Welke dikte voor groeven van de achterwand van een kolomkast

Robbedoes

  • #1
Ik heb panelen in MDF op maat laten zagen voor een kolomkast. Nu heb ik als achterwand MDF panelen van 9 mm dikte besteld en ik wil deze dmv van een groef in de zijwanden van de kolomkast bevestigen. Ik heb echter nu gemerkt dat er geen groeffrezen bestaan van 9 mm, maar wel van 10mm. Nu is mijn vraag, moet de groef sowieso iets groter dan de dikte van mijn achterwand (dus 10mm), zodat de achterwand van 9 mm er gemakkelijk in kan geschoven worden (en nadien dan vastgelijmd?) of is het beter om echt exact een groef van 9 mm te frezen (met behulp van een kleinere groeffrees in twee keer frezen naar 9 mm) zodat het heel nauw aansluit, met dan wel het risico dat het problemen kan geven bij het inschuiven van de achterwand in de groeven.
Zo, ik hoop dat mijn uitleg een beetje duidelijk is en dat jullie mij kunnen verderhelpen hiermee.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Een groeffrees van 9mm bestaat wel hoor.

De achterwand moet losjes spannend gemonteerd worden .

Neem eventueel een kleinere groevenfrees en loop de sponning in twee frees gangen en net iets meer dan die 9mm.

Je kunt uiteraard ook een frees van 7mm nemen en in je achterpaneel een sponning frezen zodat er 7mm blijft staan.
 

Robbedoes

  • #3
In twee keer frezen met een kleinere frees had ik inderdaad ook al gedacht. het ander idee van die sponning van 7 mm is inderdaad ook een optie dewelke ikzelf nog niet overwogen had. Makkelijkst zou zijn indien ik met een frees van 10 mm zou frezen en dan het paneel van 9 mm daarin goed zou passen, maar dit zal ik waarschijnlijk proefondervindelijk eens moeten uitproberen, tenzij iemand anders hier al ervaring mee heeft natuurlijk. Ik wil uiteraard vermijden dat de achterwand losjes komt te zitten in de te grote groef.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Als je 10mm gaat toepassen, raad ik je aan voor het monteren de groeven te voorzien van een lijntje lijm, bijv een zeer licht bruisende, dus geen gewone bruisende lijm

Nadeel is dat je het nooit meer kunt demonteren.

of eventueel aan de achterzijde spietjes gaat monteren tussen de groef en de plaat.

Gezien de tijd die je daar in gaat steken kun je veel beter en sneller 2x fraizen als je dit freesje zelf hebt en anders gewoon een van 9mm bestellen (mijn leverancier heeft ze gewoon in de catalogus staan)
 

Ruud s

  • #5
Wat doe je met de achterwand ga je die nog spuiten of schilderen voordat je de kast monteerd. mdf kan dan iets uitzetten, maar waarom een groef?
als de kastzijden 18 mm dik zijn waar ik nu vanuit ga frees je gewoon
aan de achterzijde een sponning van 10 mm met een diepte van ongeveer 13 mm zodat de achterwand gelijk komt met de achterzijde van de kast dan kan je hem vastspijkeren of schroeven en is toh nog demontabel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu