Welk droogbouw systeem met warmtepomp

Nina V

  • #1
Hey, wij zijn onze recent gekochte woning volledig aan het renoveren en willen graag vloerverwarming leggen beneden +|- 100m2.

Het gaat om een kleine open bebouwing in houtskelet op een betonplaat. Onze opbouwhoogte vanaf de betonplaat is max. 4 cm en we willen liever niet alles ophogen.

- welk type droogbouw systeem adviseren jullie als hoofdverwarming? In combinatie met een warmtepomp.
- aangezien we niet langs onder kunnen isoleren voorzien we best ook nog vloer isolatie?

Alvast bedankt voor jullie advies
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Is je woning überhaupt geschikt om te verwarmen met een lage temperatuur bron?
Als je de vloer niet kunt isoleren met een dik pak isolatie is mijn verwachting dat je komende winter vooral een koude en niet-comfortabele woning zult hebben...
 

Nina V

  • #3
Bedankt voor je reactie.
We hopen van wel aangezien de rest van de woning zal geïsoleerd worden volgens de nieuwste nieuwbouw normen; dak, muren, ramen.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
En juist op het niet-geïsoleerde deel ga je "knijpen" in de energie-toevoer... Ik wil geen pessimist zijn, maar ik zou het jammer vinden van je investering.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Er zijn diverse mogelijkheden, maar de opbouwhoogte is sterk afhankelijk van hetgeen je nadien over het droogbouwsysteem gaan aanbrengen als uiteindelijke vloerbedekking.
Er ziin mogelijkheden vanaf een opbouwhoogte van 2 cm.
Let er wel op, dat je een systeem voor verwarmen en eventueel koelen, kiest met een verwarmingsbuis diameter van minimaal 16 mm. Een verwarmingsbuis met een kleinere diameter is niet geschikt voor aansluiting op een warmtepomp.
Bij populaire vloerafwerkingen, zoals PVC - of gietvloeren is een lastenverdeellaag noodzakelijk. Dat maakt dat je al snel in de buurt van die gestelde 4 cm komt.
Bij laminaat met een dikte vanaf ca 12-13 mm kan je dat zonder meer direct zwevend over een droogbouwsysteem leggen: de totale opbouwhoogte blijft dan beneden de 4 cm.
Bij een PVC vloer met een dikte van 708 mm zal dus een lastenverdeellaag noodzakelijk zijn, maar kan je nog net onder de totaal gewenste 4 cm blijven
 
  • Like
Waarderingen: Nina V

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Uiteraard zijn opbouwsystemen mogelijk voor vloerverwarming.

Maar in dit geval nog steeds zonder enige vorm van behoorlijke isolatie. En dan is een LTV-systeem niet toereikend als hoofdverwarming. Bij een geïsoleerde vloer zal de betonvloer eerst opwarmen, en na accumulatie ook de woning verwarmen. Als de vloer niet geïsoleerd is, verdwijnt een groot deel van de warmte zo de grond in.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
@Walker Heb jij ervaring met droogbouwsystemen of teer je nog steeds op kennis over de "oude" systemen: lekker dikke isolatie (i.p.v. moderne isolatie die veel dunner kan blijven!) of zoveel mogelijk massa.
Dat is inmiddels wel achterhaald
We mogen hier geen systemen bij naam noemen, maar ik raad je aan eerst eens wat meer kennis te nemen over de momenteel beschikbare droogbouwsystemen.

Is de opbouwhoogte beperkt, dan zal je creatief moeten denken en een compromis moeten overwegen. Zo laag mogelijk, met zoveel mogelijk isolatie en daarbij nog een goede warmteopbrengst (of koelingsvermogen) en ook nog geschikt voor een laag temperatuursysteem is nu eenmaal niet mogelijk binnen enkele cm's.
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
ik zou toch echt wel meer dan een 2 cm aan isolatie aanbrengen onder de vvw als er verder niks aan de betonvloer is geisoleerd.
ik zeg niet dat het niet warm zal worden maar de energie die er in gestopt word moet ook betaalt worden
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Degooyer schreef:
@Walker Heb jij ervaring met droogbouwsystemen
Ja, zie PB. Die discussie wil ik hier niet voeren.
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu