Welk soort touw voor buitengebruik

Bobdebouwer12

  • #1
Onder onze overkapping hebben we een lamp hangen van een soort bamboe riet, deze hangt dus overdekt, maar is toch na een jaar buiten helemaal beschimmeld geraakt. De lamp was ook niet bedoeld voor buitengebruik, het was een gokje :)

Nu ga ik zelf een lamp maken van een frame van een oude lampenkap, waar ik touw omheen wil wikkelen (zie foto voor het idee). De bedoeling is dus wel dat de lamp enkele jaren mee kan en niet snel gaat schimmelen, het ding blijft het hele jaar buiten (overdekt) hangen. Nu heb ik gevonden dat Manilla touw goed weerbestendig is, maar deze vind ik niet dunner dan 6 mm, dit vind ik vrij dik voor wat ik ermee wil doen. Nu vroeg ik me af: welke soorten touw zijn nog meer weerbestendig? Sisal gaat snel rotten als het vochtig wordt, las ik. Ik kwam bijvoorbeeld ook henneptouw tegen, gaat dit snel schimmelen/rotten?

Of is het wellicht mogelijk om een minder weerbestendig type touw te gebruiken en de lamp te behandelen met iets dat schimmel tegen gaat?


1678698017692.png
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Touw is gewoon ruw aan de buitenzijde en zal daardoor sneller vochtig worden en en ook lang vochtig blijven.
Dus ook al zou je touw gebruiken wat niet rot dan nog zal het vuil worden/verkleuren enz.
Ik heb iemand gezien die het touw vervangen heeft door filament voor een 3D printer. Dat is glad aan de buitenkant maar in hoeverre dat niet verkleurd en tegen UV licht kan?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Gewoon blanke lak er overheen? zou dat een optie zijn? ergste wat kan gebeuren is dat je die kap volgend jaar opnieuw moet wikkelen.:cool:
 

Pvr

  • #4
Nylon touw alle dikte's verkrijgbaar en dan drenken in kleurstof waar je ook kleding mee verft
 
  • Like
Waarderingen: Bobdebouwer12

Bobdebouwer12

  • #5
Pvr schreef:
Nylon touw alle dikte's verkrijgbaar en dan drenken in kleurstof waar je ook kleding mee verft
Is nylon goed bestand tegen vocht en schimmel?
Nylon kun je ook al in allerlei kleuren kopen zie ik, dus dat zou dan een goede optie zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu