Wel spanning op stopcontact, maar geen stroom voor apparaten

Sollidius

  • #1
Goedemorgen!

Ik heb weer iets waar ik niet uit kom. Boven op zolder heb ik een stopcontact die op een aparte groep zit voor de wasmachine. gisteren had de wasmachine geen spanning meer en dit blijkt aan het stopcontact te liggen. Ik heb een nieuw stopcontact aangesloten en ik heb op de blauwe en bruine draad spanning maar zodra er een apparaat word aangesloten werkt deze niet. Het stopcontact is volgens mij rechtstreeks met de meterkast verbonden.


Hoe kan ik dit oplossen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Meet je met een 'spanningszoeker'? Dan hoort op blauw geen spanning te staan, waarschijnlijk zit de blauwe draad ergens los of niet goed aangesloten.
 

Sollidius

  • #3
Ik heb het met een mee spanningsmeter gecontroleerd boven als ik beide pennen in het contact steek heb ik ongeveer 110v en beneden nog op een stopcontact dat tussen die van boven en de meterkast zelf zit 230v.

Is de kabel dan ergens gesprongen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Massieve koperdraad zal niet zomaar 'springen'. Ik denk eerder toch ergens een slecht contact. Loop ze allemaal nog eens na.
 

Leduc5059

  • #5
Het lijkt erg op een verkeerde aansluiting. Als je de blauwe en de randaarde wisselt krijg je ook iets van ca. 110 volt.

Op de bruine moet je spanning meten t.o.v. de blauwe. Daar staat 220 volt tussen.

succes, Leduc
 

Xr8

  • #6
Als de aarde goed is aangesloten en je verwisseld deze met de blauwe dan hoor je volgens mij nog steeds 230 Volt te meten.

Een aardlekschakelaar zal bij aansluiten van een apparaat wel direct uitschakelen.
 

Sollidius

  • #7
Gelukt er zat iets niet goed bij het stopcontact aangesloten blijkbaar nadat ik hem eraf haalde beide draadde had gemeten kreeg ik wel 230v. Daarna opnieuw aangesloten en toen wilde hij wel..

Bedankt voor de hulp!
 

Leduc5059

  • #8
Xr8, Je hebt gelijk, ik had de bruin en de aarde moete noemen.
Daar meet je over het algemeen in een actieve huisinstallatie ca. 110Volt tussen. Komt door de retourstroom van de overige apparaten via de nul = ( blauwe) is mij ooit verteld.
Maar 't euvel is opgelost :P
 

Lichtpunt

  • #9
Leduc5059 schreef:
Xr8, Je hebt gelijk, ik had de bruin en de aarde moete noemen.
Daar meet je over het algemeen in een actieve huisinstallatie ca. 110Volt tussen.
Ook tussen deze twee zal je 230 volt meten!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu