Wel spanning maar geen licht

Peter2000

  • #1
Hallo,

Wij zijn verhuisd naar een nieuwe woning. De oude bewoner hebben we nooit gesproken. Nu zijn we de lampen aan het ophangen. Uit het gat aan het plafond komen twee draden. De spanningsmeter geeft bij de zwarte draad spanning. Als je de lichtknop omzet is de spanning weg. De andere draad geeft zoals verwacht geen spanning. Tot zover alles logisch. Maar als er een fitting met lamp opgezet wordt, dan gaat ie niet aan. Andere fitting en andere lamp geprobeerd, geen succes.

Iemand een idee van de mogelijke oorzaken/oplossingen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het lijkt dat je zo'n lampjesschroevendraaier gebruikt om de spanning te meten. Hiermee kun je niet testen of er spanning tussen de twee draden is en dat is waar het op aankomt. Je hebt een tweepolige spanningstester nodig om het te meten.

In de meterkast gekeken of er geen zekering uit is geslagen?

Betreft het maar een enkele lichtpunt of meerdere of zelfs alle lichtpunten in je woning?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Losse nuldraad (blauw). Even voorzichtig de centraaldoos controleren.
 

Peter2000

  • #4
Ik heb inderdaad een eenpolige (lampjesschroevendraaier) gebruikt. Dus even een tweepolige aanschaffen en dan kan ik testen of de stroom 'rond' loopt?

Bij het testen met de eenpolige was t wel een zwak lampje. Kan het ook zo zijn dat het onder een ondergrens zakt en dus de echte lamp niet oplicht?

Zekering is er niet uitgeslagen. Ik heb het in twee kamers.

@Sxnder Jij zegt dat t blauwe draad de stroom niet 'afvoert' ? En ik zou de centraal doos die dieper in het plafond zit moeten controleren?

Alvast bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ik beantwoord 'slechts' je vraag naar een mogelijke, voor de hand liggende oorzaak/oplossing. Als je dat nu eerst controleerd, kun je je de aanschaf van een andere meter wellicht besparen.
 

Atmoz

  • #6
Je schrijft: je hebt het in 2 kamers: branden in 2 kamers de lampen niet? Werken in die kamers wel alle wandcontactdozen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu