Weersinvloeden op CAT6 kabel in pvc pijpje

Jvdberggg

  • #1
T.b.v. zonnepanelen zijn we bezig om een stroomkabel te trekken naar buiten om vervolgens 2 meter verderop weer het huis in te gaan via de meterkast ingangen. Hiervoor hebben we een gat (schuin naar beneden) geboord. Als ook een tweede gat, omdat we nu gelijk ook netwerkkabel willen trekken. Qua netwerkkabel heb ik gekozen voor 7,4mm PE Kabel (geschikt voor buiten).

Met veel moeite hebben we een dikker buisje kunnen plaatsen voor de stroomkabel, en hebben we voor de netwerkkabel een pvc 5/8 buisje geplaatst.

Ik heb echter netwerkkabel over, dus ik zou twee draden door het pvc buisje van 5/8 kunnen trekken. Dit gaat gezien de diameter maar net... Het plaatsen van een dikker buisje is niet mogelijk / niet makkelijk.

Mijn vraag is, gaat het 5/8 pvc pijpje wat vast door de muur loopt als ook de PE netwerkkabel die hierin loopt 'werken' met kou / warmte? Of is dit verwaarloosbaar? Ik heb natuurlijk liever 1 werkende dan 2 niet werkende netwerkkabels :).
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Vooral direct zonlicht heeft effect op kabels ( lees kunststof) als de kabels in de grond zitten zal er weinig mee gebeuren
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Over het werken van de materialen zou ik je geen zorgen maken. Wel is het inderdaad een goed idee om twee kabels te leggen, dat voorkomt wat hoofdpijn mocht er één de geest geven.
 

Rob Klusvraag

  • #4
Als de twee kabels van 7,4mm diameter in het buisje van 5/8 passen, zie ik geen probleem. De aders liggen op zich zelf redelijk afgeschermd in de mantel, dus dat zal wel goed gaan. Ik zou denk ik wel de slagvaste grijze pvc buis (in plaats van de gele electra buis) nemen, zeker als die in de buitenlucht zit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu