Welk kunstlicht bij schilderen

Hans Lijnbach

  • #1
Ik moet 2 trappen schilderen, op zich allemaal geen probleem. Behalve licht! De trappen zitten allebei in een zeer donkere hal, bijna zonder daglicht.

Normaal schilder ik altijd met daglicht en stop gewoon als ik te weinig licht heb. Maar dat gaat in dit geval dus niet lukken. Welke "kunst" verlichting kan ik het beste gebruiken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik gebruik daarvoor een 'halogeen bouwlamp', dus met met halogeen staaflamp erin.

Je hebt ze van 300 W t/m 1000W (en misschien wel meer), ik heb zelf een tamelijk goedkoop exemplaar van 500 W, waar inmiddels een 300 W lamp in zit. Dat is dan wel zo'n 'iets betere' halogeen staaflamp, dus met iets hogere opbrengst.

Voor datgene wat ik ermee wil doen: een gang schilderen, een kamer behangen e.d is dat ruim voldoende. Je moet alleen regelmatig de lamp verplaatsen en opletten dat ie stabiel staat (ze worden nogal heet).

Er bestaan ook LED bouwlampen maar dat lijkt me voor schilderwerk totaal ongeschikt vanwege de kleur. En ik vraag me af of ie de lichtopbrengst wel haalt. Id natuurlijk wel beter voor het milieu, maar zolang achter elkaar gebruikt een hobbyklusser zo'n lamp toch niet (en moet je eens op een bouwplaats kijken wat daar allemaal brandt).

Neem wel een exemplaar met een stabiele voet, als je op 'halogeen bouwlamp' googelt zie je ook veel bouwlampen met alleen maar een beugel (om de lamp ermee aan een muur of paal te bevestigen).
 

Hans Lijnbach

  • #3
Bedankt Kees,

Ga ik dat maar eens "googelen". Is het nog zaak om licht van 2 kanten te krijgen zodat er niet te veel schaduw is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat kunje overwegen. Met 1 lamp sta je jezelf al gauw in het licht, maar op een trappenhuis is vaak maar weinig ruimte voor twee van dergelijke lampen.

Je moet toch al opletten dat je hem niet per ongeluk omver trapt.

Ik heb maar één zo'n lamp en het is er altijd mee gelukt. :wink:
 

Hans Lijnbach

  • #5
Bedankt Kees,

Ik ga er gewoon mee experimenteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu