halogeen gebleven. Toch gek dat dat dit anno 2017 zo ingewikkeld is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Duo dimmers zijn in de professionele merken niet echt gangbaar.

De oorzaak is simpel, een gloeidraad is en blijft een gloeidraad met vaste eigenschappen om een led te laten branden op netspanning is een driver nodig, en daar zit het probleem elke fabrikant maakt zijn eigen driver welke zijn eigen dimbenodigdheden en door het ontbreken van een standaard kunnen grote fabrikanten geen standaard dimmer maken welke je universeel kan toepassen.

Teven gaan fabrikanten nu hun lichtbronnen dmv een eigen systeem dimbaar en kleurbaar maken, dus weer geen standaard dus weer geen standaard dimmer.
 

Mauvan

  • #6
Tja. Daar ziet het wel naar uit.
Misschien moet ik dan naar kiezen: of mijn Swares houden en de led's vervangen door halogeen of de draadjes zwart samenbinden en een enkele (merk)dimmer aanschaffen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu