Welk soort schroef?

Fi-Wi

  • #1
Ik wil eveneens een plank tegen een gestucte binnenmuur schroeven (om vervolgens een kapstok tegen de plank te schroeven) maar ik vraag mij af wat voor soort schroeven ik hiervoor nodig heb. Ik lees hier al dat 8mm pluggen gewenst zijn.

De schroef moet uiteraard door de plank (MDF?) de muur in maar moet de plank wel vastzetten als je het begrijpt. Ik moet dus niet dwars door de plank schroeven. Welke schroef heb ik hiervoor nodig of moet ik hiervoor een ringetje gebruiken. Je leest het al ik ben absoluut a-technisch wat dit betreft.
 

Sevvex

  • #2
Ik ben de andere a-technische dus veel zal ik niet kunnen helpen vrees ik :(

Maar voor de duidelijkheid

Plaat (plank) aan muur bevestigen
Wel dwars door de plaat heenschroeven.
Hoe zet je anders de plaat vast aan de muur, toch?

Kapstok aan plaat (in mijn geval een stel buizen, ander onderwerp op het forum)
Schroeven in plaat maar niet erdoorheen.
De vraag is dan hoe dik de plaat minimaal moet zijn om de kapstok stevig vast te kunnen zetten zonder door de plaat heen te schroeven...

En dat laatste is tevens mij vraag...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Topic kapen is niet toegestaan, zie de forumregels.

Waarom moet die plank er tussen ?
Een kapstok kan toch gewoon via haken of schroeven aan de muur bevestigd worden ?
 

Fi-Wi

  • #4
Omdat mijn kapstok uit de (gestucte) binnenmuur in mijn hal is komen zetten wil ik de kapstok nu eerst op een plank schroeven, waarna ik deze plank tegen de muur wil schroeven. Dit om een drietal redenen:
1) het gat dat is ontstaan doordat de pluggen uit de muur kwamen wordt weggewerkt;
2) ik kan de kapstok makkelijker vastschroeven wanneer ik bewegingsvrijheid heb, dan wanneer ik de schroeven direct en boven mijn macht in een onmogelijke hoek in de muur moet vastschroeven;
3) de krachten die op de (gestucte) muur komen wanneer de kapstok zwaar behangen is, worden beter verdeel met een plank dan wanneer ik de kapstok direct in de muur schroef.

Het probleem met de kapstok direct op de muur is dat het deel van de kapstok dat je op de muur schroeft een rond plaatje is waarin 3 schroeven moeten. Omdat de muur gestuct is gaat het langs de onderkant van het ronde deel brokkelen op het moment dat er kracht op komt doordat er wat jassen worden opgehangen. Ik heb mijn andere talent op MS Paint losgelaten om het e.e.a. te verduidelijken. Zie onderstaande pic. Een plank geeft de kapstof meer draagkracht en maskeert de ravage die het stucwerk nu vertoont.

Inmiddels heb ik een stuk spaanplaat voor meubelbouw (18mm dik) van 1m x 0,25m op maat laten zagen en 16mm lange spaanplaatschroeven gekocht met 6 schroeven + pluggen (8mm x 60mm). Kapstok inmiddels bevestigd op de plank, waar ik tevens de 6 gaten heb voorgeboord en met een verzinkboor heb afgewerkt. Nu moet ik nog de gaten op de muur aftekenen en inboren. De pluggen komen dan zowel door de plank als in de muur. "Droog" zit de kapstok best vast moet ik zeggen, maar hij moet zich nog in de praktijk bewijzen.

Ik vraag mij echter steeds meer af of de kapstok wel in de spaanplaten plank blijft zitten, aangezien de oorspronkelijke schroeven die erbij horen 30mm lang zijn en ik nu 16mm houtschroeven heb. Als het spaanplaat het niet houdt dan ga ik voor harder hout, zoals MDF. Dit zal ik dan wel eerst moeten gronden en verven.

 

Dickklus

  • #5
Mooi kruisje :mrgreen:
 

Fi-Wi

  • #6
Even F5-en.
 

Dickklus

  • #7
Spaanplaat is inderdaad niet heel sterk
Maar als je plaat 18 is en de dikte van je te bevestige kapstok 3 is
kan die 16 dus iets langer. wel voor boren!!
Waarschijnlijk zijn die 30mm schroeven voor iin een plug
Dus iets hangere schroefjes en ik denk dat het het wel houd
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Die kleine schroeven houden het normaal gesproken wel, indien nodig kunt u er altijd iets dikkere en langere in schroeven.
Een ander verhaal is de schroeven die de plan aan de muur moeten houden, gebruik hiervoor geen spaanplaatschroeven maar gewone taps toelopende houtschroeven, die hebben veel meer effect in de plug.
De schroeven dienen ongeveer 5 mm langer te zijn dan de dikte van de platen + de lengte van de plug.
Boor de gaten zonder klopfunctie van de boormachine.
 

Droid

  • #9
Fi-Wi schreef:
Als het spaanplaat het niet houdt dan ga ik voor harder hout, zoals MDF. Dit zal ik dan wel eerst moeten gronden en verven.
MDF is zachter... Dan kun je beter multiplex (of underlayment (minder mooi)) nemen. Schroeven van 15 of 20 lang (afhankelijk van de dikte van de plaat van de haken) en 4 dik... en dan blijft het wel hangen.
 

Fi-Wi

  • #10
Dickklus schreef:
Spaanplaat is inderdaad niet heel sterk
Maar als je plaat 18 is en de dikte van je te bevestige kapstok 3 is
kan die 16 dus iets langer.
Waarschijnlijk zijn die 30mm schroeven voor iin een plug
Dus iets hangere schroefjes en ik denk dat het het wel houd
Ja, da's waar. Wellicht dat ik dan 20mm schroeven kan gebruiken om de maximale grip in het hout te benutten. Mochten de puntjes uit de achterkant van de plank komen is dat geen probleem die drukt toch tegen de muur.

Die 30mm schroeven kreeg ik inderdaad met pluggen erbij en waren bedoeld om direct in de muur te boren.
 

Dickklus

  • #11
:wink: juust

zie ook nog even mijn laatste bijvoeging
 

Fi-Wi

  • #12
Ik heb nu ook al voorgeboord. De kapstok zit dus al aan de plank maar nu met 16mm schroeven. Ik zal deze eruit draaien en 20mm erin draaien.
 

Dickklus

  • #13
Niet doen lekker laten zitten
spaanplaat kan dan brokkelen :x
 

Fi-Wi

  • #14
Goeie tip! Ik laat het dan maar voor wat het is en hoop dat het houdt.
 

Dickklus

  • #15
:lol:

Tuurlijk blijkt het zittten.
Vooral niet dol draaien :wink:

Valt niet mee he een paarschroefjes :lol:

Ik hoop dat het mooi wordt

Krijgen we nog een foto als het klaar is :D
 

Fi-Wi

  • #16
Uiteraard! :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu