Weet iemand wat dit is? AVDO - drukbegrenzer

hvhh

  • #1
Dag allemaal,

Ik ben bezig met mijn zolder te isoleren, en het volgende bouwwerk (zie bijlage) zat mij in de weg omdat het net onder het dakbeschot zit. Het verbind de aanvoer en retourleiding met elkaar lijkt het wel en bovenop zit een zwart stukje met een 0.1 tot 0.5 bar aanduiding. Ik zie in ieder geval dat links een bepaald stukje pijp tussen de retour en al die koppelingen aardig verroest is, dus dat lijkt mij sowieso wel aan vervanging toe. Weet iemand wat dit precies is? Kan ik het weglaten of zijn er alternatieven voor?

a56c8423-84d6-478c-aaa9-61b9ea583c42.jpeg
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat is een advo of drukbegrenzer.
Als alle radiatoren dicht staan, wat met thermostatische of anderszins automatische radiatorkranen kan gebeuren, dan zorgt dit ding ervoor dat er toch nog CV water door de ketel kan stromen en de CV ketel heel blijft.
Is niet 100% zeker dat altijd een radiator open staat, dan moet zo'n ding dus ergens in de installatie zijn opgenomen. Liefst ver van de ketel, anders warmt de ketel érg snel op als er plotseling alleen nog maar doorstroming door dit ding is.
De constructie met al die knietjes kan simpeler, en dan neemt het ook minder plek in.
 

hvhh

  • #3
Bedankt AvDijk!

Ik heb nog even wat meer over AVDO's gelezen en heb nog een vraag. In mijn geval wordt echter de temperatuur nog steeds via een kamer thermostaat aangestuurd, is een AVDO dan nog nodig in dit geval (zolang de woonkamer geen thermostaatkraan heeft) ? Ik dacht dat bij een WAR systeem die kamerthermostaat juist niet nodig is
 
Laatst bewerkt:

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als in de woonkamer dan ook handbediende radiatorkranen zijn, of ergens anders een radiator die je met de hand bedient en nooit dicht draait, dan is geen advo nodig.
Heb je alleen vloerverwarming en/of alleen thermostatische radiatorkranen, dan wel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu