Welke Boorhamer te kopen?

Shak

 • #1
Beste leden,
Ik probeer gaten te boren van een diameter van 6mm in mijn betonnen muren thuis maar kom er echt niet makkelijk doorheen en de gaten zien er niet echt netjes uit.
Ik heh nu een easyimpa*** 550 Bos**. 550watt. Het lijkt erop dat ik speelgoed voor me dochter heb gekocht. Nu heb ik eentje gevonden op gamma voor een zeer lage prijs in verhouding met zijn hoge specificaties vind ik dit moeilijk te geloven. Wil hen graag halen na advies die ik van jullie zal krijgen.

En welke stand dien ik te gebruiken als ik in betonmuren ga boren. Zie foto boven van de standen.

Alvast bedankt
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #2
Even zonder een merk te beoordelen, de specificaties van een professionele machine kun je echt niet vergelijken met huismerk-bouwmarkt. Ook al staat er op papier hetzelfde, de praktijk is wezenlijk anders. Ook de kwaliteit van het boortje is van GROOT belang.

Blijft de vraag of je veel geld wilt uitgeven aan een boorhamer, voor een paar gaatjes. Ik zou eens kijken of je een kennis hebt die wat uit wil lenen, of eventueel een halve dag huren.
 

Shak

 • #3
Oké. Duidelijk, het is ook dat ik altijd wel een hamerboor thuis wil hebben liggen als ik meteen een gaatje boren wil. Is degene die ik in de link heb laten zien. Goed genoeg om gewoon door. Beton te boren voor planes op hangen en dergelijk?
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #4
Bericht aangepast, link en foto verwijderd.
We doen hier op Klusidee niet een merkadvies of beoordeling.
Zie hiervoor de forumregels.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #5
Een goedkope boorhamer is prima geschikt om een paar gaatjes te boren in beton, koop er een setje goede boren bij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #6
Check het verschil tussen klopboor en hamerboor :idea:

De eerste is niet bedoeld voor beton. De tweede kan je herkennen aan de SDS aansluiting.
 

Stimpy3

 • #7
Aan TS: het prijsverschil tussen twee boormachines met hetzelfde vermogen en dezelfde specs zit 'm in de uitvoering en de duurzaamheid. Ik heb hier een 'goedkope' boormachine liggen van een bekend consumentenmerk; de profi variant heef vergelijkbare specs maar daarbij is 't boorhuis uitgevoerd in metaal ipv kunststof, hij wordt niet warm als-ie een tijdje zwaar belast wordt, etc. Dat zorgt ervoor dat als je hem net op/over z'n piekvermogen belast, een consumentenboormachine veel sneller last krijgt van slijtage en blijvend herrie gaat maken of gewoon stuk gaat.

Voor beton heb je idd. een boormachine met hamerboorfunctie nodig. Kan vaak ook worden ingezet als breekhamer (dwz. niet ronddraaien maar alleen beitelen).

Overall, qua wattages: 700W is prima voor 'klein gebruik', maar verwacht niet dat je door beton komt met grotere diameters boren, 1kW is prima voor harde steen/beton; met 1.3-1.5kW kun je in redelijk tempo (5-10minuten) 25mm gaten boren door 10cm beton, en is ook nog net met een persoon te hanteren zonder dat het gevaarlijk wordt, maar is voor 'dagelijks gebruik' al snel veel te lomp.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Vermogen zegt vandaag de dag niet zo veel meer, ik boor met 700w ook rustig gaten van 25mm en dan ook 40cm diep door hard beton.
Vandaag nog met mijn 18V accu pneumatische boor (1,7 J) gaten geboord van 22 door de fundering van een woning.

Wat van groot belang is is de slagkracht.

Je kunt wel een machine kopen van 2000W maar als die geen slagkracht heeft dan boort hij nog steeds voor geen meter en verbrandt bij de 1e de beste kiezel je boorkop.
Mijn zwaarste machine is er een van 800W maar die heeft wel een slagkracht van 3.1 J en daarmee boor ik ook gaten van 60mm in keihard beton.
Vaak zie je bij de goedkope machines dat ze veel vermogen, maar nauwelijks slagkracht hebben.
Bij de professionele merken is 800W tot 900W wel zo ongeveer het zwaarste wat je voor normaal gebruik tegen komt.
Ga je naar vermogens van 1100 tot 1500W dan krijg je machines met een slagkracht van tussen de 12 J en de 19 J en daarmee boor je dan ook rustig (met de juiste boren) gaten van 150mm in beton en dat is toch wel een beetje overkill voor wat gaten in huis boren.

Met wat zoeken kun je best een goede professionele machine vinden van 650W die dan niet meer dan 150 euro hoeft te kosten en dan toch een slagkracht van 1,7 J heeft en die bij normaal gebruik levenslang meegaat.

suc6

Gerrit
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #9
Oohhh ja 1 ding vergeten te zeggen.
Als je zo'n goed ding koopt vertel het dan niet tegen vrienden, bekenden en familie want iedereen komt dan jouw machine even lenen. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
De slagkracht staat er niet altijd bij. Bij de betere merken vaak dan weer wel.

Tegen buren kan je beter wél vertellen dat je zo'n apparaat hebt. Wel eens in een flat als reactie gekregen: "had je niet eerder kunnen zeggen dat je er last van had, met jouw machine ging het véél sneller". :mrgreen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #11
Dat de slagkracht er niet bij staat is vaak ook al een teken aan de wand.
Als de slagkracht waardeloos is kun je dat immers niet gebruiken als verkoop argument en kun je dat beter achterwege laten.
Een beetje machine moet toch wel een slagkracht hebben van rond de 1 J om fatsoenlijk in beton te kunnen boren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
1 J komt niet voor bij boorhamers voor zover ik weet, de budgetmachine zitten over het algemeen boven de 3 J met uitschieters naar boven, meer dan genoeg om een flink gat in beton te boren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #13
Lijkt me sterk dat een budget machine van onder de 100 euro ook echt boven de 1J of zelfs 3J uit kan komen laat staan na een half jaartje gebruik dit nog steeds haalt.
Ik heb er mee gewerkt, een bouwmarkt hamerboor eigenmerk van de ..... met (volgens opgave) 3 Joule maar dan werkt mijn accu hamerboor van 1,7 Joule toch echt al een heel stuk beter en met een bekabelde machine wordt het verschil nog groter.
Daarnaast is de professionele machine zo ongeveer de helft minder van gewicht en sta je na een half uurtje plinten boren niet met tintelende vingers.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #14
Hessie schreef:
...Ook al staat er op papier hetzelfde, de praktijk is wezenlijk anders...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #15
Dat is ook mijn ervaring.

En geloof me ik heb er mijn leven al heel wat rode, oranje, zwarte, licht blauwe, donkerblauwe, fel groene en donkergroene versleten maar heb er ook nog 2 die vrijwel nieuw in de doos zitten.
Mag je 1 keer raden welke dat zijn en alleen voor de uitleen gebruikt worden. :wink:
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #16
Gerrit B schreef:
Ga je naar vermogens van 1100 tot 1500W dan krijg je machines met een slagkracht van tussen de 12 J en de 19 J en daarmee boor je dan ook rustig (met de juiste boren) gaten van 150mm in beton en dat is toch wel een beetje overkill voor wat gaten in huis boren.
Gaten van 150mm in beton met een hamer boor?
Bem erg benieuwd naar de machine die dat kan. Net als het boortje die ervoor zou zijn
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #17
Ik mag hier geen namen noemen maar van hun naamgenoten zijn er vandaag hele stukken van tegen de vlakte gegaan.

Van de boren kan ik wel wat foto's maken, niet helemaal 150 maar gaat al aardig in de richting.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #18
Ik denk dat even vergeten is dat Shak een paar gaatjes van 6 mm wil boren in in beton, discussie over grote diameters lijkt me overbodig.

Van de machines die tegen de vlakte gaan mag ik de ankers vervangen. :?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #19
Maar vaak is het nog wel waard om ze te vervangen terwijl andere gewoon de kliko in gaan.

Ik zou ook zeker geen gaatje van 6mm met zo'n 1500W boor gaan boren want als hij 2 x slaat heb je bij wijze van spreken een vuistgroot gat in de muur.
Maar er zijn ook lichtere varianten die zeker binnen het bereik van een doehetzelver vallen.
 

Bert1987

 • #20
Als je de beste boorhamer wilt bekijk dan zeker deze pagina. Ik heb na het lezen van dit artikel de * aangekocht en ik heb er zeker geen spijt van.

Groetjes

Bericht aangepast, we doen hier niet aan merkadvies - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu